$
בארץ

תיק 4000

הכוח, המוח וזו שרק נכנסה לתפקיד: הצוות המיוחד שמאחורי החקירה

ההתפתחות בפרשת בזק הובילה לשיתוף פעולה בין שתיים מיחידות העילית של רשויות האכיפה – רשות ני"ע והיחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 שבמשטרה

תומר גנון, זוהר שחר לוי ורחלי בינדמן 00:1120.02.18

ההתפתחות בפרשת בזק הובילה לשיתוף פעולה בין שתיים מיחידות העילית של רשויות האכיפה – רשות ני"ע והיחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 שבמשטרה. צוות חקירה משותף שעומד מולו אתגר גדול: חקירה של ראש ממשלה מכהן ושל בכירים בשוק ההון ובמשק הישראלי. "זה שילוב של כוח ומוח", אומר גורם במשרד המשפטים הבקיא בעבודתן של שתי היחידות.

 

"קשוחה, חכמה וחדה"

 

תיק החקירה עצמו מלווה כבר מהשלב הסמוי שלו באופן אישי על ידי מנהלת מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), עו"ד יהודית תירוש-גרוס, ביחד עם צוות של ארבעה פרקליטים. יו"ר רשות ני”ע ענת גואטה, שזאת לה החקירה המשמעותית הראשונה מאז כניסתה לתפקיד, מעודכנת ומעורבת בחקירה.

 

 

בצד "המוח" ניצבת היחידה שניהלה עד לאחרונה לבד את ההצגה: רשות ני"ע. הרשות נכנסת לגל השלישי מבחינתה בחקירה בשלב שבו מי שניווט אותה בטרם חזר התיק להשלמות, עו"ד אלי לוי, פרש. עם זאת, את מקומו תפסה דמות שמכירה היטב במשך שנים רבות את המחלקה והחוקרים – עו"ד ציפי גז־גילוני. היא כיהנה כיועצת המשפטית של מחלקת החקירות של הרשות במשך עשר שנים.

 

 

מימין: היועמ"ש אביחי מנדלבליט ויו"ר רשות ני"ע הנכנסת ענת גואטה מימין: היועמ"ש אביחי מנדלבליט ויו"ר רשות ני"ע הנכנסת ענת גואטה צילום: אוראל כהן, שאול גולן

 

"קשוחה, חכמה וחדה", אומר גורם שעבד איתה כמה שנים. גז־גילוני חזרה לנהל את מחלקת החקירות בתחילת השנה, לאחר ששימשה כמנהלת מחלקת ליווי חקירה בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה). ככל הידוע, היא היתה מעורבת שם מאחורי הקלעים גם בתיקים 1000, 2000, 3000 ובפרשת יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן.

בין תיקי החקירה המרכזיים שגז־גילוני טיפלה בהם ברשות כיועצת משפטית של מחלקת החקירות, נמצאים פרשת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות שבמסגרתה הורשעו בעל השליטה ויו"ר החברה לשעבר, נוחי דנקנר, ובנקאי ההשקעות איתי שטרום; פרשת מנופים פיננסים שבמסגרתה הורשעו איש העסקים ג'קי בן זקן ופעיל שוק ההון איתן אלדר בהרצת מניות; פרשת השוחד ששילמה סימנס לבכירים בחברת החשמל ובהם השופט לשעבר דן כהן.

 

בצד הכוח נמצאת אחת היחידות המובילות בלהב 433 – היאל"כ. היחידה שמנהלת כיום את אחת החקירות הכלכליות הרגישות במשטרה: פרשת הצוללות וכלי השיט (3000). היא גם היחידה שניהלה את החקירה בשתי פרשות גדולות של שחיתות בחברות ממשלתיות: תע"א ומעצ.

 

"יודע להוציא הודאות"

 

בראש היחידה עומד תנ"צ אלי אסייג, שהחליף רק בדצמבר האחרון את סנ"צ מוטי לוי שעבר לתפקיד סגן ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה. אסייג שימש בעבר כמפקד היחידה המרכזית במחוז חוף וש"י. עוד קודם לכן כיהן כראש מפלג מודיעין ביחידה המרכזית (ימ"ר) במחוז מרכז, ולקח חלק בחקירת פרשות שונות ובהן תיקי רצח קשים: משפחת אושרנקו והילדה רוז פיזם.

 

"בתקופה שהוא היה בימ"ר מרכז זאת היתה אחת היחידות הכי משובחות במשטרה", אומר גורם שסיקר בעבר את פעילות ימ"ר מרכז. "הוא מהזן של בלשי ימ"ר – חוקרים של פעם", אומר גורם נוסף שעבד בעבר עם אסייג. "חוקר שטח, עובד קשה ויודע להוציא הודאות מנחקרים".

 

ענת גואטה נכנסה לתפקידה כיו"ר רשות נייירות ערך רק לפני כחודש. היא עודכנה כמובן בפרטי חקירת בזק, אך בפרשה כה מסועפת ודאי נדרש זמן לצלול לפרטים.

 

עם זאת, דווקא הריחוק היחסי של גואטה מהמילייה העסקי והפוליטי והעובדה שהיא אינה נתפסת כמחוברת או מיודדת עם בעלי הון וגורמים פוליטיים, יהוו יתרון עבורה כמי שתוכל לנהל באופן קר וענייני את הפרשה מבלי להיות מושפעת מלחצים כאלו ואחרים שעלולים להיות מופעלים עליה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x