$
בארץ

אושר בקריאה ראשונה: חוק מחיקת חובות בהוצאה לפועל

החוק צפוי להקל את התנאים לקבלת הפטר חובות לאחר שבחוק הקודם התגלו חסמים קשים. בישראל 700 אלף איש בעלי תיק בהוצאה לפועל ולחלקם אין סיכוי להיחלץ ממעגל החובות המצטברים והריביות

שחר אילן 09:0513.02.18

מליאת הכנסת אישרה הלילה בקריאה ראשונה את חוק מחיקת החובות בהוצאה לפועל. החוק יאפשר לחייבים רבים יותר להיכנס לתהליך של שיקום ומחיקת חובות (הפטר). בניגוד לחוק חדלות פירעון שאושר לאחרונה בוועדת החוקה של הכנסת לקריאה שניה ושלישית, חוק מחיקת החובות עוסק לא בחובות עתידיים אלא בחובות קיימים ולכן הוא הרבה יותר מחמיר בדרישות מהחייבים בדרך לקבלת ההפטר.

 

 

 

בהצעת החוק שהגישו יו"ר הקואליציה לשעבר ח"כ דוד ביטן מהליכוד וח"כ מרב מיכאלי מהמחנה הציוני, תמכו 24 חברי כנסת ולא היו מתנגדים והיא תחזור לוועדת החוקה להכנה לקריאה שניה ושלישית. מדובר בחוק זמני (הוראת שעה) שיפעל עד לכניסת חוק חדלות פירעון לתוקפו.

 

הוצאה לפועל בתל אביב הוצאה לפועל בתל אביב צילום: תומי הרפז

 

בישראל, 700 אלף איש שיש להם תיקים בהוצאה לפועל ולחלקם אין סיכוי להיחלץ ממעגל החובות המצטברים והריביות. באמצע 2015 העבירה הכנסת חוק למחיקת חובות ומתן הפטר למי שלא שילם את חובו במשך שנים ונראה שלא יוכל לעשות זאת. ההנחה שעמדה מאחורי העברת החוק הייתה שלנושים אין כל עניין כלכלי בהמשך הליכי ההוצאה לפועל ואילו למדינה ולחברה יש עניין לשיקומם וחזרתם לפעילות כלכלית.

 

אלא שמאז שהחל יישום החוק התברר שמתוך 40 אלף איש זכאים לכאורה, קבלו את ההפטר אלף איש בלבד. התברר ששני החסמים המרכזיים הקשו על מתן הפטרים:

 

• אחד מהם היה הכלל המונע מתן הפטר ממי שיש לו דירה, גם אם אין כל תועלת במכירתה, משום שהמחיר שיתקבל לא יספיק אפילו למציאת סידור מגורים חליפי לחייבים. החוק מקנה לרשם ההוצאה לפועל יותר שיקול דעת בהענקת הפטר לחייבים בעלי דירות זולות.

 

• החסם השני היה הכלל שדורשים עמידה מלאה בתשלומים, שנקבעו לחייב, במשך שלוש שנים. החוק החדש קובע שרשם ההוצאה לפועל יוכל להחליט על מתן הפטר גם למי שעמד רק בחצי מהתשלומים בשלוש השנים האחרונות.

 

מיכאלי אמרה ש"ההוצאה לפועל היא החצר האחורית העזובה של מדינת ישראל. התיקון יאפשר להגדיל את מספר האנשים מהשכבות החלשות ביותר בישראל שיוכלו לצאת לדרך חדשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x