$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הדיל החשאי: הטענות נגד שטיינמץ יבוטלו, BSGR תשוב לפעול בגינאה

ממשלת גינאה מנהלת מו"מ עם המיליארדר כדי להביא לסיום הסכסוך בין שני הצדדים. מסתמן כי חברת הכרייה של שטיינמץ תשוב לפעול במכרה שעומד במרכז החקירה בעניינו. גורם המעורה בחקירה בישראל: "זו עשויה להיות רעידת אדמה לתיק החקירה"

זוהר שחר לוי 06:5011.12.17

ממשלת גינאה יזמה משא ומתן חשאי בינה לבין חברת הכרייה BSGR שבבעלות המיליארדר בני שטיינמץ, כדי להגיע להסכם שיסיים את הסכסוך בין שני הצדדים.

 

 

במסגרת ההסדר המסתמן BSGR תשוב לפעול במכרה שעומד במרכז החקירה בעניינו של שטיינמץ והטענות כלפיו בגינאה יבוטלו, כך לפי מקור בגינאה המקורב לנשיא.

המטרה של ממשלת גינאה במהלך היא לנצל את משאבי הטבע שלה כדי לעמוד בערבויות להלוואות שממשלת סין התחייבה להעמיד לפיתוח תשתיות במדינה.

 

הרעיון המרכזי שבמשא ומתן הוא לאפשר לחברת הכרייה של שטיינמץ, BSGR, לפתח את המכרה ולשעבד את זכויות המדינה לטובת החזרת חובותיה לממשלת סין. מהלך זה התאפשר לאחר שבממשלת גינאה הבינו כי האשמות נגד BSGR היו נגועות באינטרסים כלכליים וכי אין סיבה ש־10,000 עובדים מקומיים יסבלו מתחרות בין יריבים כלכליים. במסגרת ההסכמה המסתמנת בין הצדדים שטיינמץ ישוב לעבוד במכרה ולהעסיק עובדים מקומיים.

 

פרשת המכרה בגינאה עומדת במרכז חקירה המתנהלת בישראל בלהב 433 ובמקביל בארה"ב ובשוויץ. לפי החשד במשטרה, שטיינמץ העביר שוחד לבכירים בהנהגת גיניאה. על פי החשד, שטיינמץ שילם שוחד בהיקף של כ־30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר נסאנה קונטה שהלך לעולמו ולאשתו ממאדי טור בשנים 2008–2012. זאת, בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים של חברת BSGR שבשליטתו - קבלת זיכיון לכרות עפרות ברזל בסימנדאו, המכרה הגדול במדינה.

 

במסגרת חקירה זו נעצר שטיינמץ בישראל לפני שנה. ביחד איתו נחקר גם אשר אבידן, מנכ"ל חברת הכרייה, בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר והלבנת הון. לפי החשד נגד אבידן, הוא אף קיבל בונוס של 7 מיליון דולר.

 

 צילום: איי אף פי

 

חודשים ספורים לאחר מעצרו הראשון של שטיינמץ, ולאחר שהפקיד ערבויות ונכסים בשווי 100 מיליון שקל בנכסים ובמזומן, נעצר איש העסקים פעם שנייה, בחודש אוגוסט, הפעם ביחד עם היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין בחשד לביצוע עבירות של הלבנת הון ומתן שוחד לעובד ציבור זר. החשד היה כי השניים ביצעו תרמית קרקעות ברומניה בהיקף של 9 מיליון יורו. לפי החשד, במסגרת התרמית מכרו שטיינמץ ושותפיו קרקעות שהיו קיימות רק על הנייר. עוד עולה כי לפי החשד, כספים שקיבל שטיינמץ על קרקע ברומניה שימשו לתשלום השוחד לאנשי הממשל בגינאה.

 

איך יגיבו הרשויות בישראל

 

בחודש שעבר צמצם בית משפט השלום בראשון לציון את ההגבלות על המיליארדר ולאחר כשנה שבה לא יצא מהארץ התיר לו לצאת לכמה מדינות לצורך עסקיו. לפי החלטת בית המשפט, על שטיינמץ ייאסר להגיע לאפריקה והוא יורשה להגיע לשש מדינות בלבד באירופה - יוון, הולנד, ספרד, גרמניה, בלגיה וצ'כיה - ובנוסף יוכל לנסוע לאוסטרליה וליבשות אמריקה ואסיה ללא הגבלה.

 

עדיין לא ברור מה יהיו ההשלכות של הסכם בין הצדדים, כשייחתם, על החקירה בישראל. החקירה בישראל חשובה לרשויות אכיפת החוק משום שהיא מתמודדת עם תיקון החוק של מתן שוחד לעובד ציבור זר, בהתאם להנחיות ה־OECD.

 

לדברי גורם המעורה בפרטים, אם גינאה תחזור בה מטענותיה, הדבר עשוי להוות "רעידת אדמה לתיק החקירה", אולם מכיוון שמדובר במעין תיק דגל של הרשויות, בשל תיקון החוק, יש להניח כי אלה יסרבו לוותר בקלות על תיק החקירה. מה עוד שהושקעו בחקירה מאמצים רבים וחובקי עולם.

 

זירה נוספת הנוגעת למכרה בגינאה מתרחשת בצרפת במסגרת ועדת בוררות בפריז בין BSGR לממשלת גינאה. מדובר בתביעה שהגישה חברת הכרייה BSGR נגד הממשלה בגינאה בעקבות החלטתה לשלול ממנה את זכויות הכרייה במדינה ב־2014. במהלך הבוררות האשים שטיינמץ את המיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס בכך ש"הוציא 40–50 מיליון דולר מכיסו כדי להרוס אותי".

 

במקביל, בארה"ב, הגישה חברת הכרייה תביעת דיבה נגד סורוס. BSGR דורשת בתביעה שהוגשה באפריל 2017 כ־10 מיליארד דולר, בתואנה שקמפיין השמצה שמימן סורוס גרם לה לאבד את זכויות הכרייה במכרת עפרת ברזל בגינאה ובמדינות נוספות. לפי התביעה, סורוס מימן עורכי דין, ארגונים ללא מטרת רווח, חוקרים פרטיים ושילם לפקידי ממשל בגינאה במאמץ להפקיע את זכויות הכרייה של BSGR במכרה סימנדאו. סורוס טען בתגובה שמדובר ב"תרגיל יחסי ציבור נואש" והטענות "קלושות ולחלוטין לא נכונות".

 

מהפרקליטות נמסר: "איננו מתייחסים לחקירות מתנהלות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x