$
בארץ

עמותת "לתת": מספר העניים בישראל – 2.5 מיליון איש

לפי הדו"ח שמפרסמת העמותה, שבדק "עוני רב־ממדי", מספר העניים גבוה ב־700 אלף מהנתון שפרסם בשבועי שעבר ביטוח לאומי. עוד עולה כי ישנם 1.06 מיליון ילדים עניים וזאת בהשוואה ל־842 אלף ילדים לפי הדו"ח הרשמי

ספי קרופסקי 07:1611.12.17

בישראל חיים 2.525 מיליון נפשות בעוני - 29.1% מהאוכלוסייה, כך עולה מדו"ח העוני האלטרנטיבי לזה שפרסם בשבוע שעבר ביטוח לאומי.

 

 

הדו"ח שמפרסמת עמותת "לתת" והוכן על ידי מכון המחקר ERI מצביע על פער של כ־700 אלף נפשות נוספות החיות בעוני ביחס לדו"ח הרשמי של המדינה, שממנו עולה כי בישראל חיות 1.809 מיליון נפשות מתחת לקו העוני.

 

הדו"ח השנתי, שיוצא זה ארבע שנים לאחר הדו"ח הרשמי של המדינה, בודק את מה שמכנים בארגון "עוני רב־ממדי". זאת בניגוד להסתכלות המקובלת על עוני בעולם, כמו זו של ביטוח לאומי, כפונקציה של הכנסת המשפחה ביחס להכנסה החציונית בכלל המשק. בהסתכלות רב־ממדית, המחושבת בהתאם לסקר, מתחשבים גם בתת־מדדים כמו דיור, בריאות, חינוך, ביטחון תזונתי ויוקר המחיה.

מתנדבים אורזים מזון לחלוקה לנזקקים מטעם עמותת "לתת" מתנדבים אורזים מזון לחלוקה לנזקקים מטעם עמותת "לתת" צילום: צביקה טישלר

 

עם זאת, בשני הדו"חות מזהים ירידה קלה בכמות העניים בישראל ביחס לאלו הקודמים. בדו"ח האלטרנטיבי הקודם נספרו 29.5% מהאוכלוסייה כעניים (בנוכחי 29.1%), ובזה של ביטוח לאומי נספרו 18.6% מהאוכלוסייה מתחת לקו העוני - ירידה מ־19.1% ב-2015.

 

לפי הדו"ח האלטרנטיבי ישנם בישראל 1.061 מיליון ילדים עניים וזאת בהשוואה ל־842 אלף ילדים בדו"ח הרשמי. 62.6% מאלו החיים בעוני לפי הדו"ח החדש עובדים, וזאת בעוד הדו"ח הרשמי מצביע על נתון של 58% מהמשפחות שחיות תחת קו העוני ובהן מועסק אדם אחד או יותר.

 

ילדים עניים (ארכיון) ילדים עניים (ארכיון) צילום: זהר שחר

 

הדו"ח האלטרנטיבי נוגע גם בכמה סוגיות נוספות שאינן מוזכרות בדו"ח של ביטוח לאומי. כך למשל עולה ממנו כי 70.7% מנתמכי הסיוע מעידים כי הם חולים במחלה כרונית כלשהי, בהשוואה ל־42.2% מהאוכלוסייה הכללית. 28.4% מנתמכי הסיוע סובלים מלחץ דם גבוה וכרבע מהם (25.1%) סובלים מסוכרת. 70.5% מכלל הציבור לפי הדו"ח האלטרנטיבי מציבים את העוני כנושא הדחוף ביותר שבו צריכה הממשלה לטפל, ורק לאחריו ביטחון (55.2%), המלחמה בשחיתות (21.5%) ורק במקום החמישי הסכסוך הישראלי־ערבי (19.8%).

 

עוד עולה מהדו"ח כי 92.2% מהקשישים הנתמכים מעידים כי קצבת הזקנה לא מספיקה להם עבור הצרכים הבסיסיים למחיה בכבוד. 78.3% מהקשישים נתמכי הסיוע ויתרו על רכישת תרופות ו־80% על טיפול שיניים.

 

יו"ר "לתת" ז'יל דרמון ומנכ"ל הארגון ערן וינטרוב מסרו בתגובה כי "גם אם חלק מהפעולות הממשלתיות שננקטו הן בכיוון הנכון, לא ניתן להסתפק בכך מכיוון שכדי לצמצם באופן מהותי את ממדי העוני והפערים החברתיים, יש צורך בשינוי עמוק במדיניות שתחילתו בהצבת יעד לצמצום העוני וביישום מלוא המלצות ועדת אלאלוף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x