$
מחפשי עבודה

מה הסיכוי שתעסקו במקצוע של ההורים שלכם?

אם אתם ילדים של רופאים, שחקנים או פוליטיקאים, הסיכוי שבחרתם בנתיב הקריירה של הוריכם גדול. מדוע זה קורה, ובאילו מקרים הילדים בוחרים דווקא קריירה אחרת

מעין מנלה 10:0908.12.17

מאז שהייתה ילדה היה ברור לימית וולף אביסרור שהיא תהיה רופאת משפחה. כמי שהיא דור שלישי לרופאי משפחה המסלול המקצועי שלה היה ברור לה מילדות. "תמיד ידעתי שאהיה רופאת משפחה כמו אבא שלי. גם אבא שלי וגם אני גדלנו עם מרפאה בבית", מספרת וולף אביסרור, שגדלה באתר סקי בשוויץ בו אביה שימש כרופא כאשר המרפאה הייתה בבית מגוריה. "ראיתי מאבא שלי שאין גבול לרצון לעזור לאנשים בכל שעה ובכל רגע. גרנו באתר סקי שהיה רחוק מבתי חולים וההתמודדות הייתה עם אתגרים רפואיים ממשיים".

 

סבה היה הרופא הראשון במושב באר טוביה במועצה האיזורית צפון הנגב ברשות לפיתוח הנגב ובנו מוקי וולף המשיך את דרכו. היום היא רופאת משפחה באשקלון ומספרת שחשבה לפתוח מרפאה ביחד עם אביה. "במושב מחכים שאבוא", היא אומרת.

 

 

כשילדים בוחרים את נתיב הקריירה שלהם, פעמים רבות הם הולכים בעקבות הוריהם, בעיקר אביהם אך גם לאימהות יש השפעה רבה בתחום בחירת המקצוע.

 

בנים נוטים לבחור את המקצוע בהם עוסק אביהם בממוצע פי 2.7 יותר מאשר רוב האוכלוסיה ואילו ההסתברות שיאמצו את המקצוע של אימם גבוהה פי 2 מאשר יתר האוכלוסיה, כך לפי ניתוח שערך הניו יורק טיימס. בנות נוטות לאמץ את המקצוע של אימם בממוצע של פי 1.8 מיתר האוכלוסייה ואת של אביהם בממוצע של פי 1.7 פעמים.

 

 

 

בנים נוטים לבחור בממוצע של פי 2.7 יותר מרוב האוכלוסייה לאמץ את אותו המקצוע של אביהם, ואילו הסתברות שיאמצו את המקצוע של אימם היא בממוצע רק פי 2 מיתר האוכלוסייה. כך על פי ניתוח שערך הניו יורק טיימס. ממוצעים אלו נלקחו מסקר חברתי כללי שנערך בין 1994 ל-2016, והם משקפים עד כמה אימהות הן בעלות השפעה על בחירות הקריירה של ילדיהם. זאת חרף שיעורי העבודה הנמוכים יותר בקרב נשים. 

 

 

 

כמה מהמקצועות השכיחים שבנים לאבות עובדים מאמצים הם עובדי פלדה, מחוקקים, אופים, עורכי דין ורופאים. ילדים פחות נוטים ללכת בעקבות הוריהם אם ההורים משמשים בדרגת ניהול זוטר, פקידות או עבודות הקשורות בשירות. "מדובר לא רק בהשכלה או במה שידם של ההורים משגת לרכוש – יש משהו בעיסוק עצמו", אמרה קים ווידן, יו"ר מחלקת הסוציולוגיה של אוניברסיטת קורנוול לניו יורק טיימס.

 

 

ימית וולף אביסרור ואביה, מוקי וולף ימית וולף אביסרור ואביה, מוקי וולף

 

 

באופן דומה, ילדים להורים מובטלים נוטים יותר לומר כי אינם יודעים מהו העיסוק שבהם ירצו. "ישנה העברה של יתרון אבל גם של חיסרון כשמדובר בנתיבי תעסוקה", אמרה ווידן.

 

גורם מרכזי בהעברת המקצוע לילדים – יתרון או חיסרון – הוא הקשרים שההורים מציעים לילדיהם. ילדים הבוחרים באותו המקצוע של הוריהם מתחילים פעמים רבות את דרכם בעמדת ייתרון, בזכות כניסה לעסק המשפחתי, התמחות בחברה שבו עובד ההורה או קשרים שההורה מפעיל בתחום. "כשלאנשים אין הון כלכלי – אין להם גם את סוגי ההון האחרים הללו, הקשרים המקצועיים והחברתיים. מכל הסיבות האלו העולם הוא מקום מאד לא הוגן לילדים מסוימים", אומרת קלאודיה גולדין, כלכלנית באוניברסיטת הרווארד לניו יורק טיימס. 

 

 

ג'ורג' בוש האב והבן, נשיאי ארה"ב. ישנם מקצועות כמו פוליטיקאים בהם הנטייה ללכת בדרך ההורים גדולה במיוחד ג'ורג' בוש האב והבן, נשיאי ארה"ב. ישנם מקצועות כמו פוליטיקאים בהם הנטייה ללכת בדרך ההורים גדולה במיוחד צילום: ויקיפדיה

 

 

ישנם מקצועות בהם הנטייה ללכת בעקבות ההורים חזקה במיוחד כגון משחק בהוליווד או פוליטיקה.

 

פעמים רבות ילדים בוחרים את הנתיב התעסוקתי של הוריהם בשל "אפקט שולחן ארוחת הבוקר" – שיחות משפחתיות בענייני עבודה המשפיעות על הילדים ומלבות את העניין שלהם בתחום. בראיונות של אנשים שאימצו את המקצוע של הוריהם תיארו זאת כ"לדבר באותה השפה".

 

גיא גולן, הוא חקלאי דור שלישי במשק החלב המשפחתי במועצה האיזורית צפון הנגב ברשות לפיתוח הנגב. "לעומת מקצועות אחרים, נניח שען, פה מדובר בדרך חיים. הילד של השען גדל בבית שבו הוא פוגש את אביו בבית, אוכלים ארוחת ערב ביחד והאבא הולך להיות שען במקום העבודה שלו, הוא לא מביא את העבודה הבייתה. אצלנו זה לחיות בתוך הרפת. יכול להיות שבאמצע ארוחת שישי תהיה פתאום המלטה ועוזבים את הכל", הוא מספר.

 

 

גיא גולן, דור שלישי במשק החלב גיא גולן, דור שלישי במשק החלב

 

 

סביו וסבתו הגיעו למושב ועסקו בחקלאות, אביו המשיך אותם וגיא ממשיך את אביו. יש לו שלושה ילדים שגולן היה רוצה שימשיכו את דרכו בחקלאות. אמנם היו לו מחשבות על עיסוק בתחומים אחרים אך לא ניסיונות. "בפועל תמיד עסקתי בזה. את זה למדתי וזה מה שאני יודע לעשות", הוא אומר.

 

יכולות מסוימות עוברות תורשה, אולם למשפחות יש תרבות משלהן המשתקפת באופן שבו הן מבלות את שעות הפנאי ביחד – בעבודות יד, ברכישת ידע, במוסיקה או באמנות, למשל. אנשים מתארים התעסקות עם תחום אחר במהלך ההתבגרות כמרד, בטרם אימצו את עיסוק הוריהם.

 

הסקר של הניו יורק טיימס מגלה כי בנים לאם מדענית נוטים בממוצע של פי 20 לבחור בתחום המדעים מיתר האוכלוסייה. גם אימהות שלא משתתפות בשוק העבודה יכולות להשפיע על בחירותיהם של ילדיהם לגבי מה לא לעשות. אנשים רבים מציינים כי את הקריירה שלהם הם חייבים לכך שגדלו עם אם שלא מימשה את עצמה אך עודדה אותם לעשות כך.

 

"כשאנשים בוחרים במקצוע בו עסקו הוריהם הם כבר מכירים את הייתרונות והחסרונות, מבינים את מסלול הקריירה ואת האתגרים בתפקיד. הם גדלים מגיל מאוד צעיר עם ידיעה של כיצד נראית הסביבה המקצועית. מצד שני, ישנם מקצועות כמו הוראה למשל בהם הרבה הורים אומרים לילדיהם לא ללכת בדרכם מכיוון שהמקצוע לא זוהר כפי שהוא נראה מבחוץ. זה יכול ליצור מצב שבו אנשים לא בוחרים בקריירה המתאימה להם מכיוון שהוריהם הזהירו אותם מפני התחום בו עסקו", אומרת ד"ר דפנה שקד, מנטורית לקריירה ולמציאת עבודה.

 

מן הצד השני, בחירה במקצוע של ההורים עשויה גם להאפיל על הילדים. "אנשי תקשורת, זמרים או ספורטאים שהולכים בדרך של הוריהם צריכים כל הזמן להוכיח את עצמם כמי שעומדים בזכות עצמם", אומרת שקד. "זה מאוד בולט במשרדי עורכי דין למשל".

 

עומרי אלוני, מנהל שיווק דיגיטלי בסטארטאפ Colu הוא בנו של סמנכ"ל שיווק בסטארטאפ אופטיבוס. למרות העיסוק של אביו, עומרי אומר שלא תמיד ידע שיעסוק בשיווק בעצמו. "גדלתי בארה"ב וחזרתי בגיל 23 לארץ כדי להתגייס לצבא. אחרי שהשתחררתי הייתי בטוח שאתעסק בביטחון, במשהו שקשור לפוליטיקה אך אחרי שחזרתי מטיול בדרום אמריקה הבנתי שאני רוצה לעסוק בשיווק בהייטק", הוא מספר.

 

הקריירה של אביו השפיעה על הבחירה שלו בעיקר בכך שסיפקה לו את הניסיון, ההשראה ומעין מנטורשיפ. "זה עזר לי לדעת מה לעשות ואיפה לרכז את המאמצים שלי", הוא אומר.

 

בסך הכל מצא הסקר כי להורים פחות השפעה על בנות מאשר על בנים, בכל הנוגע לקריירה ולמעמד סוציו-אקונומי. הסבר אחד לכך הוא שלדורות קודמים של אימהות לא היו אפשרויות תעסוקה רבות כמו לבנותיהן כך שבנותיהן יכולות לשקול טווח רחב יותר של אפשרויות קריירה. עם זאת, גברים לרב לא שוקלים לאמץ קריירה בתחום שלא נחשב טיפוסי לגברים.

 

בשל העובדה שנשים נוטות לעבוד פחות ולהשתכר פחות, הורים נוטים להשקיע בקריירה של הבנים יותר. אולם על פי החוקרים, סביר יותר שהורים משקיעים באופן שווה בבניהם ובבנותיהם אולם נשים נוטות להתפשר יותר מבחינת הקריירה בשל מחויבויות משפחתיות. הדבר נכון במיוחד כשיש במשפחה ילדים צעירים, ועל כן יש נשים "שלא יכולות לבחור בעבודה שהיו רוצות או שלה הוכשרו בידי הוריהן", אומרת לניו יורק טיימס מלינדה מוריל, כלכלנית באוניברסיטת נורת' קרולינה סטייט.

 

יונית אשכנזי חן היא מנכ"ל משותפת בסוכנות משנה טויוטה ראשון לציון - רכב ראשון והיא עובדת עם אביה שמנהל גם הוא את סוכנות הרכב. עד גיל 40 עבדה בחברת ביטוח ולמקצוע של אביה הגיעה כממשיכת דרכו. "לא הייתי חשופה לעסק או לעולם הזה בכלל עד גיל 40. אחרי הלידה הרביעית החלטתי לעשות שינוי וחיפשתי עבודה. זה לא שחלמתי לבוא לעבוד פה אבל הבחירה של המסלול התגלתה בסופו של דבר כמאוד מוצלחת", היא מספרת.

 

 

יונית אשכנזי חן יונית אשכנזי חן

 

 

העבודה עם אביה גורמת לכך שכל יום היא מרגישה שהיא צריכה להוכיח עצמה ויותר מכך, מדובר בניהול סוכנות רכב, מקצוע שלא נחשב 'נשי'. "זו בחירה לא טריביאלית לאישה כי זה עולם של גברים. מרבית העובדים הם גברים וגם האנשים שאיתם אנחנו עושים עסקים הם גברים. אני כל הזמן צריכה להוכיח את עצמי, לא לאבא אלא לעולם. כולם בטוחים שבאתי לכאן לעשות הנהלת חשבונות. אפילו הלקוחות נכנסים ומבקשים ממני לדעת מי המנהל כאן", היא אומרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x