$
משפט

נפרם המכרז התפור ליועמ"ש של נמל אשדוד

בית הדין הארצי לעבודה ביטל את מינוי עו”ד ענבר טור שלום בשל “פגם מהותי" בהליך. אלא שכעת היא תוכל להתמודד מחדש, כשהניסיון שצברה יעמוד לצדה

ענת רואה 08:1506.12.17

בית הדין הארצי לעבודה ביטל אתמול את מכרז נמל אשדוד לתפקיד היועץ המשפטי של הנמל, והורה לו לערוך מכרז חדש, ארבע שנים לאחר שמונתה לתפקיד זה עו"ד ענבר טור שלום. בתקופה זו נערכו מספר סבבים משפטיים שבסופם נפסל המינוי פעם אחר פעם.

 

באופן פרדוקסלי בנמל אשדוד ראו בפסיקת בית הדין הארצי מעין ניצחון מבחינתם, מכיוון שכעת עו"ד טור שלום, שמינויה בוטל על ידי בית הדין האזורי ושימשה רק על תקן ממלאת מקום, תוכל להתמודד שוב על התפקיד במסגרת מכרז חדש, והפעם היא תציג את הוותק והניסיון שצברה בשנים שבהן שימשה בתפקיד. במילים אחרות, סיכוייה לזכות במכרז יהיו כנראה גבוהים יותר בהשוואה ליתר המתמודדים.

 

עו”ד טור שלום. בינתיים צברה יתרון עו”ד טור שלום. בינתיים צברה יתרון צילום: אבי רוקח

 

 

ואכן, זמן קצר לאחר מתן פסק הדין פרסם נמל אשדוד הודעת דובר שבירכה על החלטה זו של בית הדין הארצי לעבודה ועל דחיית הבקשה של העותר נגד המכרז, עו"ד ראובן וולף, להטיל את מלאכת בחירת היועמ”ש על חברי בית הדין עצמו. דרישתו של עו”ד וולף היתה שבית הדין יכריז עליו כזוכה משום שהוא דורג במקום השני לאחר עו”ד טור שלום. השופטים דחו את בקשתו של עו”ד וולף להכריז עליו כזוכה, וציינו שבית הדין ממעט להכריז על זוכה אחר מזה שקבעה ועדת האיתור, והוא עושה זאת רק במקרים שבהם זכייתו של הטוען לכך היא ודאית.

 

“נעולים בדעתם"

 

הפרשה נחשפה לראשונה ב"כלכליסט" במאי 2015, אז דווח כי חברת נמל אשדוד בחרה לתפקיד היועמ”ש עורכת דין שהועסקה כשכירה במשרד פרטי קטן שהעניק שירותי גביית חובות לבנק הפועלים. במכרז הוענק לה דירוג כאילו היתה היועצת המשפטית של הבנק, דבר שהעניק לה יתרון עצום על פני יתר המתמודדים, ובעצם סלל דרכה של טור שלום לזכייה במכרז.

 

בספטמבר 2015 מצא הרכב של בית הדין לעבודה בתל אביב כשלים חמורים במכרז. הוא ביטל את בחירתה של טור שלום והורה לוועדת האיתור להתכנס שוב ולבדוק את אופן ניקוד המועמדים.

 

אלא שזה לא ממש קרה, לפחות לא באופן תקין, ובאפריל 2017 שוב נאלץ בית הדין לעבודה לבטל את מינויה של טור שלום, וחברי ההרכב אף יצאו באמירות חריפות במיוחד נגד התנהלות נמל אשדוד ועדת האיתור מטעמו, וקבעו כי בנמל אשדוד היו "נעולים בדעתם" למנות את טור שלום לתפקיד, “ממש בכל מחיר”.

 

נמל אשדוד נדרש למנות ועדת איתור חדשה ושוב לראיין את המועמדים ולדרג אותם. עוד נקבע אז בפסק הדין כי יש לדרג נמוך את ניסיונה המקצועי הקודם של עו”ד טור שלום. הנמל ערער על ההחלטה לבית הדין הארצי בטענה שהמכרז היה תקין, והצהיר כי אם המינוי יבוטל, יבוטל המכרז כולו וייערך מכרז חדש. עו"ד וולף התנגד לכך וטען שאם המכרז כולו יבוטל, יהיה זה בבחינת פרס לנמל אשדוד.

 

מקרה של פגם קיצוני

 

פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה ניתן על ידי השופטים סיגל דוידוב מוטולה, לאה גליקסמן וחני אופק גנדלר ועל ידי נציגי הציבור והמעסיקים יעל רון וברכה סמו, שקבעו כי אכן נפל פגם בעבודתה של ועדת האיתור. בפסק הדין צוין כי ביטול מכרז נעשה רק בנסיבות קיצוניות ובמקרים חריגים לאור עוצמת הפגם שנפל, כמו במקרה הנדון.

 

בפסק הדין נכתב כי בחלוף ארבע שנים מטבע הדברים חלו שינויים משמעותיים בניסיונם המקצועי של מועמדים, ונשאלת השאלה אם המועמדים מלפני ארבע שנים עדיין מעוניינים בתפקיד. כמו כן צוינה האפשרות שקיימים כיום מועמדים רלוונטיים חדשים שלא הגישו מועמדות אך מעוניינים בתפקיד.

 

לסיכום נקבע כי בהתחשב בפגם המהותי שנפל בעבודת ועדת האיתור, והעובדה שמאז פרסום הליכי האיתור חלפו יותר מארבע שנים, אין מנוס מביטול ההליך ועל חברת הנמל לפתוח בהליך חדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x