$
בארץ

מבוטחים במירוץ נגד השעון, סוכנים בבליץ שיווקי

רגע לפני פקיעת הביטוחים הקבוצתיים בינואר הקרוב מבוטחים מזדרזים להגיש תביעות גם אם סיכויי אישורן נמוכים. במקביל הסוכנים רוכבים על גל המודעות הציבורית ונערכים ליום שאחרי

רחלי בינדמן 07:5020.11.17

תנועת מלקחיים בענף הביטוח הסיעודי בשבועות האחרונים. מצד אחד מבוטחים רבים בביטוחים הקבוצתיים שנרכשו דרך מקומות העבודה ממהרים לנסות ולהפעיל אותם באשר למקרים שבשלותם מוטלת בספק. מצד שני, חברות הביטוח וסוכני הביטוח מנצלים את השיח על סוגיית הביטוחים הסיעודיים כדי לשווק ביטוחים פרטיים ויקרים, רגע לפני שאולי יאושר חוק ביטוח סיעוד ממלכתי שייתר את הצורך בהם.

 

 

 

בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי השיח הציבורי גרם לזינוק של כמעט פי שניים במספר הבקשות מקופת חולים מאוחדת להצטרף לרובד הסיעודי שהיא מציעה. במאוחדת מדווחים על זינוק מעשרות בודדות של פניות לעשרות רבות בכל יום ומציינים כי בחודש האחרון נשמה כמות כפולה מהרגיל. בקופות החולים כללית ומכבי, לעומת זאת, לא מזהים שינוי משמעותי במספר הפונים בשלב זה. לעומת זאת, בחברות הביטוח מספרים כי אין עלייה בפניות לרכישה יזומה של ביטוח סיעודי פרטי, ככל הנראה על רקע עלותו הגבוהה בהשוואה לביטוח של הקופות.

 

זאב וורמברנד מנכ״ל קופת חולים מאוחדת זאב וורמברנד מנכ״ל קופת חולים מאוחדת צילום: עמית שעל

 

 

המודעות עלתה

 

במקביל, ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים הצטברו פניות לחברות הביטוח המספקות ביטוחים למקומות עבודה שהשיגו הסדרי ביטוח סיעוד קבוצתיים מוזלים. הרקע — ההחלטה של הממונה על הביטוח דורית סלינגר לבטל את הביטוחים הסיעודיים דרך מקומות העבודה מ־1 בינואר 2018. בחברות הביטוח ביקשו שלא להתייחס למידע, אך בכירים בהן טוענים כי מדובר באירועים נקודתיים ולא בתופעה חריגה.

 

הפניות נוגעות בעיקר לילדים בני 2–3 שיש חשש כי יאובחנו כאוטיסטים, אף שבדרך כלל נהוג להמתין עד גיל 3 עד האבחון הסופי. כל עוד הילד קטן, חברות הביטוח עלולות לייחס את העיכוב ההתפתחותי שלו לגילו הפעוט לכאורה. אלא שהורים רבים שחושדים כי ילדיהם עלולים ליפול תחת ההגדרה של אוטיסט מבינים שבעוד חודש וחצי הביטוח הסיעודי שלהם דרך מקום העבודה עלול להתבטל, ולכן הם כבר רוצים להגיש את טופסי התביעה. מועד הזכאות נקבע לפי מועד הגשת התביעה, וגם אם לא ניתן יהיה לקבוע חד־משמעית שהילד סובל מאוטיזם — אם יאובחן כך בהמשך, ההורים יהיו זכאים לקצבה עבורו. זאת גם אם הביטוח שלהם כבר לא יהיה בתוקף. גורמים בענף הסיעוד טוענים כי הפניות המוגברות בשבועות האחרונים לא מתמצות באוטיזם, ושהשיח הציבורי על הביטוח הסיעודי מעלה את המודעות של אנשים לזכאות של בני משפחתם, ומעודד אותם לוודא את קיומו ולהפעילו בעת הצורך.

 

 

 

אלא שתמונת מראה לעלייה במספר הפניות היא גם מאמצים אקטיביים מצד חברות הביטוח ואנשי השיווק שלהן, סוכני הביטוח, להגביר את מכירות ביטוחי הסיעוד הפרטיים תוך ניצול המומנטום של השיח הציבורי והתגברות המודעות הצרכנית.

 

מנצלים את המודעות

 

בחודשים האחרונים הציפו כלי התקשורת נתונים רבים על מצב הסיעוד בישראל — ההסתברות של אדם מבוגר להפוך לסיעודי, עלות הטיפול בחולה סיעודי והנטל על בני המשפחה.

 

ביטוח סיעודי, בניגוד לחלק מהביטוחים האחרים המשווקים בשוק (כמו ביטוח תאונות אישיות), הוא ביטוח חשוב שסיכוי גדול מאוד (יש המעריכים שמדובר בסיכוי הגבוה מ־70%) שהמבוטח יממש אותו בשלב כזה או אחר בחייו. אלא שהעלות שלו גבוהה מאוד ויכולה להגיע למאות שקלים בחודש בקרב מבוטחים בני 40–50 — סכום שרוב הציבור לא יכול להרשות לעצמו לממן. למעשה כיום רק לכ־700 אלף איש יש ביטוח סיעודי פרטי.

 

חברות הביטוח מצדן לא יוצאות במבצעים מיוחדים לסוכנים במטרה לתמרץ את המכירות, אך הסוכנים כן מנצלים את התגברות המודעות בשיחת המכירה מול הלקוחות. נוסף על כך, בענף רווחות הערכות שחלק מחברות הביטוח מתכננות לחתוך את עמלות הסוכנים עבור שיווק ביטוחים סיעודיים מינואר 2018, וכך מתמרצות את הסוכנים לשווק את הביטוחים הסיעודיים במהירות.

 

כיום הסוכנים מקבלים עמלה שוטפת של כ־25% מהפרמיה החודשית שמשלם המבוטח ועוד עמלה חד־פעמית של 40% בשנה הראשונה על צירוף המבוטח. כלומר, בשנה הראשונה כ־65% מהפרמיה שמשלם המבוטח מגיעה לסוכן הביטוח.

 

גורמים בענף הסיעוד טוענים שחברות הביטוח חוששות מהנהגת ביטוח סיעודי ממלכתי, כפי שדורש שר הבריאות יעקב ליצמן, שכן אם יונהג כזה ביטוח לכלל האוכלוסייה ללא מבחני הכנסה כנהוג כיום, ייווצר רובד בסיסי של ביטוח סיעודי לכולם, ובשילוב הרובד הנוסף של קופות החולים לכאורה לא יהיה צורך ברכישת ביטוח פרטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x