$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר הזמין את אפל, גוגל ואינטל לפגישה – וביטל ברגע האחרון

משרד האוצר פנה ל־50 ענקיות טכנולוגיה בינלאומיות במטרה להציג להן בארה"ב את הטבות המס החדשות. אלא שאף חברה לא אישרה הגעה עד כה, והאוצר ביטל את הפגישה בנימוק שהוא צריך להתכונן לתקציב

עמרי מילמן 06:4620.11.17

מבוכה לאוצר: מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הודיע אתמול על ביטול משלחת של בכירים שנועדה לפתות חברות בינלאומיות עם מרכזי פיתוח בארץ להעביר את הקניין הרוחני שלהן לישראל, באמצעות המס הנמוך שהונהג על קניין רוחני לפני שנה.

 

הנימוק הרשמי של האוצר לביטול הוא הצורך להתמקד בבניית תקציב 2019, והרצון להמתין ולראות איך מתקדמת רפורמת המיסוי של טראמפ. עד כה לא התקבלו תשובות מהחברות המחוזרות. 

 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנהל רשות המסים משה אשר מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ומנהל רשות המסים משה אשר צילום: אלכס קולומויסקי , עומר מסינגר

 

 

במכתב שנשלח בסוף אוקטובר ל־50 חברות בינלאומיות, והגיע לידי "כלכליסט", נכתב כי משלחת של בכירים בממשלת ישראל תצא לארצות הברית כדי לדון עם נציגי חברות הטכנולוגיה המובילות על משטר המס החדש לקניין רוחני בישראל ועל ההזדמנויות שהוא מספק להן. משטר זה, שנקבע לפני שנה בחוק ההסדרים לשנים 2017‑2018, מבטיח לחברות ענק שירשמו את הקניין הרוחני שלהן בישראל מס חברות של 6% בלבד ויציבות ל־10 שנים.

 

פגישות המשלחת נועדו להתקיים בסן פרנסיסקו בין ה־4 ל־6 בדצמבר ובניו יורק ב־7 בדצמבר. מלבד באב"ד היו אמורים להשתתף בהן גם מנהל רשות המסים משה אשר, מנהלת הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות זיוה איגר, ומנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון.

 

בין החברות שהוזמנו למפגש נמצאות כמה מהענקיות העולמיות בתחומים כמו תקשורת, תרופות וקמעונאות ‑ ובהן אלפבית (גוגל), אפל, איביי, אינטל, פייסבוק, אורקל, CA ו־IBM. ככל הידוע, אף חברה שהוזמנה למפגש בנושא הקניין הרוחני לא נענתה עד כה.

 

המיסוי והפיתוי

 

ישראל מתחרה היום עם מדינות רבות המבקשות למשוך אליהן קניין רוחני ומרכזי פיתוח של חברות הענק באמצעות חוקי מס נוחים ‑ ובהן אירלנד, לוקסמבורג והולנד. דחיית הסיבוב המתוכנן לתקופה שאחרי אישור התקציב (אם בכלל יאושר) פוגעת בסיכוי שבכירי החברות הזרות ייחשפו להטבות המס האלה. עד כה רק חברה אחת ‑ HP ‑ נמצאת במגעים מתקדמים עם רשות המסים כדי להעתיק לישראל את הקניין הרוחני שפיתחה בארץ.

 

הטבות המס שעוגנו בחוק ההסדרים האחרון, ונכנסו לתוקף בתחילת 2017, מבטיחות לחברות יצואניות מס בשיעור של 12% על הכנסותיהן מקניין רוחני (IP) ומס דיבידנד בשיעור של 4% בלבד. אולם חברות ענק שמחזור הפעילות שלהן עומד על מעל 10 מיליארד שקל זוכות להטבה מיוחדת: מס חברות של 6% ומס דיבידנד של 4%. לשם השוואה, הטבות המס הניתנות לחברות אחרות מכוח החוק לעידוד השקעות הון עומדות על 16% במרכז ו־7.5% בפריפריה. כמו כן, בזכות מאמצי האוצר נכללה בחוק ההסדרים גם פסקת יציבות, שמבטיחה לחברת ענק שתעביר לארץ קניין רוחני בהיקף של מעל חצי מיליארד שקל התחייבות ששיעורי המס שהיא משלמת יישארו בעינם במשך עשר שנים.

 

לא שחור ולבן

 

הטבות המס החדשות נוסחו בהתאם לכללים שקבע ארגון ה־OECD בתוכנית BEPS למאבק בתכנוני מס שמבצעות החברות הבינלאומיות. כך נקבע, למשל, כי רק קניין רוחני שפותח בארץ יוכל ליהנות מהטבות מס, ואילו על הכנסות מקניין רוחני שפותח במדינה אחרת ישלמו החברות מס מלא ‑ גם אם האוצר היה שמח לוותר עליו ‑ אחרת ישראל תחשב למקלט מס.

 

אף על פי כן, ההחלטה על שיוך קניין רוחני לישראל אינה תמיד עניין של שחור ולבן, שכן רבות מהטכנולוגיות המתקדמות מפותחות בשיתוף פעולה בין כמה מרכזים בעולם. משלחת הבכירים שנועדה לשווק את ישראל כמקום אטרקטיבי לרישום קניין רוחני היתה אמורה להשיג כמה מטרות: העברה לארץ של קניין רוחני שפותח בישראל אך נרשם במקלטי מס; הרחבת מרכזי הפיתוח שכבר פועלים בארץ כדי לייצר קניין רוחני בהיקפים גדולים; ורישום בישראל של הקניין הרוחני שמפותח כאן.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x