$
בארץ

לאן נעלמו שופרסל, מגה ואיל מליס בהסדר של תנובה עם רשות ההגבלים העסקיים?

תנובה הגיעה להסדר עם רשות ההגבלים, אך המנכ"ל איל מליס, שכיהן כמנכ"ל תשלובת החלב בשנים שבהן התערבה במחירי מוצרים, נעדר ממנו. גם הרשתות ששיתפו פעולה לא ישלמו מחיר

נורית קדוש ותומר גנון 08:0323.10.17

הסדר הפשרה (צו מוסכם) שאליו הגיעה רשות ההגבלים עם תנובה, פסח על הרשתות שופרסל ומגה שהיו שותפת להסדרים הכובלים שבוצעו. בסביבת רשות ההגבלים נימקו את ההחלטה לא לקיים חקירה ברשתות השיווק במשך הזמן והמשאבים שהדבר היה דורש.

 

 

 

"להסדר כובל יש שני צדדים ששותפים לעבירה. תנובה היתה הגורם הדומיננטי ולכן ההחלטה היתה להתמקד בה", אמר גורם בסביבת החקירה. לדברי גורם מקורב אחר, "העבירות שבהן מודה תנובה הן ברף הגבוה של הסדרים כובלים מסוג זה. זה בסדר להתפשר, אבל היה מקום לבחון קנס משמעותי יותר".

 

לא רק שופרסל ומגה נעדרות מהחקירה שנערכה ומהסדר הפשרה. גם איל מליס, מנכ"ל תנובה הנוכחי, שבימים שבהם התרחשה הפרשה כיהן כמנכ"ל תשלובת החלב, נעדר מהם.

 

"וולף דיווח למליס"

 

במסגרת הצו המוסכם יודה מונופול החלב בהתערבות אסורה במחיר לצרכן ברשתות שופרסל ומגה (ראו תרשים) וישלם קנס של 25 מיליון שקל. בנוסף, נקבע בהסדר ששניים מבכירי החברה בתקופה הרלבנטית (2008-2011), המנכ"ל לשעבר אריק שור ומנהל המכירות של תשלובת החלב לשעבר ארז וולף, ישלמו קנס אישי של 75 אלף שקל כל אחד.

 

בניין תנובה בצמת גלילות בניין תנובה בצמת גלילות צילום: צביקה טישלר

 

וולף, שמכהן מאז תחילת השנה כמנכ"ל מחלבות גד, כיהן לאורך השנים במספר תפקידים בכירים בתנובה, שהאחרון בהם היה מנכ"ל תשלובת הסחורות. לתפקיד זה הגיע בעקבות רה־ארגון שערך שור, בין היתר בעקבות הפרשה. "לשור יש אחריות שילוחית מהיותו מנכ"ל, אבל הוא לא ניהל את מבצעי החלב ומנהל המכירות של תשלובת החלב לא דיווח לו, אלא למליס", אומר מנהל לשעבר בתנובה. לדבריו, אחרי הפרשה החליט שור שמנהל המכירות של תשלובת החלב ידווח ישירות לו על נושאים מסוג זה. שור עזב את תנובה לפני כשנתיים ומאז מכהן כיו"ר תדביק, הפועלת בתחום הפתרונות לאריזה גמישה, מדבקות ומיכון תעשייתי. בנוסף, מכהן שור בתפקיד יו"ר המועצה הכלכלית של הקיבוץ אפיקים שבעמק הירדן, כיו"ר המפעל שבבעלות הקיבוץ המייצר קלנועיות המאפשרות ניידות למוגבלי תנועה, ובצ.ח.מ אפיקים, שעוסקת בייצור של מערכות מדידה לחליבה ברפתות.

 

היסטוריה של לצאת בזול

 

הסדר הפשרה הוא לא הפעם הראשונה שבה תנובה חורגת מדרך ההתנהלות הנדרשת ממונופול ומשלמת על כך קנס סמלי בלבד. לפני שלוש שנים וחצי הודיע הממונה על הגבלים עסקיים לשעבר דיויד גילה כי בכוונתו להטיל על החברה קנס מינהלי של מיליון שקל וקנס מינהלי של 300 אלף שקל על החברה־הבת (50%) טירת צבי על שום היותן צדדים להסדר כובל. הטלת הקנס היתה כפופה לעריכת שימוע שלאחריו הופחו הקנסות ב־200 אלף שקל. ההחלטה התקבלה לאחר שנמצא כי החברות לא ביקשו במשך שלוש שנים הארכת פטור מהסדר כובל.

 

בדצמבר 2012 הגיע גילה להבנות עם תנובה שלפיהן תשלם החברה 3 מיליון שקל בעקבות הפרשה של אי־העברת מסמכים לרשות ההגבלים העסקיים. הפרשה החלה בפשיטת חוקרי הרשות על משרדי תנובה בגלילות. ברשות חשדו כי תנובה העלתה מחירים בקטגוריות שבהן העריכה כי הביקוש קשיח. הרשות דרשה מתנובה להעביר אליה דו"ח של חברת הייעוץ מקינזי שחלק ממסקנותיו היו כי תנובה יכולה להעלות את מחירי הקוטג', הגבינה הצהובה והגבינה הלבנה ב־15% לפחות מבלי שהביקוש ייפגע. הפרשה הסתיימה בפשרה וברשות הגבלים הסבירו זאת בכך שלפי חוק ההגבלים העסקיים, הצו המוסכם בא במקום נקיטת צעדי אכיפה פליליים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x