$
משפט

הלך לעולמו עו"ד אמנון זכרוני, מבכירי הפרקליטים בארץ

זכרוני, ששימש כיועצמו של רה"מ רבין לשבויים ונעדרים ופעל בניסיון לשחרר את רון ארד, נפטר בגיל 82 בביתו. הוא ייצג בין היתר את המרגלים מרדכי ואנונו ושבתאי קלמנוביץ' ואת שר הפנים דרעי

ynet 22:3012.10.17
עו"ד אמנון זכרוני, מבכירי הפרקליטים בישראל בעשרות השנים האחרונות, הלך לעולמו בגיל 82. זכרוני שימש בעבר כיועצו של ראש הממשלה יצחק רבין לענייני שבויים ונעדרים והיה בין היתר פרקליטם של מרגל האטום מרדכי ואנונו ושר הפנים אריה דרעי. הוא נפטר היום (ה') בביתו בהוד השרון מדום לב.

 

אשתו מירי זכרוני סיפרה: "השעות האחרונות שלו היו מאוד נעימות. אכלנו ארוחת בוקר בבית קפה, חזרנו הביתה, הוא הרגיש לא טוב וחייו הסתיימו". עוד הוסיפה: "אדם משכמו ומעלה שעזר לכולם. רק טוב אפשר להגיד עליו". זכרוני הותיר אחריו שני ילדים ושישה נכדים.

 

זכרוני החל את הקריירה המשפטית שלו בשנות השישים, כאשר היה היועץ המשפטי של העיתון "העולם הזה‭."‬ הוא היה פעיל פוליטי באותה תקופה באירגוני שמאל, ופעל רבות למען חופש הביטוי. ב-1969 וב-1973 היה מועמד רשימת "העולם הזה-כוח חדש" לכנסת, אך לא נבחר.

 

זכרוני היה אחד מסרבני המצפון הראשונים בצה"ל. ב-1954 דרש שלא לשרת ביחידה קרבית או בלתי קרבית, ואחרי 23 ימי שביתת רעב גויס בסופו של דבר להג"א.

 

בשנות ה-70 וה-80 עזב את הפעילות הפוליטית לטובת קידום הקריירה המשפטית. הוא הפך במהרה לאחד מעורכי הדין הידועים בישראל. הוא ייצג את מרגל האטום ואנונו עד שהוחלף על-ידי אביגדור פלדמן. בנוסף ייצג את עיזאת נאפסו שנאשם בריגול, והביא לזיכויו. מאוחר יותר ייצג את שבתאי קלמנוביץ‭,'‬ שנאשם בריגול לטובת רוסיה, אך לא הצליח להביא לזיכויו.

 

 

 

פרט לפעילותו כפרקליט, זכרוני היה מעורב במשך שנים כחבר בצוות המשא-ומתן של ישראל לעניין שיחרור שבויים ונעדרים. במסגרת זו פעל לקידום עסקה ישראלית-סורית-רוסית, שבה היתה אמורה ישראל לשחרר את המרגלים קלמנוביץ' ומרכוס קלינברג תמורת הנווט השבוי, רון ארד. עסקה זו בוטלה ברגע האחרון. ב-1997, מיד עם מעצרו של איש העסקים נחום מנבר, מונה זכרוני לפרקליטו. מנבר היה איש עסקים ישראלי שהורשע בבגידה בגין מכירת חומרים לייצור גז חרדל וגז עצבים לאיראן.

 

ח"כ דב חנין, שכעורך דין התמחה ולאחר מכן עבד במשרדו של זכרוני, מסר: "אני כואב את מותו של עורך הדין אמנון זכרוני, שהייתה לי הזכות להיות מתמחה שלו ולעבוד כעורך דין במשרדו. לאמנון שמור מקום של כבוד בתולדות המשפט בישראל. הוא יצר את המקום שממלאים היום ארגוני זכויות האזרח בישראל. עורך דין לוחם, שבהתנדבות הגן על מקופחים ומופלים ופעל למען הדמוקרטיה וזכויות האדם".

 

עו"ד דרור ארד אילון סיפר: "הוא היה דמות משפטית מאוד חשובה תקופה ארוכה, דמות מאוד ייחודית. זכרוני שיחק על הרבה מגרשים - גם פרשן עם עמדה אנרכיסטית וגם ייצג בו זמנית את לב הממסד. היה לו אומץ לב משפטי יוצא דופן, והעבודה אצלו הייתה חוויה מאוד מיוחדת. הוא נתן לך לפרוח מבחינה מקצועית".

 

ארד אילון סיפר כי זכרוני "החל את הקריירה שלו כראשוני סרבני הנשק, כשעוד לא היה דבר כזה. היה לו אומץ בלי שחצנות". לדבריו, זכרוני היה מהאבות המייסדים של דיני לשון הרע בישראל. "יצאו ממשרדו כמה מעורכי הדין החשובים בתחום. מצד אחד הוא האמין בחופש הביטוי אך גם בעמידה מאד עיקשת על שם טוב, ויש הלכות רבות על שמו. אני חייב לו חוב אישי ומקצועי על ההזדמנות שנתן לי, ועל שלימד אותי לא לפחד כלל שאתה מייצג. ללכת בדרך שאתה מאמין בה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x