$
בארץ

ועדת החוץ והביטחון: לישראל אין תפיסת ביטחון לאומית והדבר גורם לנזקים קשים במלחמות

דו"ח ועדת המשנה לענייני תפיסת הביטחון ובניין הכוח מטיל חלק מהאחריות על הליקויים במלחמות צה"ל האחרונות על הממשלה. הדו"ח מציין שצה"ל פעל ללא תוכנית רב שנתית במשך 6 שנים, בין 2010 ל-2015, שבהן היו מבצעי עמוד ענן וצוק איתן בדרום. בתקופה זו נדונו שלוש הצעות לתכניות רב שנתיות שלא יצאו לפועל

שחר אילן 14:3125.09.17

צה"ל פועל מבלי שהדרג המדיני גיבש תפיסת ביטחון לאומית, מה שגורם לו לליקויים ונזקים קשים במלחמות". כך קובע דו"ח ועדת המשנה לענייני תפיסת הביטחון ובניין הכוח של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בראשות ח"כ עפר שלח (יש עתיד). המבצעים האחרונים של צה"ל נערכו בתקופות שבהן לא היתה תוכנית רב שנתית ומתווה תקציבי, מצב שאותו מגדירה הוועדה "בלתי סביר בעליל, חמור וגורם נזק בכל המישורים".

 

 

 

 

אלא שהוועדה קובעת שגם התוכנית הרב שנתית הנוכחית הקיימת (תר"ש גדעון) גובשה על ידי הצבא כמעט ללא מעורבות הדרג המדיני. שלח אמר במסיבת עיתונאים ש"הדרג המדיני התחמק ממימוש אחריותו כדרג המדיני של צה"ל לתת הוראות ברורות והפרת האחריות גורמת לכך שאנחנו עומדים בסכנה שצה"ל לא יהיה מוכן למלא את משימותיו".

 

חיילי צה"ל (ארכיון) חיילי צה"ל (ארכיון) צילום: אי פי איי

 

 

ועדת המשנה לענייני תפיסת הביטחון ובניין הכוח היא אחת מוועדות המשנה החשאיות של ועדת החוץ והביטחון. ועדות אלו נחשבות לחריגות בכנסת בשני היבטים: אין מהן כמעט הדלפות והן מבצעות עבודת פיקוח משמעותית על פעילות מערכת הביטחון. הדו"ח מבוסס על 30 דיונים וסיורים שקיימה הוועדה במהלך הקדנציה הנוכחית.

 

המסמך שפורסם הוא תקציר של דו"ח רחב יותר וסודי, שהועבר לממשלה לפני חודשיים ומטיל חלק מהאחריות על הליקויים במלחמות צה"ל האחרונות על הממשלה. על הדו"ח הסודי חתומים כל חברי הוועדה. יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר מהליכוד חתם על הדו"ח לפרסום אבל שני חברי כנסת מהימין יואב קיש מהליכוד ומוטי יוגב מהבית היהודי לא חתמו.

 

קיש הסביר זאת בכך ש"השפה והסגנון בדו"ח הציבורי עוקצים ובוטים". אלא ששלח טוען שכל הניסוחים בדו"ח הציבורי לקוחים מהדו"ח הסודי. עוד הוא אמר שפרסום דו"חות כאלה הם תפקידה של ועדת החוץ והביטחון כחלק מהרשות המפקחת. יוגב אמר שהרגיש שבדו"ח הציבורי היה "ניגוח פוליטי מסוים" והאשים את הקיצוצים שערך שר האוצר יאיר לפיד ממפלגתו של שלח בתקציב הביטחון באחריות לפגיעה ביכולות של צה"ל.

 

דיכטר הסביר את הצורך בפרסום בכך ש"התוכנית עוסקת בחמש שנים שבהן המדינה תקצה למערכת הביטחון סכום חסר תקדים למעלה מחצי טריליון שקל". לדבריו, זה דו"ח מקצועי שהוצאו ממנו כל התבטאות עם משמעות פוליטית. "זה לא דו"ח פוליטי ולא הופעלו עלי לחצים לא לחתום".

 

הדו"ח מציין שצה"ל פעל ללא תוכנית רב שנתית במשך 6 שנים, בין 2010 ל-2015, שבהן היו מבצעי עמוד ענן וצוק איתן בדרום. בתקופה זו נדונו שלוש הצעות לתכניות רב שנתיות שלא יצאו לפועל. בין 2012 ל-2016 פעלה מערכת הביטחון גם ללא מתווה תקציב רב שנתי ותוך שינויים רבים בתקציב הביטחון מדי שנה ובמהלך השנה, מה ש"הכביד עוד יותר על הקושי לתכנן ולבצע".

 

הועדה קובעת ש"העדרה של תוכנית רב שנתית גרם לנזקים רבים שלצערנו ניכרו גם בפעולתו של הצבא בעת מבחן. מערכת כה גדולה הפועלת ללא מצפן ותכנון ארוך טווח מועדת לטעויות ולחוסר יעילות". לטענת הוועדה, "מצב שכזה הוא בלתי סביר בעליל, חמור וגורם נזק בכל המישורים: יעילות התכנון בניין הכוח והעלות התקציבית..."

 

הוועדה מצטרפת לביקורת של מבקר המדינה יוסף שפירא על ליקויי המוכנות למבצע צוק איתן וקובעת ש"לצה"ל לא היה במבצע תכניות רלבנטיות ולא בניין כוח אמתי מול המשימה שהוטלה עליו בסופו של דבר. זאת, בעיקר בפן היבשתי של חיסול מנהרות התקיפה של החמאס בתוך שטח הרצועה. צה"ל הופעל למטרה שאליה לא היה מוכן".

 

הוועדה מחמיאה רבות לרמטכ"ל גדי איזנקוט ולתר"ש הנוכחית שהפעיל. בין היתר היא מגדירה את תר"ש גדעון כ"חזון מוצק ועקבי לשינויים בצה"ל" וכ"מתווה ראוי למימוש לקחי המערכות האחרונות". אבל היא מבקרת את הדרג המדיני על כי "תר"ש גדעון עוצבה מלמטה למעלה על ידי צה"ל ובתוכו ללא תפיסת ביטחון לאומי כתובה מאושרת".

"לא היו ישיבות קבינט מקדימות קודם לעיצוב התר"ש בצה"ל ולא היו הנחיות של הדרג המדיני לתהליך העבודה". שר הביטחון אישר את התר"ש בפעם הראשונה רק בסיומו של התהליך בנובמבר 2015, "לאחר שרוב פרטיה כבר סוכמו". הקבינט התכנס לאשר אותה רק ב-27 במרץ 2016. זאת. שתקציב 2015-2016 כבר אושר וביצוע התוכנית כבר החל. הוועדה מזהירה בדו"ח שהדבר עלול להוביל למצב שבו למרות שצה"ל פועל על פי תכנית רב שנתית, לא ייבנו בו יכולות מתאימות למשימותיו האמתיות.

 

ועדת המשנה משבחת את הרמטכ"ל על השינויים העמוקים שהוביל בצבא ובייחוד הקיצוץ במספר אנשי הקבע מ-45 אלף אלף מתחת ל-40 אלף. עם זאת היא מזהירה מפגמים גם בתר"ש גדעון. לא נקבעה בו רזרבה לאירועים ביטחוניים חריגים מה שעלול להוביל לעימות בין הצבא לאוצר אם יהיה אירוע כזה.

 

הוועדה קובעת כי "לקראת התוכנית הרב שנתית הבאה יש למסד תהליך ראוי שראשיתו בדיוני קבינט מעמיקים ובעיצוב מטרות". היא דורשת מראש הממשלה שר הביטחון, שר האוצר והרמטכ"ל לוודא שתהליכי התכנון והאישור של התר"ש הבא יתחילו בזמן ויבוצעו כסדרם כדי שכאשר תסתיים תר"ש גדעון בסוף 2020 כבר יהיו לצה"ל תוכנית מאושרת ומתווה תקציבי תואם. כן היא ממליצה לשנות את חוק יסוד הצבא ובין היתר בנושא "הבנת והגדרת תפקידו של הקבינט", המלצה שלה ככל הידוע מתנגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בחריפות.

 

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל מברך על כל תהליך בקרה ופיקוח שמבוצע על פעילותו. צה"ל העביר לוועדת המשנה לתפיסת הביטחון ובניין הכוח תגובה מפורטת לדו"ח בנושא תר"ש 'גדעון'. לקחי הדו"ח ילמדו במסגרת תהליכי עבודת המטה בצה"ל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x