$
בארץ

התקלה במאגר הגז תמר תעלה לבעלים 20-15 מיליון דולר

ביום חמישי הושבתה האסדה בעקבות גילוי סדק במערכת האוורור והופסקה הזרמת הגז ממנה ליבשה. החלקים לתיקון הוטסו היום על ידי נובל אנרג'י מיוסטון לישראל - והתיקון צפוי להימשך עד אמצע השבוע. העלות כוללת את החלקים, ההטסה, עבודות התיקון וגם את היעדר התמלוגים על הגז שלא מסופק. שותפות תמר: לתקלה אין השפעה בטיחותית או סביבתית

ליאור גוטמן 18:4623.09.17

היקף הנזק שנרשם לבעלי מאגר תמר מאי-אספקת הגז לישראל מאז התקלה ביום חמישי מוערך -15-20 מיליון דולר לכלל השותפים. הנזק כולל גם את עלות התיקון והטסת החלקים ארצה, וגם התמלוגים שלא שולמו בימים אלו ולא ישולמו עד מועד תיקון התקלה המשוער - אמצע השבוע הקרוב.  

 

 

 

חברת נובל אנרג'י האמריקאית, שמתפעלת את אסדת הקידוח במאגר שממוקם כ-25 ק"מ מערבית לאשקלון, הביאה בשעות האחרונות את חלקי החילוף הנחוצים לתיקון האסדה. כזכור, ביום חמישי האחרון ארעה תקלה באסדה שהשביתה את אספקת הגז לישראל, זאת לאחר שהתגלה סדק באחד המחברים של צנרת פינוי תוצאי ההפקה.

 

הדיווחים הראשונים היו שהחלקים החסרים ייוצרו בישראל, אולם משזה כשל הם יוצרו ביוסטון טקסס, מקום מושבה של הנהלת נובל אנרג'י, והם הוטסו לישראל במהלך שבת ויוצבו על האסדה מחר. בכוונת נובל ושותפתיה הישראליות להשלים את התיקון עד אמצע השבוע לכל המאוחר.

 

בהיעדר הזרמת גז, לא שולמו גם תמלוגי על (תמלוגי על - חלקו של השותף הכללי. מדובר במבנה של שותפות ולא חברה בה יש גוף שאחראי על ההשקעות והניהול - הוא השותף הכללי - והוא זכאי לתמלוגי על שנגזרים מהיקף ההפקה. אחוז התמלוג משתנה ממאגר למאגר - ל"ג), אולם עלות התיקון והיעדר מכירת גז למשק הישראלי מצטברים לכ-3 מיליון דולר לכל אחת משותפות הגדולות (נובל, דלק וישראמקו), כאשר שאר הסכום לשותפות האחרות (אוורסט, תמר פטרוליום, אלון גז).

 

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

 

מבחינת משרד האנרגיה הדד-ליין לתיקון המאגר הוא יום ראשון בשבוע הבא (כלומר ה-1 באוקטובר), אז המשק יצטרך לעבור לניהול דלקים אחר לגמרי. למרות שאין בעיה בייצור החשמל או ביכולת ההיצע של חשמל למשק, כניסה עם התקלה לחודש אוקטובר תחייב ייבוא דלקים מאסיבי יותר ממה שנרשם עד היום, לרבות רתימה של בתי הזיקוק לעניין.

 

החברות השותפות בבעלות על מאגר תמר בחנו בימים האחרונים להפעיל את ביטוח על המאגר שמיועד למקרים של אסונות שמוגדרים שנגרמו על ידי 'כוח עליון', אך הן ויתרו על כך לאחר שגילו שההשתפות העצמית גדולה מהכסף שיתקבל מהביטוח.

 

שותפות תמר: אין השפעה סביבתית

 

משותפות תמר נמסר הערב: "במהלך בדיקות שערכו עובדי נובל אנרג'י ביום חמישי בבוקר, במסגרת עבודות השדרוג ושיפור הנערכות בפלטפורמת תמר, נתגלה סדק בצינור מערכת האוורור של האסדה. צנרת האוורור אינה מהווה חלק ממערך הטיפול השוטף בגז והזרמתו לחוף והיא משמשת, לפי הצורך, לשחרור כמויות מוגבלות של גז טבעי מהאסדה בעתות שגרה או הפרעה בתהליך. בעקבות גילוי הסדק, החליטה המפעילה, בהתאם לנהלים הקיימים, על הפסקה מבוקרת של הפקת הגז הטבעי מהמאגר. יודגש כי אין חשיפה בטיחותית או השפעה סביבתית כתוצאה מהארוע.

 

"על פי הערכות גורמי המקצוע בנובל אנרג'י, התיקון יושלם במהלך השבוע הקרוב, ולאחר מכן תחודש הפקת הגז. לאורך ימי החג וסוף השבוע עמלו סביב השעון עובדי נובל אנרג'י ושותפי תמר, בישראל ובארה"ב, להבטיח תיקון אמין ובטיחותי. עבודות אלו יימשכו בקצב זה עד שיושלמו עבודות התחזוקה באסדה ותחודש כסדרה הפקת הגז מן המאגר. לאחר ניתוח הנדסי מקיף, הוחלט להמשיך בעבודות השדרוג המתוכננות במערכת, שחודשו ביום שישי בשעות אחר הצהריים וצפויות להסתיים כמתוכנן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x