$
דעות

גם בפריפריה יש שקע חשמלי ומחשב

המדינה מעודדת מעבר לפריפריה - אבל ללא תעסוקה אין סיכוי שהמהלך יצליח. בעולם של ימינו גם בפריפריה אפשר להעסיק צעירים משכילים מרחוק ובעבודות ההולמות את כישוריהם

יפעת ברון-גולדברג 11:3422.09.17

אחוזי האבטלה נמוכים בשנים האחרונות, כ-4%, זה כבר ידוע, אך מה קורה כשמתרחקים מעט מתל אביב והמרכז? בפריפריה תמונת המצב עגומה יותר, ואף מגיעה עד ל-10% אבטלה.

 

מציאות בה שיעור האבטלה גבוה משמעותית בקצוות המרוחקים יותר של ישראל היא בעיה אמיתית. אז מדוע במדינה מתקדמת כמו ישראל בשנת 2017 זה עדיין המצב? אין הסבר נראה לעין, מוחשי ורציונאלי שיסביר את פערי התעסוקה בין המרכז לפריפריה. המציאות מראה כי לצד ירידה בשיעורי האבטלה הכללים, גדלים הפערים בין המרכז לפריפריה.

 

ילד שנולד וגדל בפריפריה אינו זוכה להזדמנות שווה כמו ילד שנולד במרכז והסיכוי שאותו ילד, שכבר גדל, מוכשר ככל שיהיה, הוא לא יזכה למצוא הולמת את כישוריו, וסביר שישתכר הרבה פחות ממה שיכול היה להשתכר במרכז הארץ.

 

כך מעודדים את כל אזרחי המדינה לנהור למרכז, כך מנציחים את הפערים. האם זו גזירת גורל? האם בהכרח אוכלוסיית הפריפריה נדונה לרמת חיים נמוכה יותר מזו שבמרכז, רק משום שאין פתרונות תעסוקה?

 

תוכניות תעסוקה בפריפריה צריכות להתאים את עצמן לעולם העבודה הבא, זה העתיד. ניתן וצריך לייצר תעסוקה איכותית בפריפריה, כזו שתספק רמת הכנסה גבוהה והולמת ותוביל לצמצום הפערים בין הפריפריה למרכז.

 

עולם העבודה משתנה והטכנולוגיה נותנת את אותותיה. ישנם אינספור פתרונות טכנולוגיים שיכולים לאפשר תעסוקה גם לאנשים המתגוררים בפריפריה. הממשלה שמה לעצמה כיעד מוצדק לעודד התיישבות בפריפריה, במקביל עליה לייצר מצב משלים וליצור תוכניות תעסוקה חדשניות.

 

עובדי חיפה כימיקלים מפגינים בדימונה (ארכיון) עובדי חיפה כימיקלים מפגינים בדימונה (ארכיון)

 

 

"המהפכה השקטה" מגיעה לישראל

 

אחד החסמים המשמעותיים כיום המונע מאוכלוסייה להתיישב בפריפריה זו התעסוקה. סטודנטים רבים, שלמדו במכללות או באוניברסיטאות בצפון או בדרום, נאלצים לעבור למרכז הארץ, על אף

 

כלל התחזיות מצביעות שעולם העבודה עומד בפני מהפכה משמעותית ומקצועות רבים ייעלמו מן העולם. במקביל, צפויה קפיצה משמעותית באחוזי העובדים העצמאיים, ביחס לאחוזים הנראים כיום, לפי המגמות העולמיות. מדובר במהפכה "שקטה" שמתרחשת בעולם בשנים האחרונות, וגם לישראל היא תגיע - במוקדם או במאוחר. עולם עבודה שנראה כך, מגדיל את אפשרויות התעסוקה האיכותיות במיוחד בטכנולוגיה, שם אנו מוצאים מחסור משמעותי בעובדים. מודל העסקה כזה מאפשר העסקה מרחוק ויוצר גמישות מלאה בשעות ובסוג העבודה. זו בשורה משמעותית עבור תושבי הפריפריה. יש לנצל את ה"מומנטום" ולסייע לאוכלוסייה זו בתעסוקה הולמת.

 

לפני מספר חודשים הוקמה תוכנית Go Local המיועדת לאוכלוסיית הדרום, ומטרתה לאפשר לצעירים מהדרום להמשיך לגור בירוחם, דימונה והסביבה, ובו זמנית למצות את אפשרויות התעסוקה שלהם. 25 צעירים ומוכשרים למדו חודשים ארוכים תכנות ופיתוח אפליקציות. לטובת המטרה, ובעזרת כוחות משותפים, מקומיים ובינלאומיים, התוכנית הוכתרה כהצלחה גדולה.

 

עד לפני מספר שנים היו ירוחם, דימונה והסביבה מוקדי הגירה משמעותיים. הצעירים המוכשרים מהאזור התקשו לזהות את האפשרויות המועטות לתעסוקה הולמת עבורם, ארזו את חפציהם ועברו למרכז. בשוק העבודה המודרני ניתן לייצר תעסוקה הולמת באמצעות מחשב, שקע חשמל וחיבור לאינטרנט, ואת המסר הזה יש להעצים ולחזק ולפתח תכוניות נוספות שמטרתן לייצר תעסוקה הולמת שתמנע הגירת צעירים מוכשרים בעלי פוטנציאל גבוה. ייתכן שבעוד 10 שנים ירוחם תעודד הגירה לכיוונה לצעירים ממרכז הארץ שיגיעו להתיישב בה בזכות מקומות תעסוקה הולמים מבלי להרגיש שהם מפסידים את מגוון האפשרויות והפוטנציאל.

 

רבות עד אינסוף הן האפשרויות ויש מגוון רחב של שירותים כיום, שאין להם כל חשיבות למקום המגורים או העבודה. אם יוקמו מרכזי תעסוקה גדולים בפריפריה ויאפשרו תעסוקה הולמת לצעירים המבטיחים, אלו יוכלו להבטיח את מקום מגוריהם בפריפריה מבלי להתפשר על אפשרויות תעסוקה איכותיות.

 

הכותבת היא מנכ"לית עמותת ITWorks, הפועלת לקידום אוכלוסיות מרוחקות מעולם העבודה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x