$
בארץ

מונופול הכשרות של הרבנות נשבר גם בתוך המגזר החרדי

פסק הדין של בג"ץ יאפשר להכשרים החרדיים לפקח על עסקים בלי כפל תשלום לרבנות. עלות הכשרות של הרבנות בבתי מלון מגיעה ל־2.2% מהפדיון. כשיש בנוסף כשרות של בד"ץ חרדי העלות גדלה ל־3% מהפדיון

שחר אילן 08:2019.09.17

פסק הדין של בג"ץ בעניין הכשרות מאיים לשבור את מונופול הרבנות הראשית לא רק מהכיוון של הדתיים המתונים אלא גם מהכיוון החרדי.

 

על פי פסק הדין מסעדות ובתי מלון יוכלו להסתפק בפיקוח של בד"ץ חרדי ולוותר על הכשר הרבנות. כיוון שמעמדה של הרבנות הראשית בציבור החרדי אינו גבוה, סביר שעסקים חרדיים לא מעטים ישמחו לוותר על ההכשר שלה. לבד"צים יתרון עצום: החותמת שלהם מזוהה עם כשרות גם אם המילה כשר אינה מוזכרת. עלות הכשרות בישראל היא כ־2.4 מיליארד שקל בשנה.

 

ביום שלישי בערב קבע הרכב מורחב של בג"ץ שבתי עסק ובכלל זה מסעדות או בתי מלון יכולים להציג את עצמם כמי שהמזון שלהם תחת פיקוח, גם אם אין להם תעודה של הרבנות. זאת בתנאי שלא ישתמשו בשורש כ.ש.ר, לא יכתבו שהם שומרים על דיני ההלכה ויציינו שאין להם תעודת כשרות של הרבנות. מפסק הדין עולה שלעסק מותר לציין מה התנאים שעליהם הוא שומר ומי מפקח עליו. את העתירה לבג"ץ הגישו שני בעלי מסעדות וייצגה אותם מנהלת המחלקת המשפטית של המרכז הרפורמי לדת ומדינה עו"ד אורלי ארז לחובסקי.

 

הרבנים הראשיים מימין: דוד לאו ויצחק יוסף הרבנים הראשיים מימין: דוד לאו ויצחק יוסף צילום: אלכס קולומויסקי

 

פסק הדין פתח פתח גדול לפעילותם של הכשרים אלטרנטיביים. ארגון צהר כבר הודיע שהוא שוקל להקים מערך השגחת כשרות עצמאי למסעדות ובתי מלון, ויקבל החלטה בקרוב.

 

היבט נוסף של מונופול הרבנות הראשית הוא שעסקים שרצו הכשר בד"ץ חרדי היו חייבים לקבל גם השגחה של הרבנות ולשלם על הכפילות. על פי מסמך עלויות הכשרות של האוצר עלות הכשרות בבתי המלון מגיעה ל־2.2% מהפדיון, אבל כאשר יש גם כשרות של בד"ץ חרדי העלות מגיעה ליותר מ־3%. כלומר הכשרות הכפולה יוצרת תוספת של כ־40%.

 

עו"ד ארז לחובסקי שייצגה את העותרים לבג"ץ אמרה ל"כלכליסט" ש"גם לבד"צים החרדים סידרנו את שבירת המונופול, כל עוד לא משתמשים במילה כשר. חיסלנו את הכשרות של הרבנות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x