$
בארץ

בדיקת כלכליסט

התורמים של שטייניץ ופרשת השוחד האפריקאי

בין התורמים לקמפיין של שר האנרגיה ב־2014 הבעלים ויועץ חיצוני של חברת ניפ, הראשונה בארץ שהורשעה במתן שוחד לעובד ציבור זר במדינת לסוטו. השניים - אחד מהם גיסו של שטייניץ - נחקרו בפרשה, התיק נסגר בהסדר

תומר גנון 06:5614.09.17

שניים מהתורמים לקמפיין הפריימריז של שר האנרגיה יובל שטייניץ ב־2014 קשורים לחברת ניפ שהיתה הראשונה שהורשעה בישראל במתן שוחד לעובד ציבור זר - כך עולה מבדיקת "כלכליסט" את רשימת התורמים באתר מבקר המדינה.

 

 

 

השניים הם עמנואל ענתבי מהרצליה, בעלי החברה, שתרם 11 אלף שקל, וראובן כנפי מקיבוץ בית אלפא, יועץ חיצוני לפיתוח עסקי לחברה, שתרם 9,000 שקל. כנפי הוא אחיה של אשתו של שטייניץ, גילה כנפי שטייניץ, סגנית נשיא ביהמ"ש המחוזי בירושלים.

 

הפרשה שבמסגרתה נחקרו ענתבי וכנפי הובילה, במסגרת הסדר טיעון, להרשעה ראשונה ותקדימית של חברה ישראלית במתן שוחד של כחצי מיליון דולר לעובד ציבור בממלכת לסוטו האפריקאית, וזאת במטרה לקדם את ענייני החברה מול מנכ"ל משרד הפנים המקומי.

 

חצי מיליון דולר תמורת קידום אינטרסים

 

במסגרת ההסדר, שאושר על ידי בית המשפט בנובמבר האחרון, תיק החקירה נגד ענתבי וכנפי נסגר. החברה עצמה - ניפ פרויקטים בינלאומיים - הורשעה בעבירה של מתן שוחד לעובד ציבור זר. החברה העבירה לקופת המדינה 4.5 מיליון שקל כקנס וחילוט במסגרת ההסדר, והתחייבה לסייע לרשויות בלסוטו בחקירה.

 

על פי גזר הדין, ניפ היא חברה העוסקת בפיתוח תשתיות אלקטרוניות במדינות שונות. בין היתר, היא עוסקת בפיתוח פרויקטים שונים בתחום מרשמי האוכלוסין והנפקת תעודות חכמות. במהלך השנים 2010-2012 פעלה ניפ מול גופי ממשל שונים בלסוטו לשם קידום זכייתה במכרז וחתימה על הסכמים לביצוע פרויקט פיתוח והטמעת מערכת מרשם אוכלוסין, ביקורת גבולות ופיתוח תעודות אלקטרוניות.

 

 

 צילום: אוראל כהן

 

"לשם קידום הזכייה במכרז וחתימה על הסכמים עם ממשלת לסוטו, העסיקה הנאשמת במהלך 2010-2012 סוכנים מקומיים שקידמו את ענייניה ואת האינטרסים הכלכליים שלה מול גורמי ממשל מקומיים", נקבע בגזר הדין. התמורה לה היתה זכאית ניפ עמדה על כ־30 מיליון דולר. "על מנת להבטיח את האינטרסים הכלכליים שקידמה בלסוטו", נקבע בגזר הדין, "שכרה ניפ את שירותיו של סוכן מקומי בשם מוטסטואה מקואה (Motsotuoa Makoa), המקורב למי שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים של לסוטו, רטסיליטסואה קהטסי (Retsilisitsoe Khetsi). הנאשמת שכרה את שירותיו של מקואה כדי שיניע את קהטסי לקידום האינטרסים של הנאשמת, בין היתר בתמורה לטובות הנאה כספיות. בראשית 2012 הגיעה הנאשמת לסיכום עם מקואה וקהטסי שלפיו קהטסי יקדם האינטרסים שלה, ובתמורה יקבל טובות הנאה כספיות מהנאשמת שיועברו אליו באמצעות מקואה".

 

בהתאם לסיכום זה העבירה ניפ למקואה 507,893 דולר על מנת שיעביר לקהטסי סכום משמעותי שאינו ידוע מתוך הסכום שקיבל. כמו כן, עשתה זאת על מנת "להניע אותו לבחון את מוצרי החברה שפעלה במדינות אחרות באפריקה, ולאפשר לה הזדמנות לזכות במכרז".

 

הכסף עבר כנגד חשבוניות שהוסוו כחשבוניות ייעוץ, בהעברות בנקאיות מחשבון החברה בבנק פיבי (Fibi) בשוויץ לחשבון על שם מקואה במדינת מאוריציוס. בנוסף רכשה הנאשמת עבור מנכ"ל משרד הפנים טלפון סלולרי בכ־2,000 דולר.

 

עו"ד חדוה באום מסרה בשמו של ראובן כנפי: "מר כנפי תרם באופן אישי לגיסו יובל שטייניץ סכום שהינו במסגרת הסכום החוקי והמותר". מטעמו של עמנואל ענתבי לא נמסרה תגובה.

 

ככל הידוע אין קשר בין ענתבי וכנפי לבין תיק 3,000

 

משטרת ישראל חוקרת במסגרת פרשת הצוללות וכלי השיט (תיק 3,000) חשדות שלפיהם מקורבים לעד המדינה, נציג טיסנקרופ מיקי גנור, נשלחו מטעמו לתרום לקמפיין הפריימריז של שטייניץ ב־2014. ככל הידוע אין קשר בין התורמים ענתבי וכנפי לבין תיק 3,000 ועד המדינה מיקי גנור.

 

על פי רשימת התורמים באתר מבקר המדינה, שטייניץ גייס בין ספטמבר לדצמבר 2014 סכום של 310 אלף שקל מ־40 תורמים. בניהול הקמפיין לקחו חלק בין היתר גיסו גרי חכים ויועצו לשעבר לענייני כנסת וממשלה שי אביעד, ששימש כגזבר בהתנדבות בקמפיין. השניים שנחקרו השבוע באזהרה בלהב 433 בלוד, ונשאלו בין היתר על הקמפיין ועל התרומות שהגיעו אליו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x