$
בארץ

סיבוב פרסה: רשתות ויצו ובצהרי היום ייגשו למכרז הצהרונים בת"א

הרשתות, שהודיעו כי לא ישתתפו במכרז בעקבות חוק הצהרונים שמגביל את תשלומי ההורים, שינו את החלטתן לאחר הודעת העירייה כי תשתתף בעלויות; עם זאת, ויצו הותירה את ההחלטה כי לא תיגש למכרז בגבעתיים

ספי קרופסקי 20:3903.08.17

רשתות ויצו ובצהרי היום ביצעו סיבוב פרסה וברגע האחרון החליטו לגשת למכרז להפעלת צהרונים בתל אביב. זאת לאחר שבתחילת השבוע הודיעו הרשתות, שמפעילות ביחד עשרות צהרונים ברחבי העיר, כי לא ייגשו למכרז בשל חוק הצהרונים שעבר באחרונה בכנסת. החוק נועד לפקח על התחום ולהגביל את התשלום, אך עתה הודיעה עיריית תל אביב כי תשתתף בעלויות והדבר מאפשר את השתתפות הרשתות במכרז. יחד עם זאת, ויצו החליטה להותיר את ההחלטה שלא לגשת למכרז בגבעתיים. 

 

כל זאת נודע לאחר שעיריית תל אביב סגרה היום (ה') את המכרז להפעלת צהרונים בעיר, כשתשעה מפעילים ניגשו אליו, ובהם בנוסף לרשתות ויצו ובצהרי היום (שמפעילות 84 ו-41 צהרונים בעיר בהתאמה) גם הרשתות פונטיס, טומשין, יד ביד, צהרוני אביב, אתגרים והדרכות/אפטר סקול, צהרוני אם המושבות והכוכב הבא.

 

שרית ארבל מנהלת ויצו ישראל
שרית ארבל מנהלת ויצו ישראל צילום: כפיר סיוון

 

לקראת סגירת המכרז הוחלט לעדכן אותו לאור החוק החדש, כך שיכלול לפי העירייה "ספיגה עירונית של חלק מהעלויות". לפי העירייה, "המכרז הקל על המפעילים וענה על צרכי ההורים והילדים, כך שבתנאים אלו ניגשו רוב המפעילים, ופעילות הצהרונים בעיר תתקיים כסידרה בשנת הלימודים הבאה".

 

כמו כן העירייה הקימה באמצעות החברה הבת שלה "יובל חינוך" האחראית על הצהרונים מערך פיקוח עירוני בהשקעה של כמיליון שקל. מדובר במהלך המצטרף לשורה ארוכה של פעולות עירוניות, כולל הנהגת יום לימודים ארוך מסובסד ב-24 בתי ספר יסודיים בדרום העיר וביפו לכתות א'-ג' - פעולות שמטרתן "הענקת חינוך שווה, איכותי ופורץ דרך לכל ילדי העיר", נמסר מהעירייה.

 

מנכ"לית ויצו שרית ארבל הסבירה הערב כי "ראש עיריית תל אביב פעל באומץ רב ולא ויתר על איכות הצהרונים תוך שמירה על תנאי העסקתן של עובדות הצהרונים, שרובן תושבות העיר. בהחלטה לגשר על הפער בעלויות - שמה העירייה את חינוך תושביה בראש סדר העדיפויות. אנו שמחות שפנו אלינו להתמודד בשנית על הפעלת הצהרונים בעיר ולהמשיך לשרת את ילדי העיר והוריהם".

 

האם ניתן להפעיל צהרון בעלות של 650 שקל בחודש לילד?

 

בתחילת השבוע הסבירו הרשתות כי לא יוכלו לגשת למכרז במתכונתו הקודמת מכיוון שהן גובות עד 1,300 שקל בחודש מההורים, וכי עלות של 935 שקל כפי שקובע החוק יכולה לספק מענה בסיסי בלבד לילדים. לפי משרד החינוך ניתן להפעיל צהרון בעלות של כ־650 שקל לחודש. במסמך המפרט את הקריטריונים הבסיסיים להפעלת צהרון מפוקח מפורט הסטנדרט הנמוך ביותר שיזכה לאישור. כך נכתב שם כי עבור הזנה ייגבה תשלום של 276.1 שקל בחודש לילד; עבור שכר לגננות ולסייעות ייגבו 261.7 שקל בחודש לילד; עבור העשרה ייגבו כ־50 שקל לילד בחודש; עבור השתלמויות לצוות ייגבו 15.7 שקל לילד בחודש; ועבור ציוד מתכלה ייגבו 12.4 שקל בחודש לילד.

 

בעמותות המפעילות צהרונים ציינו מנגד כי נתוני משרד החינוך אינם מדויקים. שם אומרים כי השכר במרכז הארץ גבוה בהרבה מבאזורים אחרים, וכי תקציב הניקיון לפי הפיקוח עומד על 50 שקל לחודש בלבד, אף שהתקציב הסביר לכך הוא 150–200 שקל בחודש. עוד הם טוענים כי מרכיבי שכר הלימוד מחושבים לפי שכר סייעות של 37 שקל לשעה, אך בפועל הן מקבלות סכום גבוה יותר. זאת, לטענת העמותות, מכיוון שמדובר במשרה קשה לאיוש בשל הכמות הקטנה של שעות העבודה השבועיות.

 

המקור להגבלת עלות הצהרונים הוא תוכנית נטו משפחה, שיזם שר האוצר משה כחלון והתקבלה בהחלטת ממשלה בחודש מאי. התוכנית של כחלון קבעה סבסוד משתנה לצהרונים לבני 3–8 ברחבי הארץ על פי מפתח סוציו־אוקנומי, ומסגרת שרצתה לקבל את הסבסוד התחייבה שלא לגבות מההורים יותר מ־935 שקל בחודש. עם זאת, צהרונים לילדי גנים באשכולות חזקים לא זכו לסבסוד כלל, ועל כן לא פוקחו.

 

 

 

כך הגיעה הצעת החוק של ח"כ יפעת שאשא־ביטון מכולנו, שביקשה לקבוע כי גם מי שלא נהנה מהסבסוד יוגבל לתשלום של 935 שקל בחודש. הצעת החוק הפרטית של שאשא־ביטון, שאושרה בקריאות שנייה ושלישית בשבוע שעבר, למעשה הרחיבה את התוכנית של כחלון. שר האוצר תמך בהצעה החוק של חברת מפלגתו, וכך גם שר החינוך נפתלי בנט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x