$
סופי שולמן

פרשנות

הפיטורים בטבע: זו לא אסטרטגיה, זה פשוט כאוס

עם כל הכאב כלפי העובדים, קיצוץ של 350 מהם אינו עניין משמעותי עבור חברה שמעסיקה יותר מ-50 אלף עובדים. לכן אפשר לתהות הם הפיטורים באמת יחסכו לטבע או שזהו בלון ניסוי?

סופי שולמן 08:0824.07.17

הצורך של טבע בקיצוצים אינו בגדר הפתעה לא לעובדיה ולא לבעלי המניות שלה. הוא מרחף באוויר כבר שנה, מאז השלימה ענקית התרופות את העסקה לרכישת חטיבת הגנריקה של אלרגן בקרוב ל־40 מיליארד דולר, במה שהתברר בדיעבד כמחיר מופקע.

 

 

 

טבע קיצצה בחודשים האחרונים כבר הרבה יותר משרות מ־350 העובדים בישראל עליהם הודיעה אתמול, אלא שהפיטורים הקודמים הוכנסו אל תוך הרובריקה האפרורית "סינרגיה" ולכן לא קמה זעקה ציבורית.

 

סינרגיה הם לרוב פיטורים באמצעות ביטולי תפקידים כפולים או דומים בין טבע לבין החברה אותה רכשה. לעתים קרובות, יהיו אלה עובדי החברה הנרכשת שישלמו את המחיר ולא העובדים בישראל ולכן יעברו בשקט. טבע, כחברה הגדולה ביותר בישראל, שמודעת לכובד משקלה בכלכלה המקומית, ידעה לאורך שנים להימנע מקיצוצים בפעילותה המקומית ולכן המהלך הנוכחי הוא חריג ודורש הסברים.

 

חוקר בפס ייצור של טבע חוקר בפס ייצור של טבע צילום: KRT

 

למעשה, עד כה פיטרה טבע עובדים רק ב־2014, עם כניסתו לתפקיד של ג'רמי לוין, המנכ"ל הלא־ישראלי הראשון והיחיד עד כה בחברה. המהלך של לוין זכה אמנם לקיתונות של ביקורת, אבל הוא לפחות היה חלק מאסטרטגיה מוגדרת, נכונה או לא נכונה בדיעבד, שהציג לוין למשקיעים. את זה אי־אפשר לומר על הפיטורים הנוכחיים של טבע. המהלך הנוכחי של טבע, גם אם נדרש, מתבצע במסגרת הכאוס הניהולי הכולל שמאפיין את החברה בשנה האחרונה שמתנהלת ללא מנכ"ל קבוע ומהחודש האחרון גם ללא סמנכ"ל כספים.

 

כמובן ש־300־350 עובדים עבור טבע שמעסיקה יותר מ־50 אלף עובדים, מתוכם 7,000 עובדים בישראל, הם לא מספר עצום. עם כל הכאב כלפי העובדים שצפויים לאבד את מקום עבודתם, הם שיעור זניח במצבת כוח האדם של ענקית התרופות שמחפשת את דרכה.

 

לכן אפשר לתהות כמה הפיטורים האלה יחסכו באמת או שמדובר במעין בלון ניסוי לקראת מהלך פיטורים נרחב יותר בישראל. אז מה הנהלת טבע, בראשותו של המנכ"ל הזמני יצחק פטרבורג, מנסה להשיג במהלך הזה? בהודעה שפירסמה החברה אתמול היא מתייחסת ל"תוכנית גלובאלית לרה־ארגון ומיקוד עסקי — לאורכה ולרוחבה של החברה", שטבע מיישמת בשנים האחרונות. משקיעים אמריקאיים רבים שיתעוררו היום ירוצו לעשות גוגל ולחפש את פרסומי העבר של טבע על אותה תוכנית גלובלית לרה־ארגון שמיושמת בשנים האחרונות וספק אם ימצאו אותם.

 

אז איך המהלך הנוכחי משתלב בתוך האסטרטגיה? הוא לא משתלב, פשוט כי לטבע אין אסטרטגיה כבר כמה שנים. זה גם מה שהחזיר את החברה לשווי השוק של קרוב ל־30 מיליארד דולר בו נסחרה לפני עשור. במצב הנוכחי, לאחר העשור האבוד, עדיף היה לו המנכ"ל הזמני היה ממתין להגעתו של מנכ"ל קבוע. אם טבע מתכוונת להשאיר את פטרבורג בתפקיד לאחר מה שמסתמן כפיאסקו סביב מינויו של פסקל סוריו, ראוי שפטרבורג יגבש אסטרטגיה מסודרת - ולא ישאיר את בעלי המניות שלה בעלטה. למרות שיש תחושה כי כבר התרגלו לכך בשנים האחרונות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x