$
בארץ

ועדת הכלכלה הרחיבה האיסור על ניתוק מים; ההתנחלויות בחוץ

הוועדה אישרה כללים המרחיבים את איסור הניתוק גם על רשויות מקומיות בהן לא פועל תאגיד מים ועל יישובים בהם פועלות אגודות מים; הארגונים החברתיים ציינו כי המהלך לא חל על יהודה ושומרון

שחר אילן 19:0603.07.17
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה היום (ב') כללים המרחיבים את איסור ניתוקי המים גם על רשויות מקומיות בהן לא פועל תאגיד מים ועל יישובים בהם פועלות אגודות מים. עד כה חל האיסור רק על ישובים שבהם יש תאגידי מים. האגודה לזכויות האזרח התריעה עם זאת שגם לאחר ההחלטה יתאפשרו ניתוקי מים בהתנחלויות.

 

 

 

בפתח הישיבה הזכיר יו"ר הועדה איתן כבל (המחנה הציוני) כי בכנסת הקודמת אושרו לפני למעלה משנתיים כללים שמנעו מתאגידי המים לנתק אספקת מים לחייבים. הכללים שאישרה הוועדה היום מחילים על ספקי המים שאינם תאגידים נהלים דומים להוראות החלות כבר כיום על תאגידי המים. לפי הכללים, חל איסור לנתק אספקת מים לחייבים. ספק מים שיבקש בכל זאת לנתק צרכן יידרש לעמוד בתנאים מחמירים ולנקוט בתהליך מסורבל של פניה לוועדה המייעצת למינהל רשות המים.

 

 

ח"כ כבל ח"כ כבל צילום: נמרוד גליקמן

 

הפנייה לוועדה המייעצת תתאפשר רק בתנאי שהחוב השוטף הוא מעל 1,000 שקל, שהצרכן לא שילם את החשבון בשתי תקופות חיוב רצופות ושטרם חלפה שנה מהמועד האחרון לתשלום. הספק יצטרך להוכיח שניסה לגבות את החוב בכל האמצעים האחרים והוועדה תמליץ למנהל הרשות אם לאפשר ניתוק.

 

כבל אמר בישיבה שמים וחשמל הם מוצרי יסוד בסיסיים וניתוקם צריך להיות המוצא אחרי האחרון. הוא הוסיף כי הוא פועל, יחד עם חברת החשמל, להחיל כללים דומים גם במקרים של ניתוק אספקת חשמל. ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שהוביל עם כבל את המאבק בכנסת נגד הניתוקים, ציין ש"היינו במצב שבו עשרות אלפי משפחות נותקו ממים מדי שנה, כאמצעי לגביית חוב, וכל תאגיד היה מפעיל מדיניות שונה ולא שוויונית".

 

ח"כ חמד עמאר מישראל ביתנו ביקש לדעת האם הכללים יחולו גם על חברת מקורות, שלעתים מנתקת אספקת מים לרשות שלמה שלא שילמה חוב ופוגעת בתושבי הרשות גם אם שילמו את חובם לרשות. עו"ד עומר ורדי מרשות המים השיב כי הכללים שיחולו על מקורות נמצאים בגיבוש, ואישורם הוא השלב הבא. כבל אמר ש"המהלך יושלם סופית רק כשהכללים יחולו גם על מקורות".

 

 

 

האגודה לזכויות האזרח ועמותת ידיד הובילו את המאבק נגד ניתוקי המים. עו"ד דבי גילד חיו מהאגודה לזכויות האזרח קראה לבחון כיצד ניתן להחיל את המהלך גם על היישובים ביהודה ושומרון. היא ציינה שבמעלה אדומים יש אוכלוסייה חלשה רבה ולכן יש שם ניתוקים רבים. מהאגודה לזכויות האזרח נמסר עוד ש"לכל אדם יש זכות למים ואסור לו להיפגע רק בגלל שידו אינה משגת". סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד אמר ש"יש פה מהלך היסטורי שמעגן את זה שמים זו זכות יסוד, ואני מאמין שבקרוב זה יקרה גם בחשמל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x