$
חדשות טכנולוגיה

האיחוד האירופי קנס את גוגל ב-2.7 מיליארד דולר

ענקית הטכנולוגיה נענשה בידי רגולטורים באיחוד בגין התנהלות מונופוליסטית בשוק החיפוש. במסגרתה, הפנתה גולשים לשירותי השוואת המחירים שלה על חשבון מתחרים - ואף גרמה למפרסמים להימנע מעבודה עם יריביה באירופה

ויקי אוסלנדר 12:5027.06.17

האיחוד האירופי הטיל על גוגל קנס שיא של 2.42 מיליארד יורו (2.7 מיליארד דולר), בגין התנהלות מונופוליסטית בשוק החיפוש באירופה. הקנס הוא הגדול ביותר שהוטל על חברת טכנולוגיה בגין הגבלים עסקיים - כשקדם לו הקנס שהוטל על אינטל ב-2009, בהיקף של 1.06 מיליארד יורו.

החקירה של רשות ההגבלים באיחוד החלה לפני שבע שנים, בנובמבר 2010, בעקבות תלונות מצד מתחרות גוגל בארה"ב ובאירופה לפיהן החברה מבצעת מניפולציות לתוצאות החיפוש שלה. מניפולציות אלו הביאו לכך ששירות המכירות שמפעילה גוגל יקבלו עדיפות בתוצאות החיפוש - בעוד תוצאות מתחרות (שלא שילמו לגוגל על שדרוג החשיפה) יוסתרו לחלוטין. שירות המכירות מאפשר לצרכנים לבצע השוואות מחירים בין ספקים שונים.

סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל צילום: בלומברג

 

לטענת רשות ההגבלים העסקיים, גוגל השתמשה בדומיננטיות שלה כמנוע החיפוש הפופולרי בעולם כדי לדחוף את שירות השוואת המחירים, ובאותו הזמן גם העניקה באופן שיטתי מיקום בולט לחברות שאותן קידמה. הדומיננטיות לכשעצמה אינה הפרה של חוקי האיחוד, כי אם הניצול הוא לרעה. מרגרט וסטגר, הממונה על התחרותיות באיחוד נימקה את הסיבה לקנס הגבוה: "גוגל ניצלה לרעה את הדומיננטיות שלה בשוק. פעילות החברה מנעה מחברות אחרות להתחרות בשוק ובעיקר מנעה מהצרכנים האירופיים בחירה אמיתית בין שירותים וליהנות מיתרונות החדשנות", אמרה.

 

ב-2015 החליטה רשות ההגבלים העסקיים להגיש תלונה נגד גוגל בנושא ומאז מנסה החברה ליישב אותה ללא הצלחה. לרשות מותר להשית קנס של עד 10% מההכנסות השנתיות של הנאשם, במקרה זה מדובר על 9 מיליארד דולר בהתייחס לתוצאות הכספיות של אלפבית - חברת האם של גוגל - ב-2016.

 

סכנה למודל של גוגל

 

הקנס הכספי, גדול ככל שיהיה, הוא לא מקור הדאגה הגדול של גוגל בנושא. ברשות הציבו בפני גוגל את האלטרנטיבה לסיים תוך 90 יום את הפרקטיקה האנטי-תחרותית שהיא מנהיגה במנוע החיפוש שלה, או לשלם קנס נוסף בגובה של עד 5% מהמחזור היומי הממוצע של אלפבית ברחבי העולם. האופן שבו גוגל מנהלת את תוצאות החיפוש במנוע שלה מייצרת לחברה את מקור ההכנסות הגדול ביותר שלה. ברשות ציינו כי הם יעקבו מקרוב כי גוגל תציית להוראות, ויהיה על החברה להעניק דיווחים תקופתיים בנושא.

משרדי גוגל בצרפת משרדי גוגל בצרפת

 

העובדה כי גוגל נמצאה אשמה והושת עליה קנס כה גבוה, עלול להעניק רוח גבית לתביעות דומות בבתי דין אזרחיים. עסקים שיוכלו להוכיח כי הם נפגעו כתוצאה מהמדיניות האנטי תחרותית של גוגל יוכלו לתבוע מהחברה נזקים משל עצמם. נגד החברה עוד עומדים שני תיקים פתוחים: הראשון נוגע למערכת ההפעלה של גוגל, אנדרואיד. במסגרתה, נבחנה האפשרות שגוגל כרתה הסכמים אנטי-תחרותיים וניצלה את מעמדה הדומיננטי בתחום מערכות ההפעלה למובייל. התיק השני נוגע לשירות AdSense, שבו גוגל מונעת מאתרים צד שלישי לשכור שירותי מודעות ממתחרים.

 

במאי השלימה רשות ההגבלים באיחוד האירופי את החקירה שלה על התנהלות פייסבוק בזמן רכישת חברת המסרים המידיים ווטסאפ. הרשות קנסה את פייסבוק ב-110 מיליון יורו על הצגת מידע כוזב במסגרת הרכישה. פייסבוק טענה בפני רשות ההגבלים כי לא תהיה לה דרך להצליב בין שמות המשתמשים בין תוכנת המסנג'ר של החברה לבין ווטסאפ, אך שנה מאוחר יותר השלימה בפועל מהלך שכזה.

 

 

לאחר פרסום הקנס, טענה גוגל שפסיקת האיחוד אינה תואמת לאופן בו אנשים רוכשים בפועל מוצרים ברשת, כך שהתערבותה בהטיית תוצאות החיפוש אינה מהותית או חמורה כפי שנטען. "משתמשים הגיעו לאתרים בדרכים רבות: בחיפוש כללי במנועי חיפוש, בשירותי חיפוש יעודיים, בפלטפורמות מסחר מקוון, מודעות במדיה החברתית ומודעות שהציגו חברות שונות", אמר קנט ווקר, היועץ המשפטי של גוגל. "וכמובן, סוחרים מגיעים לצרכנים ישירות יותר מבעבר. בגלישה סלולרית – שיותר מחצי מתעבורת הרשת באירופה מתבססת עליה כיום – הדרך הנפוצה ביותר לבצע רכישות הן אפליקציות מובייל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x