$
בארץ

אושרה הזרמת גז טבעי למפעלים באזור התעשייה באשקלון

השימוש בגז צפוי להקטין את הוצאות המפעלים ולהפחית את זיהום האוויר; לעומת זאת בצפון - עבודות החיבור מתעכבות

ליאור גוטמן 23:4519.06.17

רשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה העניקה היום (ב') אישור הזרמה של גז טבעי לאזור התעשייה באשקלון. לטענת המשרד, במסגרת הפרויקט חוברו המפעלים "סולבר", "צח שרפון", "פקר ידפז" ו"איטונג" למערכת החלוקה של הגז הטבעי, כאשר הכוונה היא שהשימוש בו יאפשר למפעלים לחסוך בעלויות האנרגיה כמו גם להפחית את זיהום האוויר. לפי נתוני משרד האנרגיה עלות הגז לתעשייה נעה סביב 5.16 דולרים ליחידת אנרגיה (מחירי ינואר 2017, לא כולל הובלה ושיווק שמוסיפים בין 2 ל-4 דולרים לתמחור, תלוי בהיקף הצריכה), לעומת כ-32 דולר ליחידת לסולר, כ-6 דולרים למזוט או כ-12 דולר לגז בישול.

 

מי שאחראי על רשת החלוקה באזור היא חברת "גז טבעי דרום" בבעלות אמישראגז, אלקטרה והקבלן אהרון חמו. לפי פרסומי החברה, הרישיון ניתן לה עוד בפברואר 2012, כאשר רק היום הושלמה העבודה בהשקעה שנאמדת בכ-10 מיליון שקל. זו כללה הקמה של צינור גז טבעי באורך של כ-4 ק"מ, וארבע תחנות קצה לחיבור המפעלים שצפויים לצרוך כ-10 מיליון מ"ק של גז טבעי בשנה. עם השלמת כלל החיבורים באזור קרוב ל-40 מפעלים נוספים יוכלו להתחבר לרשת החלוקה של הגז הטבעי, עם תקווה של משרד האנרגיה להגיע גם לשכונות העיר אשקלון עצמה.

 

"רשת החלוקה באזור הדרום התפתחה משמעותית בחודשים האחרונים, ואנו צופים שמפעלים נוספים יצטרפו למהפכת הגז הטבעי, וישלימו את הסבת מתקניהם בשנה הקרובה", אמר שר האנרגיה, יובל שטייניץ.

 

יובל שטייניץ יובל שטייניץ צילום: מיקי נועם אלון

בצפון ימשיכו לחכו לגז

מנגד, באזור הצפון נראה שהעבודות רק מתעכבות, כאשר האחראית הנוכחית לעיכובים היא לכאורה עיריית חיפה. בדו"ח סיכום פעילות של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2016 שהופץ אתמול צוינו מפעלים רבים שכבר מוכנים לקלוט את הגז, אך תאריך החיבור הרשמי שלהם הפך לפג תוקף בשל מה שמכנים במשרד להגנת הסביבה כ"חסם מרכזי - עיכוב בחיבור מפעלים לגז טבעי, בעיקר מנסיבות מוניציפאליות".

 

בין המפעלים שמחכים זה מכבר לחיבור לרשת הגז הטבעי מציינים במשרד את יוניליוור (תאריך חיבור מקורי ינואר 2017, תאריך נוכחי ולא סופי אוגוסט 2018), דור כימיקלים שמנים (תאריך חיבור מקורי יוני 2017, תאריך נוכחי ולא סופי אוגוסט 2018) ומפעל של חברת התרופות תרו (תאריך חיבור מקורי מאי 2017, תאריך נוכחי ולא סופי אוגוסט 2018). גורמים בתעשיה טוענים שעיריית חיפה מעכבת את החיבור בתירוצים שונים לרבות שינויי תוואי צנרת, כאשר עיכוב של החיבור משבש את פעילות המפעל ומונע ממנה לא רק להוריד עלויות אלא גם לצמצם את זיהום האוויר והסביבה שמקורו בשימוש בדלקים אחרים.

 

מעיריית חיפה נמסר בתגובה כי היא "מעודדת ודוחפת את הסבתם של המפעלים לשימוש באנרגית גז נקייה בין היתר הוסבו עד היום בתי הזיקוק וחברת חשמל שחדלו משימוש במזוט ועברו לשימוש בגז טבעי. כמו כן, אושרו בקשותיהם של כל המפעלים שהגישו בקשה להסבה לגז, בהם יונילוור, פז, שמן, יונידרס, טרו. ספק הגז שהיה אמור לפרוס את התשתית החל בתיאומים עם העירייה רק לאחרונה, ומרגע שנוצר שיתוף הפעולה אושר התוואי המבוקש לצנרת והוא נמצא בשלבים מתקדמים של תיאום לקראת הוצאת היתר בנייה. העירייה פועלת להחלפת צי המשאיות בשיתוף עם המשרד להגנס ואף מקימה תחנת דלק ייעודית לתדלוק בגז כחלק מתוכנית כוללת לצמצום פליטות מתחבורה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x