$
משפט

המשטרה: "שני חשודים מרכזיים בחקירה נגד בני שטיינמץ נמלטו לחו"ל"

ל"כלכליסט" נודע כי שני החשודים שדרושים לחקירה הם אנשי העסקים מיכאל נוי ואברהם לב רן, שהיו בעלי המניות בחברה שעל פי החשד העבירה תשלומי שוחד מאת BSGR של שטיינמץ לפקידי ממשל בגינאה; ביהמ"ש האריך בחודשיים את איסור היציאה של שטיינמץ מישראל

נעמי צורף ותומר גנון 16:1515.06.17

 

המיליארדר בני שטיינמץ, החשוד שהעביר שוחד לבכירים בהנהגת גינאה, התייצב הבוקר (ה') בבית משפט השלום בראשון לציון לדיון בבקשת המשטרה להאריך את תקופת איסור היציאה שלו מהארץ. זו הפעם הראשונה ששטיינמץ מתייצב בבית המשפט מאז נעצר במסגרת החקירה נגדו, בדצמבר 2016, והיום הוחלט להאריך את תקופת איסור היציאה בחודשיים. במהלך הדיון אמר נציג המשטרה כי שני חשודים מרכזיים בפרשה - אנשי עסקים ישראלים -  נמלטו לחו"ל. שטיינמץ טען מנגד כי הוא נפל קורבן לקונספירציה ונגרם לו עוול.

 

 

במהלך הדיון חשף כאמור נציג המשטרה, רפ"ק אריאל פרידמן, כי שני חשודים מרכזיים בפרשה דרושים לחקירה בישראל לאחר שנמלטו. לדבריו,"הם נמלטו מאירופה לדרום אמריקה, ואחר כך חזרה לאירופה". החשודים, כך נודע ל"כלכליסט", הם מיכאל נוי ואברהם לב רן – שני אנשי עסקים ישראלים שהיו בעלי מניות בחברת פנטלר שדרכה העבירה על פי החשד חברת הכרייה של שטיינמץ BSGR את תשלומי השוחד לפקידי הממשל בגינאה.  

 

נשיא BSGR, אשר אבידן, החשוד גם הוא בפרשה התייצב בדיון. החששות המרכזיים שהעלה התובע המשטרתי הם שיבוש הליכים, בעיקר על ידי יצירת קשר עם עדים בחו"ל והימלטות מהארץ.  

 

בני שטיינמץ מחוץ לבית המשפט בני שטיינמץ מחוץ לבית המשפט צילום: אוראל כהן

 

עם זאת, השופט עמית מיכלס קבע כי בשלב זה אין חשש לשיבוש או הימלטות, אולם על מנת שהמשטרה תוכל להמשיך בחקירה כסדרה הוא מאריך את צו איסור היציאה מהארץ בחודשיים נוספים. לאחר מכן, במשך ארבעה חודשים, תתאפשר לשטיינמץ ואבידן יציאה מהארץ רק כאשר הם מלווים על ידי אדם נוסף שיאושר על ידי המשטרה. אותו אדם צריך להיות נקי מעבר פלילי, לא קשור לחקירה בכל אופן ולא קרוב משפחה. אותו מלווה יידרש לחתום על ערבות של 3 מיליון שקל.

 

כדי להבטיח את קיום התנאים המגבילים, השופט מיכלס קבע שהכספים שהפקידו עד כה שטיינמץ ואבידן (100 מיליון שקל ומיליון שקל בהתאמה) יישארו אצל המשטרה ובמידה שיופרו התנאים שהטיל כמו ניסיון ליצירת קשר עם המעורבים בחקירה, ניתן יהיה לחלט את הכספים. בנוסף, קבע השופט מיכלס שאבידן יחתום על התחייבות עצמית בסך 8 מיליון שקל.

 

 

אשר אבידן בבית המשפט אשר אבידן בבית המשפט צילום: אוראל כהן

 

שטיינמץ: "נעשה לי עוול גדול מאוד"

 

לראשונה מאז נפתחה החקירה, פנה שטיינמץ לשופט ואמר: "נעשה לי עוול מאוד גדול. ביקשנו לשתף פעולה עם המשטרה, החלה חקירה בשוויץ ב- 2013. כששמענו על הגישה של המשטרה הישראלית מיד אמרתי שאני מוכן לשתף פעולה. מוכן להביא אנשים, לבקש להביא את כל האנשים. יש פה קונספירציה נגדנו שמורכבת מנשיא במדינה מושחתת, בתיווכו ובעזרתו הכספית והמנטלית של (המיליארדר)  ג'ורג' סורוס. הגשנו תביעה ענקית נגדו לפני חודש וחצי. הגשנו תביעה נגד ממשלת גיניאה. האמת תצא לאור. היה ברור ומובן מאליו תוך כדי הבירור בבוררות (סביב הפרשה) שהשרים הגינאים עצמם הודו שלא היתה שום שחיתות".

 

"מאז שנת 1997 כשחזרתי לגור בישראל, אני נוסע כל שבוע או שבועיים לחו"ל", הוסיף שטיינמץ לאור הבקשה לאסור עליו לצאת מישראל ולהאריך את תוקף הערבות חסרת התקדים שהפקיד כחלק מתנאי השחרור, "זה הלחם שלי. נגרם לי נזק מטורף נגרם. יש לי משרד בארץ שאני מבלה בו מעט מאוד זמן. העבודה שלי היא לתת יעוץ, אני רגיל לנסוע בעולם, אני פוגש אנשים, לפעמים אני עובר ארבע ארצות בשבוע. וזה בנוסף לכל השיימינג שעשו לי במעצר הזה בארץ ובעולם. בנוסף לזה שאני בפעם הראשונה בחיים בבית משפט".

 

"הפרשה נחקרת בעולם על לידי מספר רשויות מספר שנים", אמרו סנגוריו של שטיינמץ, עו"ד רונן רוזנבלום ועו"ד דניאל קליין. "הוא נתן עדות בווידאו קונפרנס, עמד בחקירה נגדית על אותן שאלות ואותם נושאים שנחקרים במשטרה".

 

"אבידן אינו עתיר נכסים, ובגלל אלה שבחו"ל הוא לא יכול לצאת מהארץ", הוסיף סנגורו של אבידן, עו"ד ז'ק חן, במהלך הדיון, "איזה הגיון יש בדבר הזה? הבקשה שהמשטרה הגישה לא מציינת עילה. המשטרה חושבת שזה שהיא מנהלת חקירה, אגב לא חקירה אינטנסיבית כי חקרו אותו בדצמבר ובינואר ורק לאחרונה קראו לו שוב. אבידן לא ביקש לצאת מהארץ. אבל הזכות לנוע בחו"ל היא זכות יסוד. אי אפשר לקחת את הזכות הזאת ולזרוק אותה לפח כי למשטרה יש ראיות ולהגיד על אדם שאין שום אינדיקציה שישבש חקירה".

 

חשד לשוחד בקנה מידה נרחב באפריקה

 

על פי החשד, שטיינמץ שילם שוחד בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר ולאשתו בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים של חברת BSGR שבשליטתו - קבלת זיכיון לכרות עפרות ברזל בסימנדאו, המכרה הגדול במדינה.

 

החשד נגד שטיינמץ התעורר לאחר שחברת BSGR של קיבלה לידיה ב-2008 את השליטה במכרה סימנדאו, שהופקעו מענקית הכריה ריו טינטו. BSGR השקיעה בפיתוחו כ-160 מיליון דולר, ובהמשך מכרה חלק מהזכויות בו בעסקה בשווי 2.5 מיליארד דולר לחברת הכרייה הברזילאית ואלה (Vale), היצואנית הגדולה בעולם של רכיבים לייצור פלדה.

 

מימין: בני שטיינמץ ועו"ד רונן רוזנבלום בבית המשפט מימין: בני שטיינמץ ועו"ד רונן רוזנבלום בבית המשפט צילום: אוראל כהן

 

על פי החשד נגד אבידן, הוא העביר כספי שוחד בהיקף של מיליוני דולרים מ-BSGR לאשת נשיא המדינה המנוח. זאת בתמורה לסיוע שהעניקה לכאורה לחברה של שטיינמץ לקבל את הזיכיונות לכריית ברזל בסימנדאו. על פי המשטרה, הזיכיון הניב ל-BSGR רווחים של מאות מיליוני דולרים. כפי שפורסם בעבר ב"כלכליסט", המשטרה חושדת כי בעבור הצלחת התכנית שכללה את תשלומי השוחד, זכה אבידן לבונוס של 27 מיליון שקל.

 

ביאח"ה טוענים כי היקף תשלומי השוחד שהעניק שטיינמץ עמד על כ-30 מיליון דולר, וכתוצאה מהם הוא הרוויח 5 מיליארד דולר. שטיינמץ דוחה את החשדות וטוען כי מדובר במזימה בינלאומית, בין היתר במעורבות סורוס, לנשל אותו מנכסים שצבר כדין.

 

הרשויות בישראל חוקרות את שטיינמץ על בסיס תיקון לחוק העונשין לפיו רואים באזרח ישראלי הנותן שוחד לעובד ציבור זר, כמי שמשלם שוחד בישראל. כמו כן חשוד שטיינמץ בארץ בעבירות הלבנת הון. במקביל, מתנהלת נגדו חקירה גם בשוויץ על אותם המקרים. גם השוויצרים חוקרים את שטיינמץ על הלבנת הון, משום שעל פי החשד להעברת תשלומי השוחד הוא השתמש בחשבונות בנק במדינה זו.

 

 

בני שטיינמץ בבית המשפט בני שטיינמץ בבית המשפט צילום: אוראל כהן

 

מטעמו של שייטנמץ נמסר: "מדובר בפרשה ישנה שמקורה בקונספירציה שיזמו סורוס ואחרים. בטרם שנפתחה החקירה בישראל פנה בא כוחו של שטיינמץ לרשויות בישראל בבקשה להעביר להם את כל החומרים הרלוונטיים. טענות המשטרה בדיון התייחסו לחומרים ישנים שכבר נבדקו ברחבי העולם מבלי שנמצא בהם ממש. שטיינמץ שיתף פעולה עם החקירה ואנו שמחים שבית המשפט קצב את זמנה של המשטרה לבחון את הדברים וקבע מועד להסרת המגבלה ששטיינמץ נאות לקבל על עצמו תוך דחיית טענות המשטרה לגבי שיבוש והימלטות מהדין".

 

עורכי דינו של אבידן, ז'ק חן, מיכל רוזן-עוזר ונועה פירר מסרו: "אנו שמחים שבית המשפט דחה בנחרצות את טענות המשטרה ואת בקשתה וקבע שאין כל חשש לשיבוש ולהימלטות מצדו של".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x