$
משפט

בראש פורום שעשוי לשנות הגדרת מונופולים עומדת עורכת דין שמייצגת אותם

עו"ד תמר בן דוד, ראש מחלקת הגבלים עסקיים באחת הפירמות הגדולות בישראל, מנהלת פורום של רשות ההגבלים, שמסקנותיו כבר הובילו לחיזוק מונופולים

ענת רואה 09:1028.05.17

זה שש שנים שרשות ההגבלים העסקיים נותנת לעורכי דין פרטיים, המייצגים מונופולים, להוביל ולנהל פורום שאמור להיות ניטרלי ועשוי ליצור מהלך שיצמצם את ההגדרה של מונופולים.

 

 

 

בשבוע שעבר התקיים במשרדי הרשות מה שנקרא שם "דיאלוג עם השוק הפרטי". בפורום, שהיה סגור לציבור הרחב ולתקשורת, כונסו כמה עשרות אנשים שנחשבים לדמויות מפתח בתחום ההגבלים העסקיים. על סדר היום עמדה סוגיה שעשויה להיות לה השפעה גדולה על הגדרת מונופול, שלפי חוק קובעת כי כל ארגון שלו נתח שוק של יותר מ־50% נחשב למונופול.

 

עו"ד תמר בן דוד עו"ד תמר בן דוד צילום: אוראל כהן

 

לפי הודעה שפורסמה באתר רשות ההגבלים וכבר הוסרה, השיח מאורגן במסגרת פורום שולחנות עגולים ונקרא "נתח שוק מול כוח שוק". בראשות הפורום עומדות הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין ועו"ד תמר בן דוד, ראש מחלקת הגבלים עסקיים באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'.

 

היוזמה החלה בתקופת הממונה הקודם

 

אף שלפי הרשות מדובר בפורום שאמור להיות ניטרלי, בן דוד עמדה בראשו. באתר האינטרנט של משרד עורכי הדין שלה מתוארת בן דוד כמי ש"מייעצת לחברות לגבי ההשלכות החוקיות ופעילויות עסקיות שונות, ולמונופולים לגבי עסקאות אפשריות. כמו כן, תמר מייצגת לקוחות מול רשות ההגבלים העסקיים, בית הדין להגבלים עסקיים ובתי המשפט השונים".

 

אז מדוע עורכת דין מהמגזר הפרטי, שמייצגת מונופולים, עומדת בראש פורום שאמור להיות ניטרלי לחלוטין? לפי הרשות, בן דוד היא זו שיזמה את הרעיון של פורום שולחנות עגולים, וזאת עוד בתקופתו של הממונה הקודם על הגבלים דיויד גילה.

 

רשימת המשתתפים באירוע לא התפרסמה, אך לטענת הרשות, מדובר בשיח פתוח ולא פורמלי בין גורמים שונים מכל הקצוות. כן ידוע כי חלק מהמשתתפים הם, מצד אחד, עורכי דין המייצגים מונופולים וחברות גדולות, ומצד שני, נציגי אקדמיה וכלכלנים שנחשבים לניטרליים. עם זאת, חלק מהם מספק חוות דעת בתשלום לאותם חברות ומונופולים. יש לציין שלאירוע בשבוע שעבר הוזמנו גם עורכי הדין שחר בן מאיר ורנן גרשט, שבעבר הגישו תביעות ייצוגיות נגד מונופולים וניהלו גם הליכים נגד הממונה על הגבלים.

 

הממונה על הגבלים מיכל הלפרין הממונה על הגבלים מיכל הלפרין צילום: אוראל כהן

 

הפורום תמך בביטול עילת המחיר המופרז

 

חלק מהמשתתפים טוענים שלפורום השולחנות העגולים יש השפעה לא מבוטלת, שרחוקה מלהסתכם בשיחה לא פורמלית וידידותית בסוגיה אקדמית. כדוגמה לכך הם מביאים פורום שהתקיים בעבר במסגרת זו, שיזמה הלפרין בנושא עילת המחיר המופרז, והוביל להוצאת גילוי דעת שתמך בביטולה של העילה — מה שמחזק את המונופולים.

 

זאת ועוד, לקראת הדיון בפורום הופץ נייר רקע שבו צוינו חסרונות במצב הקיים. במסמך נשאלה השאלה האם ראוי לעבור להגדרת מונופולים המבוססת על כוח שוק ולשנות בכך את ההגדרה הקיימת בחוק. במסמך נכתב כי אין בעולם מוסד מקביל למוסד ההכרזה על מונופולים בדין הישראלי, וכי בשנים האחרונות היו מעט מאוד הכרזות על ארגונים ככאלו.

 

עו"ד שחר בן מאיר שהשתתף באירוע בשבוע שעבר טען שרוב המשתתפים היו בצד של המונופולים, כמי שמייצגים אותם או שמעניקים להם חוות דעת, ושהוא מצא את עצמו במיעוט. מרשות ההגבלים נמסר בתגובה לכך שבן מאיר לא היה בדעת יחיד ושמשתתפים נוספים הביעו דעות דומות לשלו.

 

מרשות ההגבלים נמסר כי "מטרת פורום שולחנות עגולים היא קיום דיון עם נציגים שונים מהמגזר הפרטי והציבורי על שאלות העומדות על סדר יומה של הרשות, תוך שמיעה של מגוון דעות ועמדות של בעלי עניין שונים במטרה לגבש עמדות שקולות, מידתיות ומבוססות. עם הקמת השולחנות העגולים הוחלט על צירוף של עורך דין מהמגזר הפרטי לניהול סדר הדיון וזאת כדי להפוך את השיח לפתוח. עו"ד בן דוד, מוותיקות ומבכירות עורכי הדין בתחום ההגבלים העסקיים, הוזמנה לקחת על עצמה תפקיד זה ועושה זאת בהתנדבות. יודגש כי התכנים והניירות המוכנים לטובת הדיון נעשים רק בידי עובדי הרשות". מבן דוד לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x