$
בארץ

המאבק בהדסה: ביה"ד לעבודה מאפשר לרופאים להתפטר

בתום מאבק ממושך - בית הדין דחה את בקשת הנהלת בית החולים להוציא צווי מניעה זמניים לרופאים המתפטרים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים; מתח ביקורת על התנהלות שר הבריאות; הדסה: "מקבלים את ההחלטה בעצב ונערכים בהתאם"

ספי קרופסקי 21:5125.05.17

בתום מאבק ממושך: בית הדין לעבודה בירושלים החליט היום (ה') לדחות את בקשת בית החולים הדסה בירושלים להוציא צווי מניעה זמניים לרופאים המתפטרים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים במחאה על פגיעה בתנאי העבודה במחלקה. נשיא בית הדין אייל אברהמי קבע בהכרעה כי השתכנע כי "מדובר בהתפטרות אישית אינדיבידואלית, שנעשתה על ידי כל אחד מהרופאים הבכירים, שפעל לפי צו מצפונו והבנתו הרפואית-מקצועית".

 

 

 

בסוף ההכרעה אף ביקר נשיא בית הדין את התנהלות שר הבריאות יעקב ליצמן במשבר וכתב כי "טוב יעשה שר הבריאות אם ייכנס לעובי הקורה ויפעל עם הצדדים לאלתר כדי להביא לפתרון". בנוסף לדחיית הבקשה, חייב בית הדין את הנהלת הדסה בתשלום הוצאות משפט בסך 30 אלף שקל.

 

מבית החולים נמסר בתגובה כי "הדסה מקבלת בעצב את החלטת בית המשפט, ונערכת בהתאם. גם ב-4.6, לאחר תאריך הפרישה, המחלקה תמשיך לפעול באופן המיטבי. הדסה שוב פונה לרופאים שהתפטרו לתאם מול ההנהלה את מועד עזיבתם על מנת להעביר את הטיפול בילדים באופן מסודר לידיהם של הרופאים החדשים שיגיעו בשבועות ובחדשים הקרובים".

 

מנכל הדסה זאב רוטשטיין מנכל הדסה זאב רוטשטיין צילום: אלכס קולומויסקי

 

הרופאים דחו את פשרת ליצמן

 

מוקדם יותר היום דחו הרופאים המתפטרים את מתווה הפשרה שהציע שר הבריאות ליצמן על מנת לשים קץ למשבר. הרופאים, באמצעות עורכי הדין ארנה לין ועירית אולמן, אף הגדירו את הניסיון של ליצמן כ"ספין ריק ונבוב" במכתב תשובה לבית הדין לעבודה. הרופאים טענו כי המתווה שהציע ליצמן לא מביא עמו בשורה כלשהי. "אין במכתב כל הוראה למנהל בית החולים לחדול מיד מביצוע השתלות ילדים במחלקת המבוגרים", הם כותבים, "יתרה מכך, במכתב מאשר שר הבריאות לבית החולים להמשיך להשתיל מח עצם בילדים במחלקת המבוגרים בתת-סטנדרט מסוכן ומבלי שיש לבתי החולים את המשאבים הנדרשים לכך".

 

עוד כתבו עורכי הדין של הרופאים כי "ככל הנראה המכתב נועד בעיקר לתקשורת כדי ליצור מראית עין של טיפול כלשהו של משרד הבריאות שעד היום, כאמור, לא נקף אצבע כדי לסייע לפתור את המשבר. יודגש שביממה האחרונה מופץ בכלי התקשורת הנרטיב השקרי – Fake news – לפיו שר הבריאות קיבל את עמדת הרופאים. להד"ם".

 

אתמול העביר השר ליצמן למנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, מסמך הנחיות בנוגע למשבר הרופאים המתפטרים. מדובר בפעם הראשונה שבה השר מתערב באופן אקטיבי במשבר שבמסגרתו הגישו רופאי המחלקה מכתבי התפטרות שאמורים להיכנס לתוקף בחודש הבא.

 

ליצמן דרש למעשה מפרופ' רוטשטיין הפרדה בין הפעילות המתבצעת במחלקת הילדים לבין הפעילות למבוגרים, וכן כי הטיפול בילדים החולים, כלומר ביצוע השתלות מח עצם – נושא שהיה סלע המחלוקת העיקרי – יבוצע על ידי מומחים להמטו-אונקולוגיה לילדים בלבד.

 

השורה התחתונה של ההנחיות של ליצמן לא באמת שונה ממה שקורה בפועל בבית החולים. כלומר, שהילדים מטופלים בעדיפות ראשונה במחלקת הילדים ורק כשהיא עמוסה הם עוברים השתלת מח עצם במחלקת המבוגרים על ידי צוות מומחה לילדים. במלים אחרות, השר אמר לרופאים המתפטרים כי עליהם לחזור לעבודתם תחת תנאים דומים שבגינם החליטו להתפטר, והיום, כמעט כצפוי - הם הביעו התנגדות. יש לציין כי לכל אורך המשבר השר ובכירי המשרד התבטאו לטובת הנהלת בית החולים.

 

הפגנת הורים בעקבות המאבק במחלקה הפגנת הורים בעקבות המאבק במחלקה

 

הרופאים מחו על השינוי בתנאי העבודה

 

מנהל המחלקה פרופ' מיקי וינטראוב וששת אנשי צוותו הגישו בחודש שעבר מכתבי התפטרות, מכיוון שלטענתם התנאים הרפואיים להמשך עבודתם בבית החולים נפגעו. זאת לאחר שמנכ"ל הדסה רוטשטיין החליט, לטענתם, להעביר חלק משמעותי מהשתלות מח העצם מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית לילדים למחלקת המבוגרים. לווינטראוב כבר מונה מחליף - ד"ר גל גולדשטיין. כן מונו שני רופאים נוספים, והצווים שביקשו להוציא בהדסה מתייחסים לארבעת הרופאים האחרים שלעת עתה אין להם מחליפים.

 

 

 

הצוות הרפואי טען כי אינו יכול עוד לקחת אחריות על הדבר והשתלות שכאלו צריכות להתבצע במחלקה ייעודית לילדים בלבד, ואף האשים את הנהלת בית החולים בכך שהיא מנסה לגרוף רווח כספי גדול יותר באמצעות ביצוע יותר השתלות - בין השאר דרך הבאת תיירי מרפא. הנהלת בית החולים טענה מנגד כי לא היה שינוי בנהלי בית החולים וכי זמן רב מתבצעות השתלות כאלו בליווי צוות המומחה לרפואת ילדים במחלקה למבוגרים, כל אימת שאין מקום במחלקת הילדים.

 

המאבק בין הצדדים היה קשה וכואב, וכלל הפגנות ומחאה מצד הורי הילדים המאושפזים במחלקה, וכן התבטאויות קשות כמו זו של רוטשטיין שכינה את וינטראוב "המן הרשע".  הוא כינה את מהלך ההתפטרות כ"מכת מוות לבית החולים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x