$
דעות

מנהל הליכי גירושים? תכין צוואה!

בהיעדר צוואה, ברירת המחדל של חוק הירושה היא העברת העיזבון לבת הזוג ולילדים – אפשרות שלעיתים עומדת בניגוד לרצונו של אדם שמנהל הליכי גירושים

דניאל פרידנברג ואוהד הופמן 07:1626.05.17

משה (שם בדוי) הגיע למשרדנו וסיפר כי הוא מצוי בנתק של ממש מאשתו וילדיו, למרות שהם מתגוררים תחת אותה קורת הגג – בדירת המגורים הרשומה בבעלות המשותפת שלו ושל אשתו.

 

משה היה אדם בריא וצעיר, ולבקשתו הוסברו לו ההשלכות של הליכי הפירוד, כמו גם הזכויות והחובות כתוצאה מכך. בין היתר, הובהר למשה כי ע"פ חוק הירושה, אם לא יערוך צוואה, ברירת המחדל היא כי עיזבונו יועבר לאשתו ולילדיו. משה לא רצה שכך יקרה וערך צוואה בה הוריש את כל עיזבונו לאנשים שהיו באמת קרובים אליו. חודשיים אחר כך הלך לעולמו.

 

כעת מגישים הקרובים שזוכים בעיזבונו של משה ע"פ הצוואה את אותה הצוואה לקיום.

 

אלמלא היה מותיר את אותה הצוואה, הרי "אלמנתו" היתה יכולה לרשת חלק גדול מן הזכויות והרכוש שרשומים על שמו בעת הפטירה. יתרת הרכוש היה עובר לילדיו, והכל בניגוד לרצונו של משה.

 צילום: bigstock

 

פסיקת בתי המשפט לאורך השנים אימצה את הכלל התלמודי לפיו "מצווה לקיים דברי המת". עוד בשנת 1987 קבע ביהמ"ש העליון (בעניין כלפה נ' גולד) עוד לפני שנחקק חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, כי בכל הנוגע לצוואות מוענקת חשיבות מיוחדת לרצונו של הנפטר וכי קו היסוד של המחוקק בדיני צוואות אינו אלא מצווה לקיים דבר המת.

 

הרוב המוחלט של בעלי דין המנהלים הליכי פירוד איננו מודע לכך שהמצב החוקי בישראל קובע כי כל עוד איש או אישה רשומים כנשואים זה לזה, גם אם הם בתהליכי פירוד, המבחן הוא מה המעמד האישי הפורמלי (נשוי או גרוש) בעת הפטירה. בן זוג שמתאלמן בעיצומם של הליכי פירוד, כל עוד לא הוסדרו והושלמו ביניהם הגירושים

בפועל, יכול לרשת את משנהו ע"פ המצב החוקי הפשוט. הדרך היחידה להימנע מכך היא באמצעות עריכת צוואה.

 

כאשר מותיר מנוח ילדים קטינים, אזי הרכוש שעובר בירושה לקטינים אמור להיות מנוהל ע"י האפוטרופוס הטבעי שלהם – ההורה שנותר בחיים. במקרה שבו נשמעות טענות בעלות השלכות כספיות אודות ההורה השני (כמו למשל התמכרות להימורים, חובות כבדים, חוסר יכולת ניהול פיננסית וכו') יש להסדיר מראש את זהותו של האפוטרופוס לרכושם של הקטינים ואת ההוראות הרלוונטיות לשימוש בכספים שיקבלו הקטינים בירושה – והכל באמצעות צוואה מסודרת.

  

מעטים האנשים שיודעים לחשב את הצעדים הללו בצורה טובה מראש; כך למשל, משרדנו מונה לאחרונה כמנהל לעיזבונו של אדם שנפטר, אך ורק בגלל שהותיר צוואה לא ברורה ובחלקה הותיר הוראות שנוגעות לרכוש שאיננו בבעלותו.

 

בניגוד למה שמקובל לחשוב, עריכת צוואה איננו עניין של מה בכך. צוואה שאיננה מסודרת או שאינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק הרלוונטיות יכולה להוביל אל ההיפך הגמור מרצונו של המצווה – במקום לנהל את העברת הרכוש בצורה מסודרת עלולה להיווצר התדיינות משפטית שכולם מסכימים שעדיף להימנע ממנה.

 

הכותבים שותפים במשרד עורכי הדין הופמן & פרידנברג, העוסק בדיני משפחה וענייני ירושה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x