$
מגזין נדל"ן מאי 2017
האדר הפניות מגזין נדלן

בתים: נקודת תצפית

משפחה צעירה מרחובות החליטה לוותר על חלום הבית בכפר בגלל העלויות הגבוהות. האדריכלית אלכסנדרה דיז תכננה לה דירת גג עם גלריה מרחפת ומרפסת פורחת

סיגל נמיר 09:2124.05.17

1. נתוני פתיחה

 

הלקוחות: מארק, מהנדס מחשבים במקצועו ועובד בכיר בהייטק; ויקה, דוקטורנטית לסוציולוגיה, עוסקת בחינוך בלתי פורמלי, ייסדה ומנהלת עמותה חינוכית הפונה למשפחות עולות; ושלושת ילדיהם — בת תשע, בן שבע וחצי ובת ארבע.

 

הנכס: דירת גג בעלת שתי קומות, בקומה השמינית בבניין חדש בשכונת אחוזת הנשיא ברחובות, 150 מ"ר כולל שתי מרפסות: מרפסת בהמשך הסלון בקומה הראשונה, ומרפסת בקרבת חדרי הילדים בקומה השנייה.

 

האזור: שכונה חדשה יחסית בצפון־מזרח רחובות.

 

הסלון והמרפסת שבהמשכו. תחושה של בית פרטי הסלון והמרפסת שבהמשכו. תחושה של בית פרטי צילום: איתי בנית

 

 

הקונספט: דירה מוארת שנותנת הרגשה של בית בכפר בלבה של שכונת רבי קומות, וכוללת שטחי אחסון רבים בלי לפגוע בתחושת המרחב.

 

איש המקצוע: האדריכלית אלכסנדרה דיז. היא עלתה לארץ לפני שמונה שנים מרוסיה, עבדה במשרדי אדריכלות בירושלים ובתל־אביב, ולפני שלוש שנים יצאה לדרך עצמאית.

 

הרקע: אחרי תקופת מגורים בשכירות בשכונת אחוזת הנשיא בעיר ביקשו מארק וויקה לרכוש בית. החלום היה בית באחד המושבים בסביבה. "הקדשנו כמה חודשים לחיפוש", מספרת ויקה, "ומצאנו שני בתים שאהבנו, אבל הם נזקקו לשיפוץ מסיבי והבנו שלא נוכל לעמוד בעלויות. החלטנו שאם לא נמצא בית במושב נחפש דירה מיוחדת בשכונה שלנו, שהיא נוחה ואנחנו מאוד אוהבים אותה.

 

מדרגות עץ המסתירות בתוכן מגירות לנעליים. אחסון בכל פינה מדרגות עץ המסתירות בתוכן מגירות לנעליים. אחסון בכל פינה צילום: תומי הרפז

 

"אחרי סבב דירות הגענו לדירה הזאת והתלהבנו. היא היתה ריקה. ביתר הדירות כבר גרו, אבל הדירה הזאת נקנתה לצורך השקעה ובעליה ביקש למכור אותה. היה ברור שבלי מעצב לא נדע איך לנצל את המרחב ואיך לממש את הפוטנציאל של שתי הקומות, והזמנו את אלכסנדרה להתרשם ולייעץ מה לעשות פה.

 

"אלכסנדרה מאוד התלהבה, והיא זו שתכננה את כל המרחב עד הפסיק האחרון, כולל הגינה. יש לנו מרפסת גן ששטחה 40 מ"ר, והזמנו צוות גננות מקצועי, אבל אלכסנדרה היא מי שתכננה את הגינה, כדי שיישמר הקשר עם עיצוב הבית".

 

הסלון ומעליו הגלריה. משולחן העבודה אפשר לראות את כל הבית וגם את כל הנוף הסלון ומעליו הגלריה. משולחן העבודה אפשר לראות את כל הבית וגם את כל הנוף צילום: תומי הרפז

 

2. עקרונות מנחים

 

תוכנית החלוקה: במקור היה בכניסה, באזור המטבח והסלון, חלל ענקי עם תקרה בגובה שבעה מטרים, שהקנה לבית תחושה של מבנה ציבור יותר מאשר בית משפחה נעים. דיז מיקמה בחלל הגבוה גלריית עץ, וכך שברה את תחושת הגובה המונומנטלי, והוסיפה אינטימיות לאזורים שמתחתיה (פינת אוכל ומטבח) ומעליה (ספרייה גדולה ופינת העבודה של ויקה).

 

פרובאנס בחדר השינה: כדי לקבל את החמימות המבוקשת ניתנה לעץ נוכחות דומיננטית בדירה: הרצפה חופתה בפרקט למינציה בגוון אלון, המדרגות ופינת האוכל באלון טבעי, והמרפסת בעץ איפאה. העץ דומיננטי גם ביחידת ההורים, שרהיטיה תוכננו בתפירה אישית אצל ליאון מנגריית Leon Art.

 

מבט אל הסלון. תקרה בגובה שבעה מטרים מבט אל הסלון. תקרה בגובה שבעה מטרים צילום: איתי בנית

 

כל פינה מנוצלת: את החלל שמתחת למדרגות המובילות לקומה השנייה ניצלה דיז לבניית ארונות אחסון. בהמשך, בפינת האוכל, תכננה ספסל ישיבה לילדים (ולחבריהם) המסתיר בתוכו יחידת אחסון, והוסיפה מעל עוד ארונות עץ. את המדרגות הבנויות הקיימות היא חיפתה בעץ, ואת בסיסן הרחיבה מעט, "כך שיש עוד מקום שבו הילדים יכולים לשבת ולשחק. בתוך המדרגות הסתרתי מגירות לנעליים, כי נעליים הן תמיד בעיה".

 

"קצב החיים של המשפחה הזאת מטורף. אין להם זמן לעשות סדר בבית. לכן השקעתי המון מחשבה במקומות אחסון. זמן מה אחרי שנכנסו לדירה ויקה התקשרה ואמרה – ‘אלכסנדרה, חצי מהארונות עדיין ריקים’. זו היתה ההוכחה לכך שעבדתי נכון, ולא יחסר להם מקום".

 

על הגובה: "בגלריה יש מרחב לילדים, וגם את פינת העבודה של ויקה, שלפעמים עובדת מהבית. משולחן העבודה שלה אפשר לראות את כל הגלריה, את הקומה שמתחת, את המרפסת. זו נקודה שחולשת על כל הבית וגם על הנוף. כל בעלי המקצוע ייעצו לי לתכנן מעקה כבד מברזל, אך לי היה חשוב לעשות קונסטרוקציה קלה. רציתי מעקה זכוכית, ולעבוד עם ההשתקפות".

 

2. המרפסת. לב הבית בקיץ 2. המרפסת. לב הבית בקיץ צילום: איתי בנית

 

מארחים במרפסת: המטבח המקורי של הדירה נוצל כמטבח חוץ במרפסת. "זה חשוב", מסבירה דיז, "כי ויקה ומארק מארחים הרבה".

 

3. התקציב

 

700 אלף שקל כולל רהיטים ואביזרים. “לנו לא היה זמן להתעסק עם התכנון והעיצוב. רצינו כמה שיותר אור, וכמה שיותר עץ. סגנון כפרי, רך ונעים, שמזכיר את סגנון פרובאנס. ופתרונות אחסון. אנחנו משפחה עם שלושה ילדים קטנים, והיה לנו מאוד חשוב למצוא פתרונות לבלגן ולחפצים הרבים שיש לנו.

 

“די עמדנו בתקציב, בעיקר בזכות אלכסנדרה, שמצאה פתרונות שלא חורגים מהסכום שהקצבנו, וזה הישג לא מבוטל בפרויקט שהוא יחסית גדול”.

 

4. חיסכון

 

במרכז הסלון תלויים מרום התקרה גופי תאורה כדוריים מזכוכית, חציים התחתון שקוף וחציים העליון בעל אפקט מראה. "רציתי משהו שיתאים לתחושת הגובה, גוף תאורה שכאילו עף ומרחף מעל”, אומרת דיז. “היתה לי בדמיון תמונה של מה שאני רוצה, והייתי משוכנעת שזה פתרון שיעבוד ממש טוב בחלל. חיפשתי זמן רב בעלי מקצוע שיוכלו לייצר את גופי התאורה, אבל המחירים בארץ היו מטורפים. בסוף גיליתי מישהו שיכול לייצר את מנורות הזכוכית בסין, יצרתי איתו קשר, הסברתי לו מה אנחנו מבקשים, שלחתי את הגבהים, המידות, הצבע, והוא ייצר ושלח, וחסכנו כמה אלפי שקלים".

 

3. ויקה בפינת העבודה בגלריה. מעקה זכוכית ומשחקי שקיפויות 3. ויקה בפינת העבודה בגלריה. מעקה זכוכית ומשחקי שקיפויות צילום: תומי הרפז

 

5. ירוק

 

כדי לחזק את תחושת הבית־פרטי־עם־גינה נשתלו במרפסת צמחים רבים: על הקירות מטפסת פנדוראה יסמינית ובאדניות אפשר למצוא זיף נוצה ארגמני, עצי הדר ועץ זית. במרפסת הילדים יש גינת ירק שבה שותלים כולם ירקות (עכשיו האדניות מלבלבות עם תותים, עגבניות שרי ונענע). “זה נשאר מהחלום על בית על הקרקע”, מחייכת דיז. “כשראיתי לראשונה את הדירה”, היא נזכרת, “אהבתי את זה שהמרפסת היא המשך של הסלון, ביניהם יש רק חלון זכוכית, והם צופים לנוף הפתוח, שלא יוסתר בעתיד כי מתוכנן לקום מולו פארק”.

 

“בקיץ המרפסת היא לב הבית”, מחייכת ויקה. “כאן אנחנו אוכלים ארוחות ערב, משחקים משחקי קופסה, מארחים. זה כיף לכולנו”.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x