$
מעסיקים

להגיע לעבודה כל בוקר ולהיות מאושרים

מומחית בינלאומית ליצירת אושר בארגונים מסבירה איך עושים את זה וכיצד עובדים מאושרים מגבירים את הרווחיות בכ-35%

מעין מנלה 22:0417.05.17

"אושר מגיע בכל מני צורות אך אושר בר קיימא נעוץ בתחושה של אותנטיות, להיות נאמן לעצמך, ולחיות את הערכים והיעדים שלך. ללא קשר לסוג העבודה אותה העובדים מבצעים, אם הם יישרו קו עם נושאים אלו, הם יכולים להגביר את האושר שלהם בעבודה", כך אומרת ג'ן לים, מנכ"לית חברת Delivering Happiness אותה ייסדה יחד עם טוני שיי, מנכ"ל ומייסד Zappos.

לדוגמא, שלושה אנשים שעובדים בבניין ותפקידם הוא להניח לבנים. כששואלים אותם מה הם עושים,הראשון, הכי פחות מאושר מהשלושה ישיב שהוא "מניח לבנים"; השני, שמאושר קצת יותר יענה כי הוא "בונה בית" ואילו השלישי, המאושר ביותר מבין השלושה יספר כי הוא "בונה קתדרלה". "אם תוכלו לענות על השאלה 'מדוע אני עושה את זה?' תוכלו להגביר את האושר שלכם בעבודה", אומרת לים. אפשר לשנות את הדרך שבה אנחנו מסתכלים על העבודה שאותה אנחנו מבצעים. מחקרים על תחושת מעורבות בעבודה מצאו כי עובדים עם מעורבות גבוהה הם כאלה שמוצאים מטרה נעלה בעבודה היומיומית אותה הם מבצעים. כך, למשל עובדי ניקיון בבית חולים אשר ראו במשימתם עזרה לאנשים חולים הרגישו סיפוק ואושר רב יותר בעבודתם לעומת כאלה שלא ראו את המטרה הגדולה במטלות הניקיון היומיות.

ג'ן לים, מחברת הספר Delivering Happiness ג'ן לים, מחברת הספר Delivering Happiness צילום: יח"צ

 

לים, שתגיע במהלך שבוע הבא לישראל ותהיה הדוברת המרכזית בכנס שירות וחוויית לקוח של המי"ל (המרכז הישראלי לניהול), כתבה את ספרי התרבות הארגונית של Zappos וכיום מלווה ארגונים בתהליכי גיבוש תרבות ארגונית ממוקדת עובדים מאושרים והצלחה עסקית. לדבריה אנשים היום, יותר מתמיד, רוצים להרגיש תחושה של מטרה, להגשים את עצמם ואלו דברים שמעסיקים אותנו יותר ככל שהעולם הופך ליותר מורכב. בסופו של דבר אנחנו רוצים להיות חלק ממשהו גדול מאיתנו ולכן הדרך להגביר אושר בעבודה מתחילה בהגדרת מטרה. "כשאנחנו מגיעים לארגון אנחנו שואלים מהי המטרה שלנו מעבר לרווח והכנסות? מה אנחנו עושים כדי לשפר את העולם?"

 

לאחר שמגדירים מטרה נעלה לארגון, הגברת האושר נעשית באמצעות מספר כלים שמותאמים לדנא של החברה. אחד המפתחות לאושר במקום העבודה הוא ליצור תקשורת אפקטיבית בין העובדים וביניהם להנהלה. "התפקיד שלנו בתור מנהיגים הוא ליצור מקומות עבודה שיש בהם סביבה של שקיפות ותקשורת. שקיפות משמעה שעובדים יכולים לדבר בחופשיות על הטוב ועל הרע כאשר ברקע הערך של כבוד אחד לשני. אם משלבים את זה עם סביבה בה עובדים הם נאמנים לעצמם – אז אפשר ללמוד, לצמוח ולהשתנות ביחד.

מרבית האנשים הולכים לעבודה כדי להתפרנס, לאו דווקא כדי למצוא שם את האושר שלהם, אם כך, מדוע זה בכלל חשוב להגביר את האושר בעבודה? העבודה תופסת נתח מאוד גדול מהיממה שלנו. אם אנחנו נמצאים בעבודה כל כך הרבה שעות – עדיף שנהיה מאושרים, אך לפי לים יש גם תוצאות מדידות להגברת אושר העובדים.

 

במקומות בהם נערכו תוכניות להגברת האושר במקום העבודה נרשם גידול בהכנסות וברווחים בשיעור של 35% עד 40%. שיעור תחלופת העובדים ירד ב-50% מה שחוסך לארגונים כסף. "לדוגמא, אם החברה שלכם יכולה לשפר את התחלופה אפשר להוריד באופן משמעותי את ההוצאות מכיוון שכל פעם שמגייסים את 'האדם הלא נכון' זה עולה לחברה בין 150% ל-300% ממשכורת אותו עובד כדי למצוא ולהכשיר עובד חדש".

 

איך מודדים אושר במקום העבודה? מאז תחילת המחקר בנושא פסיכולוגיה חיובית ואושר בשנת 1998 התפתחו הרבה סקרים וכלים למדידת אושר. אלה הם הכלים בהם משתמשת לים על מנת להראות קורלציה בין הגברת אושר העובדים להגברת הרווחיות של החברה. כלומר, אם רואים בסקרים ששביעות רצון העובדים גדלה וכן שרווחיות החברה גדלה מבלי שהשתנו גורמים אחרים, היא מסיקה כי הגברת האושר הגדילה את הרווחיות.

 

לים כתבה, כאמור, את ספרי התרבות הארגונית של זאפוס, אותה חברה שמתנהלת בדרך של ביטול ההיררכיה הארגונית, Holocracy, שנועדה 'לשטח' את הארגון. השיטה ספגה גם הרבה ביקורת, ומייסד החברה אף הציע לעובדים שכר של שלושה חודשים אם יחליטו לעזוב מכיוון שאינם רוצים לעבוד בשיטה זו. התוצאה הייתה ש-18% מהעובדים בחברה עזבו. לדעת לים העזיבה ההמונית של עובדים בזאפוס הייתה דבר טוב מכיוון שאז אנשים שלא רצו להיות שם יותר עזבו. "יש אנשים שפשוט רוצים שיגידו להם מה לעשות", היא אומרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x