$
משפט

מומחה מטעמו של גאידמק העיד בבית המשפט; עדותו נדחתה

ארקדי גאידמק, המרצה עונש בצרפת, קיבל אישור מיוחד להגיע למחוזי בת"א כדי להעיד נגד נחום גלמור. לטענתו גלמור חייב לו 140 מיליון דולר ומנסה להבריח נכסים כדי להתחמק מתשלום

נעמי צורף 14:5707.05.17

ארקדי גאידמק הגיע היום לבית המשפט המחוזי בתל אביב לדיון בתיק פשיטת הרגל שנפתח נגד נחום גלמור. גאידמק הגיע לאחר שוחרר במיוחד מריצוי עונשו בצרפת על חלקו בפרשת אנגולה גייט. הדיון התנהל בפני השופטת חנה פלינר. בדיון העיד מומחה מטעמו ואילו הוא יעיד בדיון הבא.

 

בחודש מרץ 2015 פנה גאידמק לבית המשפט המחוזי בתל אביב בטענה כי גלמור חייב לו 140 מיליון דולר וכי יש להכריז עליו כפושט רגל. לדבריו, גלמור מבריח את נכסיו במטרה להתחמק מהתשלום ופועל בחוסר תום לב קיצוני. גלמור הוא איש עסקים אשר הואשם בהלבנת הון ובקבלת דבר במרמה כאיש קש מטעמו של גאידמק בפרשת בנק הפועלים.

 

גאידמק, המיוצג על ידי עו"ד ישראל שלו, דרש כי עורך הדין שלו שלו יוכרז ככונס נכסים זמני על כלל נכסיו של גלמור, בהם גם דירת מגוריו ברחוב חניתה בגבעתיים. גאידמק ביקש עוד כי יוצא צו האוסר על גלמור לעשות כל שינוי (כמו מכירה או העברת זכויות) במתחם המגורים המפואר שלו בלוגאנו שבשווייץ.

ארקדי גאידמק בבית המשפט בתל אביב, היום ארקדי גאידמק בבית המשפט בתל אביב, היום צילום: אוראל כהן

 

לפי הבקשה, גלמור חייב לגאידמק 140 מיליון דולר – סכום שנקבע בין הצדדים במסגרת בוררות שהתקיימה בשוויץ.

 

ההליך שהתנהל בפני הצדדים בבורות, עסק בטענותיו של גאידמק כי גלמור, שעה שהיה נאמן לנכסיו, מעל בנאמנותו "תוך שהוא מנסה לגזול, לחמוס, ולגנוב את נכסיו ולהתכחש לחובותיו כלפיו". לפי הסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים במהלך הבוררות, בנובמבר 2011, התחייב גלמור לשלם לגאידמק 205 מיליון דולר. לפי בקשתו של גאידמק, גלמור, המיוצג על ידי עוה"ד נבות תל-צור, שחר מילצ'ן וטל שפירא, נותר חייב 140 מיליון דולר ועליו לשלמם.

 

אולם לשיטת גאידמק, גלמור מנסה להתחמק מהתשלום ולכן החל, בחוסר תום לב קיצוני, להבריח את נכסיו הרשומים על שמו במטרה לנסות ולהתחמק מביצוע התחייבויותיו החוזיות על פי הסכם הפשרה.

 

כך, לפי גאידמק, גלמור חתם על הסכם ממון פיקטיבי עם רעייתו, לפיו הוא מעביר לה את בעלותו במתחם המגורים המפואר בלוגאנו שבשוויץ תמורת 7 מיליון דולר, אף ש"שוויו מוערך בסכום העולה בהרבה על סכום זה". לדברי גאידמק, גלמור גם מכר לאחריו דירת מגורים במנהטן ניו יורק תמורת 210 אלף דולר בלבד. "הכל במטרה להבריח נכסיו ולהעלימם מעיניו".

 

גלמור וגאידמק הורשעו יחד לפני מספר שנים בפרשת בנק הפועלים, מאז ניהלו השניים כמה וכמה סכסוכים משפטיים. בין היתר, תביעת ענק שהגיש גאידמק ובה טען כי גלמור "ניצל את מצבו הקשה וגנב ממנו הכל".

 

השופטת חנה פלינר השופטת חנה פלינר צילום: אוראל כהן

 

פרשת בנק הפועלים

 

הפרשה החלה באוקטובר 2009 כשהפרקליטות הגישה כתב אישום נגד גאידמק בשל הלבנת הון בהיקף של 650 מיליון שקל וכן עבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, פעולה ברכוש אסור במטרה להסוות את מקורו ומסירת מידע כוזב במטרה למנוע דיווח.

 

על פי כתב האישום המקורי, חברת פועלים נאמנויות, היו"ר לשעבר שלמה רכט והמנכ"ל לשעבר חיים שמיר מואשמים - כחלק מפרשת הלבנת ההון של גאידמק - בעבירת אי־דיווח לפי חוק איסור הלבנת הון. פועלים נאמנויות הואשמה כי פעלה עם גאידמק ועם גלמור כדי לאפשר לחברת קזפוספט לרכוש במרמה את חברת טרמופוס.

 

נקבע כי גאידמק ישלם למדינה 3 מיליון שקל במסגרת הסדר הטיעון שנחתם עם הפרקליטות בפרשה זו. השופט גזר על גאידמק ועל נחום גלמור קנסות של 21 אלף שקל לכל אחד ומאסר על תנאי למשך שנה. בהכרעת הדין נכתב כי שלושה נאשמים בפרשה ישלמו לקופת המדינה - לידי האפוטרופוס הכללי - סכומי כסף מבלי שהדבר ייחשב לקנס: גאידמק ישלם כאמור 3 מיליון שקל, נחום גלמור ישלם גם הוא 3 מיליון שקל, ובנק הפועלים ישלם 9 מיליון שקל.

 

במסגרת עסקת הטיעון הודה גאידמק בקבלת דבר בתחבולה, והסעיף החמור של עבירות הלבנת הון נמחק מכתב האישום. 

 

אנגולה גייט

 

נגד גאידמק הוגש במרס 2007 כתב אישום חמור, לפיו בשנות ה-90 היה מעורב במכירת נשק ואמצעי לחימה במאות מיליוני דולרים לממשלת אנגולה. במהלך המשפט, דרשה הפרקליטות הצרפתית להטיל על גאידמק שש שנות מאסר. הוא הואשם, בין היתר, כי מכר יחד עם שותפיו לנשיאה של אנגולה ז'וזה אדוארדו דוס-סנטוס, כלי נשק מכל הסוגים - החל מרובים וכלה בספינות - וסייע לו לנצח במלחמת האזרחים, שנמשכה 27 שנים, והביאה למותם של מאה אלף אזרחים במדינה. סכומי מכירות הנשק, שהתנהלו בין השנים 1993 ל-2000, הגיעו על-פי כתב האישום ל-791 מליוני דולרים.

 

גאידמק הורשע וב-2009 הוא נידון לשש שנות מאסר. בשנת 2011 ערעורו התקבל ובית המשפט בצרפת זיכה אותו מהאישומים נגדו בפרשת "אנגולה-גייט", בגין מסחר לא חוקי בנשק. בסופו של דבר, גאידמק הורשע בעבירות מס והלבנת הון במסגרת הפרשה ונידון לשלוש שנות מאסר בלבד.

 

נחום גלמור מיוצג על ידי עוה"ד נבות תל-צור ושחר מילצ׳ן ממשרד כספי ועל ידי טל שפירא ומירב בר-זיק ממשרד שפירא כפרי בר-זיק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x