$
בארץ

בליץ הלחצים של חיפה כימיקלים להצלת מכל האמוניה

עד שהצליחו לגייס את ראש הממשלה לטובתם, הספיקו בעלי ועובדי חיפה כימיקלים לפגוש שרים וחברי כנסת, לרתום את ראש עיריית דימונה ואפילו כפו פגישה על נשיא המדינה. כך נראה מבפנים המסע למציאת פתרון למכל האמוניה חיפה

ליאור גוטמן ואדריאן פילוט 06:4826.04.17

רגע לפני פינוי מכל האמוניה מאזור חיפה, מנסה הבעלים של חיפה כימיקלים - המיליארדר הקנדי ג'ולס טראמפ - יחד עם הנהלת החברה וועד העובדים להפעיל לחצים במטרה לבטל את הגזרה. בשל המשבר, טראמפ נמצא בישראל כבר שבועות ארוכים. לא פלא שהוא מייחס חשיבות רבה לסוגיה — המחזור השנתי של חיפה כימיקלים מוערך בכ־700 מיליון דולר וההערכה בשוק שהרווח הנקי הוא 30% מהמחזור.

 

טראמפ נפגש בין היתר בנושא המכל עם השר להגנת הסביבה זאב אלקין, עם סגנו ירון מזוז ועם מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג (לדברי לנג, השניים שוחחו על מגוון נושאים). ברקע נשמעו טענות כי טראמפ מנסה להשתמש בקשרים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לשמור על המכל. בסביבת טראמפ ובסביבת ראש הממשלה מכחישים בתוקף כי השניים נפגשו לאחרונה בנושא האמוניה, ושני הצדדים טוענים כי הפעם האחרונה שבה נפגשו היתה לפני שנתיים בארצות הברית.

 

אך בכל זאת, שלשום בלילה נתניהו התערב בעצמו בנושא. הוא קיים פגישות בנוכחות שורה שורה של בכירים ממשרדי ממשלה שונים, שבמסגרתה ביקש לבחון אפשרות דחייה של כמה שבועות או יותר בפינוי מכל האמוניה. המועד שקבע בית המשפט המחוזי לסגירת המכל הוא חודש יוני.

 

הפגישה שנכפתה על ריבלין

 

מלבד הפגישות שערך טראמפ, הנהלת חיפה כימיקלים מפעילה שני משרדי יחסי ציבור (זמיר דחב"ש ממשרד שלום תל אביב ו־pr360), ומשרד לוביסטים (פוליסי בראשות בוריס קרסני) כדי להפעיל לחץ לדחיית הפינוי. גם ועד העובדים פועל במרץ בסוגיה, ויושב ראש הוועד יהודה פרץ סיפר ל"כלכליסט" כי נפגש בנושא עם כל מי שהיה מוכן לשמוע. "אין אחד שלא נפגשתי איתו", הוא סיפר. "התחלנו עם חברי כנסת ועברנו לשרים, אפילו עם ראש הממשלה דיברתי פעמיים וגם הגעתי לנשיא המדינה רובי ריבלין. גם אצל שר הכלכלה אלי כהן הייתי כמה פעמים". כמו כן, פרץ נפגש גם עם יושב ראש הקוליציה דוד ביטן.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי פרץ אכן נפגש עם הנשיא ריבלין בנושא, אך עשה זאת מבלי לקבוע זאת ומראש ומבלי שהנשיא היה מוכן לכך. פעילת הליכוד כוכי חג'ג' — חברה קרובה של ריבלין ומשפחתו זה עשרות שנים — קבעה פגישה עם הנשיא שנענה לה, אך לא יידעה אותו מראש כי גם פרץ יגיע לפגישה. פרץ נכנס לבסוף, ריבלין שמע את דבריו, אך ביקש שלא להתערב בנושא.

 

אך פעילות הוועד אינה מסתכמת רק בפגישות. בשבועות האחרונים ניהל הוועד שורת הפגנות, חלקן כללו אלפי משתתפים, וזאת בניסיון לבטל את רוע הגזרה. ההפגנות הללו רתמו על הדרך את איגוד לשכות המסחר, התאחדות התעשיינים וכמובן את יושב ראש ההסתדרות אבי ניסנקורן, שלא החמיץ הזדמנות לרתום את המאבק העובדים לטובתו, ערב הבחירות להסתדרות.

 

שלשום יצא ניסנקורן, בשיתוף נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, בקריאה דחופה לראש הממשלה למנוע את השבתת המכל. "זה בלתי נתפס שבמשק מודרני עוצרים לפתע אספקת חומר גלם חיוני ומאיימים על קיומם של עשרות מפעלים", אמרו השניים. "אלפי מועסקים נמצאים בסכנת איבוד מקומות עבודה מיידית והאחריות לכך נמצאת אצלך. מצא פתרון מיידי לבעיית המחסור באמוניה במשק", עוד הוסיפו: "בישראל יש כ־100 מפעלים — קטנים ובינוניים — אשר משתמשים באמוניה כחומר גלם. בלי אמוניה המפעלים הללו עומדים בפני סכנת סגירה מיידית ועתידם של כ־5,000 עובדים הינו לוט בערפל. אין בעולם משק מודרני ומפותח שבו ביום בהיר אחד עוצרים הספקה של חומר גלם הכרחי לייצור. זה לא נתפס שמפעלים צריכים להלחם על חומרי הגלם שלהם". היום השניים מתכננים לקיים כנס חירום של מפעלים בדרישה למצוא להם חומר גלם חליפי.

 

ראש עיריית דימונה בני ביטון, שמאות תושבים מעירו עובדים במפעלים הדרומיים של חיפה כימקלים, נרתם גם הוא לשמירה על המפעל. הוא נפגש בנושא עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם ח"כ רועי פולקמן ממפלגת כולנו. גם סגן השר להגנת הסביבה ירון מזוז מהליכוד ביקש אתמול להתייצב לצד חיפה כימיקלים. "אני מברך על התערבות לשכת ראש הממשלה ומנכ"ל המשרד, שכמוני מבינים את מצוקת העובדים של חיפה כימיקלים, ונוכחים לדעת שאי אפשר לשתק תעשייה שלמה ולשלוח אלפי משפחות לבית", אמר אתמול מזוז. "מכל האמוניה מהווה סכנה ממשית למאות אלפי אזרחים במפרץ חיפה והוא ייסגר. עם זאת לא אנטוש את ספינת העובדים".

 

מכל האמוניה מכל האמוניה צילום: פיני חמו

מחפשים פתרון בממשלה

 

בלשכת נתניהו מסבירים בימים האחרונים כי אם מכל האמוניה ייסגר לפני הקיץ, עלולה להירשם פגיעה קשה לתעשייה, כמו גם לייצוא מישראל שחיפה כימיקלים אחראית ל־2% ממנו. מכיוון שיש פסיקה חלוטה של שתי ערכאות המחייבת לסלק את המכל, ביקש נתניהו מהיועץ המשפטי לממשלה לבחון פתרון אפשרי למצב.

 

גורמים המעורבים בפרטים מסרו כי במשרד ראש הממשלה חשים תסכול רב מכך שפתרון לפגיעה בתעשיינים לא נמצא במשרד האוצר ובמשרד הכלכלה - שני המשרדים של מפלגת כולנו של משה כחלון. התחושה היא, לדברי אותם גורמים, שמשרד ראש הממשלה והמנכ"ל שלו גרונר הם שדוחפים למציאת פתרון. למעשה, הנושא הפך לזירת התגוששות נוספת בין ראש הממשלה נתניהו לשר כחלון (ראו הרחבה במסגרת).

 

אך אם לא יימצא פתרון כזה, האפשרויות למניעת הפגיעה בתעשיינים כוללות יבוא מירדן, אופציה הכרוכה בסיכון ביטחוני; אופציה אחרת היא יבוא באונית קטנות, שגם כרוך בסיכון ביטחוני; אפשרות נוספת היא יבוא במכלים, אופציה שאינה מתאימה לצרכי המשק; או חזרה לנקודה שהמשרד להגנת הסביבה כבר חסם בעבר - יבוא באוניית ענק. ל"כלכליסט" נודע כי הפתרון המועדף על משרד ראש הממשלה הוא יבוא אמוניה מירדן, ובמשרד ציינו כי הדיון בסוגיה מתנהל "מול בית המשפט ובדלתיים סגורות". במקביל, אתמול הגישה חיפה כימיקלים תגובה לבית המשפט העליון, שם היא מבקשת לייבא אוניות קטנות של 2,500-4,000 טון כדי למלא את המכל בשליש ובכך לא לפגוע במשק.

 

"לא היה צורך במשבר"

 

מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה: "מזה כארבעה שבועות חיפה כימיקלים מושבתת ואין אמוניה בישראל. ללא אמוניה אין לחברה זכות קיום, שכן זהו חומר גלם מרכזי בייצור דשנים מתקדמים בישראל ובעולם כולו ואנו כעת המדינה המערבית היחידה ללא אמוניה. מזה כמה חודשים חיפה כימיקלים עושה מאמצים כדי למנוע את סגירת פעילותה ופגיעה במשק האמוניה כולו, על ידי מציאת פתרון קצר טווח וארוך טווח שיהיו הבטוחים ביותר והטובים ביותר למשק. היא דנה בהם מול המשרד להגנת הסביבה. החברה מחכה למעלה מחודש להחלטת המדינה איזה פתרון ליישם. החברה אינה חושבת שהיה צריך להגיע למשבר הנוכחי. בשנים האחרונות היא פעלה בהתאם להחלטת ממשלה מאוקטובר 2013, שקבעה כי המיכל ייסגר, יוקם מפעל לייצור אמוניה בנגב, אך עד אז לא תפסק אספקת אמוניה למדינת ישראל. עם זאת, בנובמבר 2016, כשנכשל המכרז להקמת מפעל האמוניה, החברה הציעה להקים אותו בעצמה. הנושא הזה עדיין נדון מול משרד האוצר, אך ללא פתרון ביניים לייבוא אמוניה לא תהיה חברה ולא יהיה מפעל.

 

"מאז ומעולם בטיחות היתה עיקרון מרכזי בהתנהלות החברה. המיכל נבדקה לאורך השנים והוא נמצא תקין הן על ידי מומחים בינלאומיים שהחברה שכרה והן על ידי הגורמים המוסמכים של מדינת ישראל. למעשה, מעולם לא התרחשה תאונה במיכל וזה לא מקרי".

 

האמוניה - זירת הקרב החדשה של כחלון ונתניהו

 

סוגיית ריקון מכל האמוניה הפכה מאחורי הקלעים לזירת התגוששות נוספת בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון. "התחושה במשרד ראש הממשלה היא כי המשרדים שצריכים למצוא פתרון והם בעלי הסמכויות — כמו משרדי האוצר והכלכלה — לא הופכים כל אבן כדי להגיע לפתרון", טען אתמול גורם המעורה בפרטים. "מדובר על תעשייה רווחית, שמשלמת שכר טוב ומפרנסת אלפי עובדים בדימונה ובירוחם. אני לא מבין איך אפשר לחשוב לרוקן את המכל ללא פתרון חלופי".

 

מן הצד השני יושב ראש סיעת כולנו חבר הכנסת רועי פולקמן, שמסר אתמול כי עמדתו ועמדת המפלגה הן כי יש לרוקן את המכל, לטובת תושבי חיפה והאזור.

 

ההערכות הן כי שר האוצר כחלון, המזוהה עם העיר חיפה שבה הוא זוכה לאהדה גדולה, אינו מעוניין לאבד קולות או כוח פוליטי באזור זה.

 

גם ראש עיריית חיפה יונה יהב תומך בריקון המכל. אתמול הודיעה עיריית חיפה כי היא רוצה לחקור אם בעלי חיפה כימיקילים המיליארדר הקנדי ג'ולס טראמפ ביצע לכאורה עבירות בניה במפעל. ייתכן כי כוונת העירייה היא לגרום בכך לטראמפ — השוהה בשבועות האחרונים בארץ בשל משבר המכל — לעזוב ולמנוע הפעלת לחצים מצדו.

לפני כחודש תקף נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש את עמדתו של יהב. "אל תלכו למקום עם ראש עיר שפועל מפופוליזם. אל תהיו שם", אמר ברוש בוועידה לעסקים וצמיחה בצפון של "כלכליסט". "אי אפשר לפנות מכל אמוניה בלי לפתור את הבעיה ולהחליט איפה מקימים את המכל הבא. בתי חולים, חדרי ניתוח, חדרי קירור - כל אלו לא חיים בלי אמוניה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x