$
משפט

"הנהלת בתי המשפט היא המעסיק הגרוע במשק"

העוזרים המשפטיים, ששובתים זה חמישה ימים, הפגינו במחאה על כוונת ההנהלה להפחית את שכרם, לאחר שבית הדין לעבודה פסק כי יש לשלם להם על שעות נוספות. ההנהלה: "מותר לנו לשנות את תנאי התעסוקה"

משה גורלי 08:0326.04.17

"הנהלת בתי המשפט היא המעסיק הגרוע ביותר במשק, שנוקם בעובדים מפני שהעזו להתאגד. רוצים לזרוק אותנו מהבית כאילו אנחנו כלום, מתייחסים אלינו כאל אורחים לרגע, כמו אל מתמחים משודרגים, ילדים חורגים", זעמה אתמול עו"ד שרית טוביס, יו"ר ועד העוזרים המשפטיים, בהפגנה מול היכל המשפט בתל אביב, שנערכה ביום החמישי לשביתת העוזרים.

 

טוביס ציפתה שלהפגנה יגיעו 400 מתוך 650 העוזרים, אך לבסוף הגיעו כ־200 בלבד, אבל מצוידים ב"מכפיל כוח", הווזאלות מחרישות האוזניים, שאליהן התוודע העולם במונדיאל בדרום אפריקה, כדי להרעיש ולהפריע לדיונים שהתקיימו בבית המשפט הסמוך. לסכסוך בין העוזרים להנהלה שני מוקדים: שכר וחוזי העסקה. העוזרים עתרו לבית הדין לעבודה, כשהתוצאה בינתיים היא אחת־אחת — ניצחון בחזית השכר והפסד בחזית חוזי ההעסקה. דרישתם לתשלום על שעות נוספות נענתה, ודרישתם לבטל את קציבת חוזי ההעסקה סורבה. חוזי העסקתם כיום קצובים לארבע עד שש שנים, על פי סעיף בחוזה.

 

הפגנת העוזרים המשפטיים. סגן יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות: "90% במקצוע הזה הם נשים. אנחנו נגד בריונות כלפיהן" הפגנת העוזרים המשפטיים. סגן יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות: "90% במקצוע הזה הם נשים. אנחנו נגד בריונות כלפיהן" צילום: עמית שעל

 

לטענתם, ההנהלה נוקמת בהם על הניצחון המשפטי. "מבחינתה זה 'ויקום המלפפון על הגנן'", אומרת טוביס. "הם נוקמים בנו על שהעזנו ללכת לבית הדין לעבודה, זה מחרפן אותם". הנקמה, לטענתה, היא בדמות הפחתת שכר. בית הדין קבע שיש לשלם שעות נוספות, ולטענתה, "המימון" לכך יבוא בהפחתת שכר של כ־30%. לדבריה, לפני ההפחתה עמד טווח השכר על 8,000-14,000 שקל, ועכשיו המקסימום יעמוד על 10,400 שקל לעוזרי נשיאים ושופטי עליון. "זה חסר תקדים, הפחתה קיבוצית חד־צדדית ללא משא ומתן", טוענים העוזרים. ההנהלה, מנגד, טוענת שמתקיים משא ומתן. על כך אומרת טוביס: "הם מנחיתים עלינו להגיע לפגישות. מאיימים עלינו שמי שלא יחתום על הפחתת שכר יפוטר. זו דרכה של ההנהלה לגרש אותנו כי לחמנו על זכותנו לקבל שעות נוספות לפי חוק. הנהלת בתי המשפט פועלת בניגוד לחוק".

 

הפסקה כפויה

 

טוביס היא עוזרת משפטית כבר יותר מ־11 שנה בבית משפט שלום תעבורה בירושלים. בהנהלה רואים בה מנהיגה כוחנית שפועלת למען האינטרסים של עצמה, במיוחד בקציבת משך התעסוקה. נשיא בית הדין הארצי לעבודה יגאל פליטמן, בדעת מיעוט, תמך בטוביס: "מששניהם (השופט והעוזר – מ.ג.) מרוצים מקשר העבודה ביניהם ומבקשים להמשיכו, מדוע יש לכפות על שניהם הפסקתו תוך תקופה קצובה מראש בת שש שנים? במילים אחרות, מדוע יש להחליף את העוזר המשפטי, כיד ימינו של השופט, ביד תותבת שאפשר שייקח שנים עד שתיקלט, ולאחר שתיקלט תוחלף גם היא?". השופטים סיגל דוידוב־מוטולה ואילן איטח קיבלו את עמדת המדינה, הדורשת לקצוב את ההעסקה.

 

העוזרים מאוחדים במאבקם בנושא השכר, שכן כולם עובדים שעות נוספות תמורת שכר גלובלי. אך בעניין קציבת חוזי ההעסקה אין אחדות אינטרסים בין כל העוזרים. העוזרים בבית המשפט העליון לא מתכננים להישאר לאורך זמן — רובם ממשיכים לשיפוט, להרווארד או לצמרת השוק הפרטי. לעומת זאת, העוזרים בערכאות הנמוכות יותר מבקשים להמשיך עם השופט ללא הגבלת זמן, בדומה לעוזר הסיעודי שצמוד למטופל שלו, כל עוד השניים מרוצים. המשמעות העקיפה היא קביעות, מכיוון ששופט יכול לכהן עד גיל הפנסיה 70.

 

ואם בפנסיה עסקינן, השופטים נמצאים בלב לבו של מאבק על הפנסיה שלהם, שנשחקה מאז המעבר לפנסיה צוברת. מבחינת מאבק העוזרים, מדובר בטיימינג גרוע, כי האוצר נדרש להיטיב בו בזמן עם השופטים ועם עוזריהם. "הם נלחמים על הקרם דה לה קרם ואנחנו נלחמים על הלחם", אמרה אחת הפעילות על מאבק השופטים.

השופטים לא ממש מגבים את עוזריהם במאבק. "היו בודדים שניסו לסייע לנו, אבל חטפו צרחות מההנהלה", אומרת אחת הפעילות. עו"ד אמיר ירון, סגן יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, תקף את השופטים: "יש ציבור אחד ששתיקתו רועמת. לא יעלה על הדעת ששופטים, שתפקידם לכפות משפט וצדק, לא שומרים על העוזרים שלהם".

 

עו"ד ירון גם התייחס לעובדה שמרבית העוזרים המשפטיים נשים: "90% במקצוע הזה הם נשים. אנחנו נגד בריונות כלפי נשים. אם זה היה סקטור אחר, לא היו מתנהלים כך מולו".

 

יו"ר ועד העוזרים המשפטיים, עו"ד שרית טוביס. "מאיימים עלינו שמי שלא יחתום על הפחתת שכר יפוטר" יו"ר ועד העוזרים המשפטיים, עו"ד שרית טוביס. "מאיימים עלינו שמי שלא יחתום על הפחתת שכר יפוטר" צילום: עמית שעל

 

את הנזק לשופטים קשה לאמוד. יש שופטים שלא יכולים לזוז בלי העוזר, ואף מתקשים להפעיל בעצמם את המחשב, ויש אחרים שמסוגלים להחזיק מעמד. בכל מקרה כולם מודים שלאורך זמן יהיו עיכובים ודחיות במתן החלטות ופסקי דין. נציגות השופטים אמורה לגבש את עמדתה בקרוב, ובימים הקרובים יגישו העוזרים, באמצעות עו"ד ארנה לין, בג"ץ נגד בית הדין הארצי בסוגיית קציבת חוזי התעסוקה.

 

היום צפויה להתקיים פגישת משא ומתן בין הצדדים. שרת המשפטים איילת שקד מתואמת בעמדותיה עם הנהלת בתי המשפט.

 

"עובדים מול האוצר"

 

גורם בהנהלת בתי המשפט מסר: "מותר לנו לבצע שינוי בתנאי התעסוקה שנובעים משני פסקי הדין. לגבי הפחתת השכר, לא נגיע לשיעורים המופרכים שהעוזרים מדברים עליהם (כ־30% – מ.ג.). אנחנו עובדים מול האוצר כדי לקיים את פסק הדין שהפסדנו בו לגבי השעות הנוספות, אך נעמוד גם על קיום פסק הדין בעניין קציבת התעסוקה, בין היתר בגלל העלייה במספר העוזרים שהלכו והתווספו מהתקופה שלא יכולנו להיפרד מהם בגלל הסכסוך שהלך והחריף מאז פסק הדין שאישר את קציבת התעסוקה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x