$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות הגז החליטה: המפעלים ישלמו 42% מעלות צנרת לירדן

קטע מצינור ההולכה של יצוא גז לירדן, ימומן גם על ידי מפעלים ישראלים שכלל לא יעשו בו שימוש. התעשיינים: אין הצדקה לעלות כה גבוהה שתגרום בין השאר לעליית מחיר הגז, ואת הפרויקט ניתן לממן על ידי החברה הממשלתית הרווחית נתיבי גז

ליאור גוטמן 06:5105.04.17

רשות הגז במשרד האנרגיה הודיעה שלשום באופן רשמי שחברת נובל אנרג'י תשלם רק 58% מעלות הקמת צנרת ייצוא הגז ממאגר לוויתן לירדן. כך נודע ל"כלכליסט".

ההודעה נמסרה למפעלי תעשייה וצרכני גז כדי להכין אותם לאפשרות שתעריף ההולכה יתעדכן בקרוב, לצורך מימון 42% מעלות הקמת הצינור.

 

כפי שפורסם בחודש מרץ ב"כלכליסט", מדובר על הקמת צנרת באורך של כ־32 ק"מ, שתקום בין תל קשיש, בשטח שבין יקנעם לקרית טבעון, לבין קיבוץ דברת במזרח עמק יזרעאל. הצנרת עתידה לשמש ליצוא הגז ממאגר לווייתן לירדן בסוף 2019, כחלק מחוזה הענק שהיווה את העוגן למימון פיתוח מאגר הגז.

 

בעקבות תלונות של מפעלים קיימה רשות הגז שימוע לפני קבלת ההחלטה. לטענת רשות הגז מקטע הצנרת המיועד אמור לשרת בעתיד תחנות כוח או מפעלים, ולכן עליהם לשאת בחלק מהעלות. "לולא פרויקט הייצוא לירדן, לא היה צורך בהכפלת הקו במועד בו הוא צפוי להיות מוקם", מודים ברשות הגז בשימוע, "אילולא פרויקט הייצוא לירדן, צנרת קיבולת של כ־2 מיליארד מ"ק היתה מספיקה על מנת לעמוד בביקושים העתידיים של המשק".

 

אבל התלונות של הלקוחות בשטח לא השפיעו, ורשות הגז החליטה כאמור להטיל עליהם עלות של 42% מהקמת הקו על ידי עדכון תעריף ההולכה. גורמים בסביבת התאחדות התעשיינים טוענים שמי שהיה אמור לשאת בעלות היא חברת נתיבי גז הממשלתית, אחת החברות היציבות מבחינה פיננסית ולה הון שיכול לשאת בעלויות המדוברות.

 

מנהל רשות הגז אלכסנדר ורשבסקי. צינור במחלוקת מנהל רשות הגז אלכסנדר ורשבסקי. צינור במחלוקת צילום: עומר מסינגר

 

עיון בנתונים הכספיים של נתיבי גז לסוף 2016, שפורסמו אתמול, מעלות שהחברה סיימה את השנה ברווח נקי של כ־108.4 מיליון שקל, גידול של כ־19% לעומת שנת 2015 בה הרווח הנקי שלה היה כ־91.16 מיליון שקל.

 

הכנסות החברה מהזרמת גז רשמו גידול של כ־2.2% והסתכמו בכ־531.4 מיליון שקל, כאשר הרווח התפעולי רשם אף הוא גידול של 4% והסתכם בכ־241.23 מיליון שקל. החברה צמצמה בין 2015 ל־2016 את הוצאות המימון בכ־3.7% והם עמדו על 111 מיליון שקל בסוף 2016.

 

כמו כן נתיבי גז נהנתה כמו שאר החברות הממשלתיות מהכנסה "יש מאין" בשל הורדת מס החברות שתרמה לה "קיטון ביתרת התחייבויות המסים הנדחים" בהיקף של כ־7 מיליון שקל.

 

גורמים המקורבים לתחום הולכת הגז מסרו שהמדינה היתה יכולה להטיל על נתיבי גז לשאת בעלות ההקמה כולה מבלי לחייב את המפעלים וזאת מכיוון שבדו"ח הכספי של החברה היא מעידה שיש בידה "יתרות כספיות זמינות בהיקף של כ־706 מיליוני שקל".

 

לפי הערכה, העלות הכוללת של הקמת צנרת ההולכה יעמוד על כ־303 מיליון שקל. צרכני הגז ישאו ב־42% מעלות הקמת מקטע הצנרת, כ־127 מיליון שקל, והם יממנו זאת על ידי התייקרות בתעריפי ההולכה ברמה שטרם נקבעה. נובל אנרג'י האמריקאית, שתייצא את הגז על ידי חברת בת כדי לנתק את הזיקה היהודית של מקור הגז, תישא רק ב־58% מעלות ההקמה, כ־176 מיליון שקל.

 

בהתאחדות התעשיינים מחו על השימוע. במכתב תגובה לשימוע הם דרשו "לבחון את העלות שאושרה לפרויקט ולפרויקטים אחרים ברשת ההולכה. זאת ביחס לעלות עבודות קבלני המשנה בענף שלפי בדיקתנו נמוכה משמעותית מהעלות המוכרת בכ־50%. אנו סבורים כי אין הצדקה לעלות כה גבוהה. צמצום עלות זו יאפשר את אי מימונה על ידי צרכני הגז שכלל לא ישתמשו במערכת זו", אמרו בהתאחדות.

 

לטענת רשות הגז, משום שמקטע הצנרת המיועד אמור לשרת בעתיד גם תחנות כוח בבנייה או מפעלים שיחוברו למערכת הגז, יש סיכוי סביר שאלו ישתמשו בצנרת החדשה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x