$
משפט

לשכת עוה"ד: "לאפשר לשופטים שמסיימים את כהונתם פרישה מכובדת"

שנתיים אחרי שפורסמו המלצות ועדת נסים להעלאת פנסיית השופטים, האוצר ממשיך לעכב את יישומן מחשש להשלכות רוחב על בכירים בשירות הציבורי. לשכת עורכי הדין התגייסה למאבק השקט של השופטים ומאיימת להשבית את מערכת המשפט

משה גורלי 08:1630.03.17

באמצע השבוע הבא תיפגש שרת המשפטים איילת שקד עם נציגי השופטים ונציגי האוצר לדיונים מכריעים בבעיה שמטרידה את מרבית השופטים - הפנסיה החודשית שהם יקבלו לאחר פרישתם.

 

את שלוות המשא ומתן, שמתנהל כבר חודשים רבים, הפר אתמול ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה עם האיום, שספק אם יתממש, בהשבתת מערכת המשפט. השופטים חוששים שהצפה רועמת זו של המחלוקת תקשיח את עמדת האוצר. בנציגות השופטים מעריכים את עלות יישום מסקנות ועדת נסים בהפקדה חד פעמית של 60 מיליון שקל למענקים עבור השופטים שמכהנים בפנסיה צוברת (356 שופטים לעומת 296 שופטים שנהנים מתקציבית), וכ־11 מיליון שקל בשנה בממוצע.

 

במידה ששקד לא תצליח לגשר בין הצדדים, היא תערב את שר האוצר משה כחלון, וכאן דווקא חשובה מעורבותו של נוה. הברית שלו עם כחלון הוכיחה עצמה לאחרונה במינויו של השופט יוסף אלרון לעליון. שיתוף הפעולה בין שקד לכחלון הוכח כפורה בהקמת בית משפט כלכלי בחיפה ובהוספת תקני שופטים.

 

לא פורשים לפני גיל 70

 

לאחר שכל עובדי המגזר הציבורי עברו ב־1999 מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת, נרשמה צניחה דרמטית בתלוש שיקבלו השופטים בגיל 70 - כ-31 אחוז מהברוטו. שופט שמשתכר למשל 45 אלף שקל ייצא עם פנסיה של 15 אלף ברוטו שזה נטו 8,000 שקל. ההשלכות של המספר הזה חמורות, כפי שאמר בראיון ל"כלכליסט" עו"ד אשר חלד שמייצג את השופטים במאבקם: "אין בעולם מדינה שבה כוחות אכיפת החוק לא מקבלים פנסיה תקציבית. יושב על כס המשפט שופט מחוזי בשנות ה־60 לחייו שמצפים לו בתוכנית הפנסיה הצוברת 8,000 שקל לחודש. בידו להכריע גורלות. מערכת שפיטה הוגנת מבוססת על אי־תלות השפיטה. היום שבו נראה שופטים מטים משפט בשל היעדר ביטחון סוציאלי קרוב ממה שאנחנו חושבים".

עו"ד רם כספי. מייצג את השופטים עו"ד רם כספי. מייצג את השופטים צילום: אוראל כהן

 

וגם, בלי ללכת כל כך רחוק, ההשלכות הן קשות. שופטים שחוקים ועייפים לא יכולים להרשות לעצמם לפרוש לפני 70, היכולת לגייס שופטים טובים פוחתת ובולטת האפלייה מכך שעובדים זה לצד זה שופטי התקציבית והצוברת.

 

כאשר כל הסקטור הציבורי עבר לפנסיה צוברת ב־1999 הסכים לכך הנשיא אהרן ברק מבלי להעמיד תנאים ולדרוש פיצוי. הסקטורים האחרים יצאו למאבק וזכו להישגים במיוחד הצבא עם פנסיות הגישור, שאר המגזרים בגיבוי ההסתדרות קיבלו פיצוי ניכר על המעבר, ובמקביל עלה שכרם של שרים, ח"כים, וראשי רשויות בעשרות אחוזים.

 

כניסה מאוחרת למקצוע

 

ב־2006 קבעה ועדת משנה של ועדת הכספים בראשות ח"כ יוסי שריד כי השופטים נפגעו יותר מאחרים מהמעבר לפנסיה הצוברת. ואז התעוררו גם השופטים והחלו לנהל משא ומתן מול האוצר. בתחילה היתה זאת נציגות השופטים בראשות ורדה אלשיך, והיום מובילה את המאבק הנציגות בראשות סגנית נשיאת בית הדין הארצי לעבודה ורדה וירט־לבנה והשופטים איתן אורנשטיין, אחיקם סטולר, מיכאל תמיר, אלכס קוגן ובן ציון ברגר.

 

ב־2012 החליט שר המשפטים יעקב נאמן שלא מתאים לשופטים להתדיין מול פקידי האוצר. בהסכמה עם האוצר, הוקמה ועדה בראשות משה נסים, כשהצדדים התחייבו לקבל את המלצותיה. והנה, לאחר שההמלצות פורסמו, בינואר 2015, מסרב האוצר ליישמן. כאילו אומר: אני מקבל המלצות רק כשהן מתאימות לי. אגב, האוצר היה מיוצג היטב בוועדה שכללה את מנכ"ל האוצר בעבר בן ציון זילברפרב, הממונה על השכר יובל רכלבסקי וכן פרופ' אמיר ברנע, רו"ח איריס שטרק ומרים פאיירברג־איכר.

 

ועדת נסים הדגישה את ייחודיות המקצוע: "בראש ובראשונה ניצב הצורך להבטיח את עצמאותו המוחלטת של השופט, את אי תלותו הכלכלית והצורך להתמסר לתפקיד ללא פזילה לעבודות נוספות". עוד ציינה הוועדה את חוסר האפשרות לעבוד לאחר הפרישה, רק בודדים ובכירים עושים בוררויות וגישורים. לעומתו, שופט שפורש בפרישה מוקדמת יתקשה לשוב ולעבוד כעורך דין. ייחוד נוסף הוא הכניסה המאוחרת למקצוע, בגיל ממוצע 42. מי שמגיע מהסקטור הציבורי - משטרה, פרקליטות - אכן גורר אחריו את הפנסיה, אבל אלה שמגיעים מהשוק הפרטי, ולא הפרישו עבורם במשרד, מתחילים את החיסכון הפנסיוני רק ב־2010.

 

"השופטים אינם שובתים"

 

התנגדות האוצר מבוססת על "השלכות רוחב", החלת ההמלצות על בכירים מקבילים ומוקבלים. התשובה היא ייחוד המקצוע שמתווסף לו ייחוד שהאוצר משכיל לנצל לטובתו, והוא שהשופטים לעולם לא ישבתו, לא יורידו את השאלטר ולא ייצאו להפגנות. זה מנוגד לאתוס שלהם, לאורח החיים שנטלו עליהם כשהצטרפו למערכת.

המקסימום שיעשו זה יפיצו את מצוקתם וכאן הבחירה מעניינת – יוסי קוצ'יק שהיה הממונה על השכר בעת כשעברו מפנסיה התקציבית לצוברת. היום הוא מבין את הנזק שנגרם אז לשופטים.

 

את השופטים מייצגים עורכי הדין רם כספי ואשר חלד. כספי השתתף שלשום בישיבת הוועד המרכזי של הלשכה בעקבותיה יצא נווה באיומי ההשבתה. השופטים כאמור לא ישבתו. ועורכי הדין? כנראה שגם לא. ראשית, יש להם חובת נאמנות ללקוחות; שנית, לרוב עורכי הדין יש מעסיקים וועדים משלהם – המדינה, רשויות מקומיות, חברות ציבוריות ופרטיות. וגם המשרדים הפרטיים לא כפופים לנוה. ועם זאת, נוה לא שלף סתם. האיום שלו היה מתואם עם השופטים. וחוץ מזה, גם איום לא ממומש יכול להתברר כאפקטיבי. אם לא לשופטים, בטוח לראש הלשכה.

 

מנציגות השופטים נמסר בתגובה: ״השופטים מברכים על תמיכת לשכת עורכי הדין בצורך להביא לסיום ולהכרעה את סוגיית תנאי הפרישה של השופטים. המהלך של השבתה אפשרית של בתי המשפט לאחר החג הוא מהלך של לשכת עורכי הדין, השופטים אינם שובתים. נציגות השופטים קוראת לאמץ את מסקנות ועדת נסים שסיימה את עבודתה כבר לפני שנתיים, ולהסדיר לאלתר את תנאי הפרישה של אוכלוסיה מצומצמת זו ולאפשר לשופטים בדימוס פרישה מכובדת".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המלצות ועדת נסים מעולם לא אומצו, לא על ידי שרי האוצר והמשפטים שמינו אותה וכן לא על ידי הממשלה. כמו כן, אנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן המתנהל בשיתוף פעולה עם הנהלת בתי המשפט ונציגות השופטים בנושא תנאי השכר והפרישה של השופטים".

 

למה לשכת עוה"ד הצטרפה למאבק?

 

הירתמותו של ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה למאבק הפנסיה של השופטים גררה לא מעט הרמת גבות. נוה הסביר ל"כלכליסט" את הרקע – לסייע לשופטים לא מוצלחים לפרוש ולפנות את מקומם. "עורכי הדין הם צרכני השירות בבתי המשפט, ובכל בית משפט אנחנו מזהים שופטים שהם כבר שחוקים, עייפים, חסרי מזג שיפוטי, לעתים הם מתוסכלים שלא התקדמו במערכת".

 

לדברי נוה, "השופטים האלה נמצאים רק בגלל שהם לא יכולים לפרוש כי לא יוכלו להתקיים בכבוד. אנחנו רוצים שיפנו את המקום לשופטים צעירים נמרצים. זה אינטרס של כולם".

 

נוה הוסיף כי "בעניין זה היו כבר שתי ועדות ציבוריות שקבעו שמגזר השופטים ייחודי ומקופח במיוחד. אנשים לא מתמנים בגיל 20 אלא בשנות הארבעים והחמישים ושופט יושב 15 שנה ויש לו עוד 12 שנה, והוא כבר לא מתאים, תאפשר לו לפרוש בכבוד. מדובר בסך הכל ב־50 מיליון שקל, ישיבה אחת שנתמכת מקבלת סכום גבוה מכך".

ענת רואה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x