$
בארץ

סחבת במשרד החינוך הובילה להלנת שכר למרצים עצמאיים

עיכוב של שנה בפרסום מכרז התקשרות להפעלת השתלמויות מקצועיות למורים גרם לדחייה בתשלום שכר המרצים העצמאיים בתוכנית. למרות הבטחות משרד החינוך לטפל בעניין, לכלכליסט נודע כי גם בחודש האחרון המרצים לא קיבלו שכר

ספי קרופסקי 08:2028.03.17

אי־הסדר בהעברת התשלומים של משרד החינוך נמשך, והפעם הנפגעים ממנו הם מרצים עצמאיים המעבירים השתלמויות מקצועיות למורים. עיכוב של שנה בפרסום מכרז התקשרות להפעלת ההשתלמויות הוביל להלנת שכר למרצים עצמאיים.

 

השכר למרצים עצמאיים אמנם משולם על ידי משרד החינוך, אך הוא מועבר דרך ספק שנבחר במכרז להפעיל את תוכנית ההשתלמויות, במסגרת מגמה כללית של המשרד להפריט שירותים שונים מידיו לידי חברות פרטיות. אלא שמכיוון שפרסום המכרז התעכב, לא הועברו התשלומים המגיעים לספק הזמני באופן סדיר וגם התשלום למרצים העצמאיים התעכב. מדובר בסכומים משתנים ממרצה למרצה, בהתאם להיקף שעות העבודה, החזרי הנסיעות והדרגה האקדמית, שיכולים להגיע לאלפי שקלים ואף לעשרות אלפי שקלים למרצה. בכל אותה התקופה המרצים המשיכו להעביר את ההשתלמויות מבלי לקבל עליהן שכר בזמן או באופן מלא.

 

המכרז היה אמור לצאת לדרך בינואר 2016, אך בסופו של דבר פורסם רק בתחילת דצמבר. חוזה ההתקשרות עם רשת מכללות עתיד, אחת מקבלניות הביצוע הפרטיות הגדולות ביותר של המשרד, שניהלה את השתלמויות המורים, נגמר בסוף אוגוסט והוארך מאז פעמיים בפטור ממכרז לחצי שנה. עלות החוזה לחצי שנה עומדת על 35.5 מיליון שקל. הארכת החוזה ללא מכרז נעשתה אמנם באישור החשב הכללי באוצר, אך בדיון האחרון שהתקיים בנושא במרץ, נמתחה ביקורת על העיכוב ונקבע שעד יוני המנצח במכרז החדש יחל להפעיל את השירות.

 

מימין: שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"לית המשרד מיכל כהן. לא ברור אם המורים יפוצו מימין: שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"לית המשרד מיכל כהן. לא ברור אם המורים יפוצו צילום: עמית שאבי

 

משרד החינוך: הבעיה נפתרה

 

לפני כחודש הודיע משרד החינוך על פתרון הבעיה ומסר כי "סוגיית התשלום למרצים הוסדרה, והמרצים יקבלו את מלוא שכרם בימים הקרובים באמצעות המעסיק שלהם - רשת מכללות עתיד". אלא שגם לאחר שהובטח כי הנושא הוסדר, התקבלו תלונות ללשכת ארגוני העצמאים והעסקים (להב) על תשלום חלקי בלבד ועל עיכובים בהעברת התשלום המלא.

 

לפני כשבוע וחצי פנה נשיא הלשכה עו"ד רועי כהן לשר החינוך נפתלי בנט בעניין. במכתב ציין כי "עיכוב תשלומים לספקים שהנם עצמאים בשל סחבת או תסבוכת משפטית הנה חמורה וממילא מהווה הפרה של הסכמי ההתקשרות שנערכו עם אותם ספקים. שהרי לא יעלה על הדעת כי סוגיות בירוקרטיות פנימיות בתוך משרד החינוך ימנעו מבעלי מקצוע לקבל אל שכרם כדין בגין עבודות שביצעו, ויאלצו אותם לחיות ללא הכנסה ממשלח ידם במשך חודשים ארוכים".

 

כשבוע לאחר שיגור המכתב לשר שלחה מנהלת תחום תקציב השתלמויות במשרד החינוך שרה לוי הודעה למרצים העצמאיים ובה כתבה כי "כל דיווחי המרצים שהגיעו למשרדי המנהלת מטופלים, ונעשים כל המאמצים לטיפול זריז ודחוף כדי שכל התשלומים יועברו בהקדם האפשרי".

 

מבדיקה מדגמית שערך "כלכליסט" עולה כי המרצים אכן קיבלו בימים האחרונים את שכרם במלואו, אך התשלום הועבר רק כחודש לאחר הבטחת המשרד כי הנושא טופל במלואו וכחמישה חודשים לאחר שהמשבר בתשלומים נוצר. ככל הידוע, אין כוונה לפצות את המרצים על העיכובים שנוצרו בתשלומים המגיעים להם.

 

רשת עתירת פטורים

 

רשת מכללות עתיד היא חברה פרטית, וחלק נכבד מהיקף ההתקשרויות של הרשת עם משרד החינוך הוא בפטור ממכרז. מאז 2013 ועד היום היקף ההתקשרויות ללא מכרז של רשת עתיד עם משרד החינוך הגיע לכ־164.7 מיליון שקל. כל זאת בזמן שקיימים סימני שאלה גדולים אם ההתקשרויות עם הרשת בכלל חוסכות כסף למשרד, והאם מתקיימים מנגנוני פיקוח ראויים על עבודתה. דפוס התקשרות דומה מתקיים גם עם חברת מרמנת שהיא קבלנית הביצוע הגדולה ביותר של משרד החינוך.

 

החברה נהנתה מאז 2010 ועד היום מהיקף עסקאות דרך פטור ממכרז בגובה של כחצי מיליארד שקל.

 

עתיד היא חלק מתופעה. במהלך השנים הפסיק משרד החינוך לבצע פעילויות בעצמו והתחיל לשלם לעמותות ולגופים מסחריים שיבצעו אותן במקומו. מספר מצומצם של גופים זכו במכרזים רבים ומשרד החינוך פיתח תלות בהם, משום שהמומחיות לביצוע המשימות האלו עברה מידיו אליהם. כתוצאה מכך, המשרד מעסיק עובדי קבלן ועובדים ארעיים ועצמאיים רבים.

 

ממשרד החינוך נמסר כי "לפי ההסכם עם עתיד, המשרד מחויב לשלם את מלוא הסכום עבור שכר המרצים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x