$
חדשות טכנולוגיה

מכירת מובילאיי

רוכשת כושלת: רוב החברות שאינטל קנתה נמכרו או נסגרו

ב־20 השנים האחרונות רכשה אינטל כ־40 חברות - רובן נמכרו, או נסגרו או שהתגלו כהשקעות לא מוצדקות. התרבות הארגונית של אינטל מוכיחה שלא קל להטמיע בה חברות חיצוניות שמגיעות עם תרבות ארגונית מפותחת משל עצמן

רפאל קאהאן ומאיר אורבך 09:5414.03.17

רכישת מובילאיי על ידי אינטל מהווה את עסקת המיזוג הגדולה ביותר בהייטק הישראלי ומקור לגאווה, אבל אם בוחנים את ההיסטוריה של אינטל לאורך השנים, יכול מאוד להיות שהשמחה מוקדמת מדי.

 

אינטל נחשבה במשך שנים כאחת מהרוכשות הגרועות בעולם הטכנולוגיה ולא בכדי. למעט חברות תוכנה (חוץ ממקאפי), כמעט כל הרכישות של החברה בתחום החומרה התגלו ככשלונות.

 

בבדיקה שבוצעה בידי חברת האנליסטים לינלי גרופ לפני כ־7 שנים מיד לאחר רכישת מקאפי, נמצא שבחלק ניכר מהרכישות הגדולות שאינטל ביצעה החברות שנרכשו נמכרו, נסגרו או שעסקיהן לא הצדיקו את ההשקעה.

 

העובדים נטשו או ננטשו

 

הרכישה המשמעותית הראשונה היא של DSP Communications, שהתמחתה בפיתוח שבבי עיבוד אותות דיגיטליים ושחטיבת השבבים שלה נרכשה ב־1999 ב־1.6 מיליארד דולר. החברה שהתמחתה בתחום הטלפוניה הדיגיטלית הוקמה בידי דוד גילה הישראלי, עברה מסכת של ייסורים תחת אינטל עד שהיא נמכרה ביחד עם רכישה אחרת בשם StrongARM למארוול עבור כ־600 מיליון דולר כשלוש שנים לאחר מכן. חלק ניכר מהקניין הרוחני שלה התמזג לתוך חברת Parthus האירית. קבוצת DSP ממשיכה לפעול באופן עצמאי בהנהלת עופר אליקים.

 

Dialogic נרכשה ב־1999 עבור כ־780 מיליון דולר, זו הייתה חברה עם עבר מפואר שהוקמה עוד ב־1983 והייתה מחלוצות תחום התקשורת בזמן אמת. מוצריה שימשו בעיקר להפעיל מערכות תקשורת פנים ארגוניות או עבור ספקיות טלקום. החברה כמו DSP נרכשה על ידי אינטל לאחר שזו ניסתה את כוחה בתחום התקשורת. אינטל הפכה את החברה לחטיבת המדיה והאיתות שלה. עם זאת המהלך להטמיע את עסקיה של דיאלוג'יק לא צלח וב־2006 החברה נמכרה שוב לחברת התקשורת הקנדית Eicon בסכום לא ידוע. עם המכירה שונה שמה של החברה הממוזגת חזרה לתאגיד דיאלוג'יק, ב־2014 היא נמכרה לקרן השקעות פרטית וב־2016 הודיעה החברה שרכשה את Apex communications המתחרה.

 

 

גיגה הדנית היתה גם היא חברת תקשורת שהתמחתה בשבבים לניהול סיבים אופטיים ותקשורת. היא נרכשה על ידי אינטל ב־2000 עבור כ־1.3 מיליארד דולר. השילוב של החברה לא ממש הצליח וחלק ניכר מעובדיה נטשו או ננטשו מיד לאחר הרכישה על ידי אינטל. אלה הלכו והקימו חברה חדשה בשם IPtronics, כאשר זו באופן אירוני נרכשה לפני כארבע שנים על ידי מלאנוקס הישראלית של אייל וולדמן עבור כ־48 מיליון דולר.

 

Level One נרכשה ב־2002 עבור כ־2.2 מיליארד דולר. זו היתה אחת הרכישות היקרות שביצעה אינטל עד אותה שנה. Level One התמחתה בציוד תקשורת. אך עסקיה בקרב אינטל מעולם לא התרוממו לרמה שתצדיק את מחיר הרכישה הגבוה. עסקיה הוטמעו בתוך חטיבת התקשורת שלה.

 

מקאפי הייתה אחת מחברות אבטחת המידע הגדולות והיא נרכשה על ידי אינטל ב־2010 עבור 7.68 מיליארד דולר. כבר בזמן הרכישה עלו טענות בדבר המחיר המופקע שאינטל שילמה. החברה שינתה את שמה לאינטל סקיוריטי ובשנה שעברה עברה ספין אוף כאשר אינטל מוכרת את השליטה בה לקרן השקעות פרטית עבור כ־3.1 מיליארד דולר. כיום החברה ממשיכה לפעול באופן עצמאי ומצבה השתפר מעט לאחרונה.

 

הרכישה האחרונה של אינטל בשנה שעברה והגדולה שלה עד כה (כולל מובילאיי) היא חברת אלטרה. החברה שמתמחה בעיצוב שבבי FGPA שניתנים לתכנות - נרכשה עבור כ־16.7 מיליארד דולר. הרכישה עדיין טרייה ולא ברור האם היא תצדיק את המחיר הגבוה שהושקע בה.

 

מכר את DSP לאינטל. דוידי גילה מכר את DSP לאינטל. דוידי גילה צילום: cc by jstreetdotorg

 

נכשלים עם חברות חומרה

 

בסך הכל אינטל רכשה ב־20 השנים האחרונות כ־40 חברות, מרביתן בתחומים משיקים לשלה ומיעוטן בתחומים חדשים אליה רצתה להיכנס. למעט תחום התקשורת בו אינטל הפיקה ערך מסוים מחלק מרכישותיה, כמעט כול הרכישות שכשלו היו חברות חומרה. מובילאיי צריכה להיזהר. התרבות הארגונית של אינטל מוכיחה שלחברה לא קל להטמיע חברות חיצוניות - בעיקר כאלה שמגיעות עם תרבות ארגונית מפותחת משל עצמן.

 

מנהלי אינטל רכשו לא מעט חברות גם בישראל. שלוש מהן לא זכו להצלחה רבה. ב־1999 רכשה אינטל את חברת DSP ובשנת 2011 רכשה את חברת טלמפ בכ־300 מיליון דולר. שתי הרכישות הסתיימו בקול ענות חלושה. בשנת 2013 כשנתיים לאחר הרכישה של חברת טלמפ סגרה אינטל את הפעילות של החברה. ב־2005 רכשה אינטל את חברת אופלאס מיוקנעם שפיתחה מעבדי תצוגה. החברה נרכשה ב־100 מיליון דולר, אבל ב־2008 שלוש שנים לאחר הרכישה סגרה אינטל את הפעילות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x