$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

טלפון חכם, תעשייה טיפשה: סיכום עשור של נזקים סביבתיים מהסמארטפון

דו"ח של גרינפיס שפורסם במהלך כנס הסלולר בברצלונה חושף את מחיר הכשלים הסביבתיים של תעשיית הסמארטפונים - מכשירים קשים למיחזור, בעלי אורך חיים קצר, עם כימיקלים מזהמים

גיל קליאן 08:1108.03.17

גרינפיס ניצלה את תערוכת הסלולר בחודש שעבר בברצלונה כדי לפרסם דו"ח מסכם על הנזקים הסביבתיים האדירים של תעשיית הסמארטפונים. תחת הכותרת From Smart to Senseless ביקרו אנשי הסביבה את כמות האנרגיה שנדרשת לייצור המכשירים, את אורך החיים הקצר שלהם, את כמות המתכות בכל מכשיר ואת חוסר היכולת למחזר אותם בקנה מידה גדול.

 

"אם עדיין היינו עושים שימוש בכל הסמארטפונים שיוצרו בעשור האחרון, הם היו מספיקים לכל אדם בכדר הארץ. הצרכנים נאלצים להחליף את המכשירים שלהם לעתים קרובות, כך שנעשה שימוש של שנתיים בלבד במכשיר הממוצע. ההשלכות על כדור הארץ הן קטסטרופליות", אומרת ג'וד לי, קמפיינרית בכירה בגרינפיס ארה"ב.

"החומרים שמהם מורכבים הסמארטפונים, האנרגיה הנדרשת לייצורם, חיי המדף הקצרים שלהם ושיעור המיחזור הנמוך שלהם הם איום על הסביבה".

 

 

 

1

זהב מדמם

מינרל הזהב מגיע מאזורי קונפליקט

 

מכשירי הסמארטפון מכילים 60 יסודות כימיים שונים. בעשור האחרון צרכה תעשיית הסמארטפונים 157 אלף טונות אלומיניום ו־107 אלף טונות נחושת.

ייצור הסמארטפונים כולל גם מינרלים מאזורי קונפליקט, למשל זהב, שצריכתם מממנת מלחמות אזרחים ומאפשרת הפרה מתמשכת של זכויות אדם. צריכת הזהב הגיעה בעשור האחרון ל־213 טונות. ריבוי החומרים ואופן ההרכבה של הטלפונים, למשל שימוש בברגים מיוחדים להצמדת הסוללה, מקשים מאוד על תהליך המיחזור של המכשירים.

 

 

2

פחם שרוף

הייצור מתאפיין בבזבוז אנרגטי

 

כאשר בוחנים את מחזור החיים של הסמארטפון (מהייצור, דרך השימוש על ידי הצרכן ולאחר מכן הפיכתו לפסולת) מגלים כי תהליך הייצור הוא הבזבזני ביותר מבחינה אנרגטית. שלב השימוש על ידי הלקוח הסופי אחראי רק ל־19% מצריכת האנרגיה הכוללת במחזור החיים של הסמארטפון, כאשר שלב הייצור אחראי ל־73% מצריכת האנרגיה. מרבית הסמארטפונים מיוצרים בסין (57%), שמניעה את המפעלים שלה בחשמל מזהם שמיוצר בשריפת פחם. עד כה רק אפל התחייבה להעביר את הייצור לאנרגיה נקייה.

ייצור סמארטפונים בסין ייצור סמארטפונים בסין

 

3

פסולת יקרה

בפסולת האלקטרונית מינרלים נדירים

 

ב־2014 העריך האו"ם כי בכל שנה מייצרת האנושות 42 מיליון טונות פסולת אלקטרונית. באותה פסולת נמצאים מינרלים נדירים בשווי של 18.8 מיליארד דולר. ישנם כמה פרויקטים שמנסים לנצל את הר הפסולת האדיר הזה להפקת חומרי גלם ממוחזרים, אבל עד כה עוד לא הצליחו לפתח תהליך להפקת מתכות מפסולת אלקטרונית שתהיה זולה יותר מכרייתם במכרה. כעת נאבקת גרינפיס בנושא זה מול סמסונג - וקוראת למיחזור יעיל של 4.2 מיליון מכשירי סמסונג גלקסי נוט 7 שנאספו מצרכנים בשל תקלת סוללה.

 

4

חיים מעגליים

דרישה להארכת חיי הסמארטפון

 

גרינפיס קוראת לכל יצרניות הסמארטפון ליצור מעגל חיים חדש למכשירים, שייקח בחשבון שיום אחד הם יהפכו לפסולת. קוראים לזה מסלול חיים מעגלי, שגם מגדיל את משך החיים של המוצר, וגם מבטיח שבסוף השימוש יהיה קל מאוד לעשות במכשיר שימוש חוזר או לפרקו. כמו כן קוראים בגרינפיס להפסיק שימוש במינרלים וכימיקלים בעייתיים בתהליך הייצור, שעלולים לפגוע בפועלי הייצור, וכן לייצר מכשירים בעלי סוללה קלה להחלפה - לצורכי מיחזור ולהגדלת הסבירות שהצרכנים יוכלו להחליף סוללה ולא להחליף את כל המכשיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x