$
בארץ

בעקבות חשיפת ההתעללות בקשישים: מבקר המדינה יחקור את התנהלות השירותים הסיעודיים

כך הכריזה מנהלת החטיבה לביקורת בתחומי הרווחה והחברה במשרד מבקר המדינה בדיון בכנסת והוסיפה כי המשרד מתכננן בהמשך לקיים ביקורת גם על הטיפול בקשישים הסיעודיים; במהלך הדיון נודע כי למשרד הרווחה ישנם 129 מוסדות והוא מעסיק רק 8 מפקחים במשרה חלקית

ספי קרופסקי 16:1023.02.17

משרד מבקר המדינה בודק את התנהלות השירותים הסיעודיים בקהילה וצפוי בעתיד לבדוק גם את אופן הטיפול בקשישים הסיעודיים, כך אמרה היום (ה') מנהלת החטיבה לביקורת בתחומי חברה ורווחה במשרד המבקר, ליאורה שמעוני, בדיון מיוחד שהתקיים בוועדה לביקורת מדינה בכנסת בעקבות הפרסומים האחרונים עלהתעללות בקשישים סיעודיים בבתי אבות.

"הנושא נמצא על שולחן המבקר בעת האחרונה כי אנחנו מודעים לכך שתוחלת החיים עולה ואוכלוסיית הקשישים גדלה", אמרה שמעוני, "אנחנו עושים ביקורת בנושא של הקשיש הסיעודי בקהילה. פנינו לציבור וקיבלנו התייחסות יוצאת מהכלל והפנייה נבעה מהסיבה שאנחנו חושבים שזו בעיה כי גם המשפחה היא עמוד התווך בטיפול בקשישים. בעתיד אנחנו מתכננים ביקורת גם בטיפול בקשישים הסיעודיים".

 

במהלך הדיון עלה כי בעוד שלמשרד הרווחה ישנם 129 מוסדות הוא מעסיק רק 8 מפקחים שאינם במשרה מלאה, בעוד שבמשרד הבריאות קיימים 300 מוסדות לאוכלוסייה הסיעודית והוא מעסיק 80 מפקחים במשרה לא מלאה, כמעט פי 10 מפקחים. המשמעות היא שאין חלוקה סבירה בין שני המשרדים האמונים על הנושא וכי גם העסקת הפקחים במשרד הבריאות לא סייעה למנוע את מקרי ההתעללות שעליהם דווח.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר בדיון כי "התחקיר היה קשה באופן קיצוני. אני מקווה שנצליח למצוא את הדרך, נצליח לקחת את הממצאים ואת האנרגיה הציבורית שנוצרה ונוכל לעשות תיקון במערכת הבריאות והסיעוד. יש צורך לאומי להיערכות להזדקנות של אוכלוסיית מדינת ישראל. עירבנו את המשטרה ונערב את אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה אם נגלה שמישהו פעל לא כפי שמצופה ונפסיק את עבודתו במשרד בכל הקשור למה שהתגלה. יש לנו כיום 15 אלף מיטות בבתי החולים ועוד 25 אלף מיטות ב-300 מוסדות וזהו נתון שיעלה עם השנים. במהלך השנה האחרונה עשינו 600 בקרות - מחציתן ביקורות פתע".

 

קשישים סיעודיים (ארכיון) קשישים סיעודיים (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

יו"ר איגוד בתי האבות, רוני עוזרי, התייחס בדבריו לכוונת משרד הבריאות לרשת את בתי האבות במצלמות ואמר כי הוא תומך בכך, אולם מי שנדרש לקחת אחריות הוא המשרד עצמו. "אנחנו בעד מצלמות שיותקנו ושהמוקד יהיה במשרד הבריאות אבל אני דורש שהממשלה תשלם את השירות ותקנה אותם. שזה לא ייפול לנטל על בתי האבות. זה יעזור לנו כדי לראות שבמערכת שלנו הכל טוב". הוא הוסיף גם כי ישנם חוסרים מהותיים בכוח אדם במוסדות ובכסף – כ-400 מיליון שקל לשיטתו.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר, אמרה במהלך הדיון כי "ראוי לציין שזה לא עניין חדש שקרה רק לאחרונה אלא שבמקרה הצליחו לצלם את זה. צריך לדאוג שהטיפול מכאן והלאה לא יהיה רק במטפלים שסרחו, שאותם יש להעניש, אלא גם לטפל בכל הגורמים משלב הפיקוח ועד שלב האכיפה". ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר כי "מעבר לחשבון הנפש המוסרי והחברתי צריך לראות מה עושים מחר בבוקר. תחום הסיעוד בישראל מנוהל באופן פרטי כך שברגע שמישהו מתאשפז סיעודית זו בעיה שלו ושל משפחתו".

 

בזמן שהרפורמה בסיעוד עדיין תקועה ועל רקע הפרסומים האחרונים על התעללות בחסרי ישע במוסדות לקשישים, שר הבריאות יעקב ליצמן ניסה במהלך השבוע להגביר את הלחץ בניסיון למצוא פתרון למה שהוא מגדיר "המשבר הלאומי בתחום הסיעוד". שר הבריאות מנסה למעשה לשים כעת פלסטר, להציע פתרון ביניים חלקי בלבד, לבעיה בוערת שעד כה המדינה עדיין לא נדרשה לה כפי המצופה – הזדקנות האוכלוסייה והמשאבים הרפואיים הנדרשים כדי לטפל בה.

 

ליצמן כתב ביום שני מכתב שני בנושא בשבועיים האחרונים לראש הממשלה נתניהו ולשר האוצר כחלון ובו הציג בפניהם "תכנית התערבות דחופה" שנועדה לדבריו לספק "פתרון ביניים למניעת הישנות מקרים מסוג זה – וזאת במקביל לביצוע דחוף של הרפורמה בסיעוד, אשר תיתן פתרון מעמיק יותר לבעיה קשה זו, באמצעות מתן אפשרות ליותר קשישים להישאר בביתם ולא במסגרת סיעודית". לדבריו, "אימוץ מהיר של שני מתווים אלו יבטיח את שלומה של אוכלוסיית הקשישים בישראל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x