$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

הורים לילדים עם מוגבלות? יש לכם בית

ג'וינט ישראל־אשלים, המפעיל 12 מרכזים לטיפול במשפחות שבהן ילדים עם מוגבלות, צפוי לפתוח השנה עוד עשרה מרכזים

גיל קליאן 08:2022.02.17

ג'וינט ישראל־אשלים, המפעיל 12 מרכזים לטיפול במשפחות שבהן ילדים הסובלים ממוגבלות, צפוי לפתוח עשרה מרכזים נוספים כאלה במהלך השנה, כך על פי החלטת משרד הרווחה. כמו כן מחקר הערכה שפרסם בימים אלו מכון מאיירס־ברוקדייל בחן את איכות השירות במרכזים, ומצא שביעות רצון גבוהה מהמרכזים בקרב המשפחות. כמחצית מן ההורים שפנו למרכז חשו שהמרכז הפחית את תחושת הבדידות שלהם בהתמודדותם עם קשיי ילדיהם וציינו כי חשוב להם הקשר עם הורים אחרים. 97% מהאימהות מדווחות על שיפור במסוגלות ההורית לילד עם המוגבלות, ו־76% מאלו שפנו למרכז בבקשה למידע ציינו כי עשו שימוש במידע שקיבלו.

ילד שנולד עם מוגבלות או שמפתח מוגבלות במהלך חייו משפיע על תפקוד המשפחה כולה. היכולת של שני ההורים לעבוד במשרה מלאה למשל עלולה להיפגע משמעותית, לעתים יש צורך לבצע התאמות בבית לצורכי נגישות, לממן טיפולים או כוח עזר נוסף בבית, וכל זה מלבד הסבל הרגשי שהמצב הזה מעורר. על רקע הקשיים האדירים הללו פיתחו בג'וינט ישראל־אשלים, בשיתוף משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, מודל של מרכזים קהילתיים לטיפול במשפחות שבהן יש ילד או ילדה עם מוגבלות.

 

ג'וינט ישראל-אשלים. פעילות עם ילדים הסובלים ממוגבלות ג'וינט ישראל-אשלים. פעילות עם ילדים הסובלים ממוגבלות צילום: אלי אטיאס

 

מודל הפעילות כולל מרכזים שמהווים "בית חם", המעניק תמיכה מקצועית ובלתי פורמלית בהתמודדות המשפחה עם גידול ילד עם מוגבלות ומכוונים להפחית את הלחץ ההורי. זאת לאור מחקרים שהראו כי יכולת ההתמודדות של ההורים מותנית במידת ההעצמה שהם חשים כהורים, ממידת יכולתם לקבל החלטות וממידת האסרטיביות וההערכה העצמית שלהם. ההורים מקבלים במרכז למשפחה מידע מונגש למיצוי זכויות, משתתפים בקבוצות תמיכה, ועוסקים בטיפוח מנהיגותם כבעלי כוחות ויכולת להוביל שינוי בקרב כלל הקהילה.

 

המרכז הראשון הוקם בעכו ב־2008, והופעל על ידי בית איזי שפירא בארבע שנותיו הראשונות. המרכז העניק שירותים למשפחות שלהן ילדים עם מגוון רחב של מוגבלויות. השירותים כללו מתן מידע וייעוץ, פעילות הפגה ופנאי, עידוד תמיכה הדדית בין המשפחות והעצמה אישית של ההורים. בנוסף לכך המרכז עודד הקמת מנהיגוּת הורים שתקדם את המענים הנדרשים למשפחות ולילדיהן. המרכז הראשון פעל במתנ"ס ושירת יהודים וערבים.

 

בשנה הרביעית להפעלתו לווה המרכז במחקר הערכה שבוצע בידי המרכז לחקר מוגבלויות במכון ברוקדייל, בהזמנתו של ג'וינט ישראל־אשלים. דו"ח הביניים, שסיכם את ממצאי המחקר, סייע בפיתוח המודל לקראת הקמתם של מרכזים נוספים החל בשנת 2013. שלב שני של מחקר ההערכה בוצע בשנים 2016-2015, ונבחנה בו תוכנית המרכזים למשפחה בארבעה מרכזים נוספים: באשדוד, במודיעין עילית, בקריית גת וברמת גן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x