$
בארץ

כך שילמה טבע מס של כמעט שני שלישים מהרווחים ב־2016

דו"חות ענקית התרופות חושפים כי החברה שילמה בשנה שעברה מסים בהיקף של 521 מיליון דולר על רווח של 824 מיליון דולר. הסיבה: רשויות המסים לא הכירו בהוצאות חד־פעמיות גדולות לצורך קיזוז מס. בניכוי ההוצאות האלו, טבע שילמה מס בשיעור של 17%

עמרי מילמן 06:5219.02.17

בתוך הדו"חות הכספיים שטבע פרסמה בשבוע שעבר מסתתר נתון מפתיע: החברה שילמה ב־2016 מס של 521 מיליון דולר על רווחים של 824 מיליון דולר. כלומר, בפועל שילמה טבע מס של 63% — שיעור עצום, הרחוק מהשיעור שחברות משלמות, בטח כשמדובר בחברת ענק כמו טבע, הנהנית מהטבות מיוחדות.

 

הסיבה לכך, לפי הדו"חות, היא שטבע הוציאה בשנה החולפת כמה סכומים גדולים שלא הוכרו על ידי הרשויות במדינות שבהן היא פעילה כהוצאות שניתן לקזז לצורך חישוב המסים. בראש ובראשונה מדובר בקנס של 519 מיליון דולר שהחברה שילמה בארה"ב על מנת להימנע מהעמדה לדין בפרשת השחיתות ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו.

 

הוצאה משמעותית נוספת שלא הוכרה לצורכי קיזוז מס היא עדכון היתרות המוניטריות של טבע בוונצואלה, שהופחתו בכ־133 מיליון דולר. עד לאחרונה לחברה היה הסדר עם הממשלה בוונצואלה, שלפיו נהנתה משער חליפין מוזל במדינה. ואולם, עם סיום ההסדר נאלצה טבע להפחית את ערכי נכסיה במדינה ב־133 מיליון דולר כדי להתאים אותם לשער החליפין האמיתי.

 

 

כלומר, הרשויות הוסיפו את הסכומים הללו ואחרים לרווח של טבע, וגבו ממנה מס לפי הסכום הכולל, אף שבפועל רווחיה לפני מס היו 824 מיליון דולר. אם מתעלמים מהפחתות אלה ואחרות, שיעור המס של טבע על כל הפעילות העולמית ב־2016 היה אמור להיות 17%, קצת יותר משיעור המס האפקטיבי שלה בישראל — 13.8%.

 

היקף הטבות המס של טבע בישראל הצטמצם

 

תשלומי המס של טבע ל־2016 מספקים הצצה לשינויי חקיקה שנעשו בישראל באשר להטבות המס שלהן זוכות חברות גדולות.

 

לפי דו"חות החברה, היקף הטבות המס שלה ירד בצורה משמעותית בשנים האחרונות. עד 2013 נהנתה החברה משיעור מס של 0% על חלק ניכר מההכנסות שלה. ואולם, החוק לעידוד השקעות הון שונה כמה פעמים בשנים האחרונות וכיום המס שהחברה משלמת השתנה באופן ניכר.

 

על עיקר הכנסותיה, הנובעות מתרופת הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה המיוצרת בנגב, משלמת טבע מס בשיעור של 9%. על חלק נוסף מהכנסותיה, שנכלל בהטבת המס לחברות מייצאות הממוקמות במרכז המדינה, משלמת החברה מס בשיעור של 16%. נוסף על כך, ישנן הכנסות שבגינן החברה לא קיבלה אף הטבה מיוחדת ושילמה בשנה שעברה את מס החברות המלא, בשיעור של 25%.

 

מסלול חדש בחוק צפוי להגדיל את ההטבות

 

לפי דו"חות החברה, היקף הטבות המס שקיבלה ב־2014 (הפער בין המס ששילמה בפועל לזה שהיתה משלמת לפי מס החברות המלא) היה 524 מיליון דולר. ב־2015 סכום זה הופחת ל־337 מיליון דולר, ובשנה שעברה הוא ירד ל־212 מיליון דולר. במקביל לצמצום הטבות המס ירד מס החברות בישראל מ־26.5% ב־2015 ל־25% ב־2016 ול־24% השנה. מס החברות צפוי לרדת באחוז נוסף בשנה הבאה.

 

מנכ"ל טבע הזמני יצחק פטרבורג ויו"ר החברה סול בארר מנכ"ל טבע הזמני יצחק פטרבורג ויו"ר החברה סול בארר צילומים: עמית שעל

על אף צמצום הטבותיה טבע מביעה אופטימיות בכל הקשור לתשלומי מסים בעתיד בשל מסלול חדש בחוק לעידוד השקעות הון שנקבע בתקציב המדינה האחרון. מסלול זה צפוי להגדיל את הטבות המס של החברה ביחס לשנים האחרונות.

 

המסלול החדש קובע, בכפוף לתנאים מסוימים, מס חברות של 12% ומס דיבידנד של 4% לחברות שנחשבות עתירות טכנולוגיה. זאת במקום 30% כיום. עבור חברות בעלות מחזור פעילות עולמי גבוה מ־10 מיליארד דולר ישנו מסלול מיוחד שלפיו מס החברות הוא 6% בלבד. בדו"ח הכספי טבע מעריכה כי היא תיכנס למסלול זה.

 

סיבה נוספת לאופטימיות של טבע ניתן למצוא בשינוי של שיעור המס הניתן לחברות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון בפריפריה, שירד השנה מ־9% ל־7.5%. ירידה זו בוצעה בעקבות לחץ שהפעילו חברת מובילאיי ועיריית ירושלים, שחששו כי חברות יברחו מהפריפריה למרכז אם יוכלו לסווג עצמן כטכנולוגיות (אף שהיא בירת ישראל, ירושלים נחשבת לפריפריה במסגרת החוק).

 

רוסיה הקימה ועדת חקירה לפרשת השוחד

 

בתוך כך, הפרקליטות הראשית ברוסיה הקימה ועדת חקירה לבדיקת פרשת השוחד במדינה שבה היתה מעורבת ענקית התרופות טבע. בהודעה שהוציאה פרקליטות המדינה הרוסית נכתב כי היא הורתה להעביר חומרים הנוגעים לפרשה לוועדת החקירה וכי מכתב בנושא נשלח למשרד הבריאות הרוסי.

 

נגד טבע מתנהלת בימים אלה חקירה פלילית בישראל, שנפתחה בעקבות הסדר טיעון שהחברה חתמה עליו מול הרשויות בארה"ב בחודש דצמבר. במסגרת ההסדר התחייבה טבע לשלם 519 מיליון דולר כדי להימנע מהעמדה לדין. מפרטי ההסדר, שאותו בוחנים כעת גם ברוסיה, עולה כי טבע שילמה בשנים 2006–2012 עשרות מיליוני דולרים כשוחד לעובדי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו כדי שיקדמו ויגדילו את מכירת הקופקסון, תרופת הדגל של החברה.

 

על פי כתב האישום שבו הודתה טבע בארה"ב, פקיד רוסי בכיר בשם בוריס שפיגל, שקיבל מטבע שוחד בהיקף של 65 מיליון דולר, שימש כמפיץ של התרופה במדינה טרם נכנס לתפקידו הציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x