$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המאבק על ניהול בית החולים וולפסון נכנס לישורת האחרונה

איריס לוונשטיין לוי, מנהלת קרן המחקרים של וולפסון, עתרה לבג"ץ לאחר שהמדינה סירבה לאפשר לה להתמודד על ניהול בית החולים מכיוון שאינה רופאה. היום יתכנס העליון לדיון אחרון בעתירה. ההכרעה תתקבל בשבועיים הקרובים

ספי קרופסקי 06:5013.02.17

בית המשפט העליון יקיים היום דיון אחרון בעתירתה של איריס לוונשטיין לוי, מנהלת קרן המחקרים בבית החולים וולפסון, שפנתה לבג"ץ לאחר שהמדינה והסתדרות הרופאים סירבו לאפשר לה להתמודד על ניהול בית החולים מכיוון שאינה רופאה. במהלך הדיון, שיתקיים בפני הרכב של שלושה שופטי עליון, צפויה המדינה לנמק מדוע לא לאפשר ללוונשטיין לוי להתמודד.

 

ההכרעה הסופית בעתירה תתקבל במהלך השבועיים הקרובים.

 

מדובר בישורת האחרונה של מאבק משפטי שנמתח על פני חודשים ארוכים, הוביל להקפאת המכרזים לתפקידי הניהול בוולפסון ובבית החולים אסף הרופא ועורר דיון עקרוני בשאלת טיב הניהול בבתי החולים הממשלתיים בישראל. עם ההכרעה, יפשירו השופטים את הליכי המינוי, אשר קפואים מאז הדיון האחרון בעניין שהתקיים בנובמבר 2016 

מימין איריס לוונשטיין לוי ויו"ר הסתדרות הרופאים ליאוניד אידלמן מימין איריס לוונשטיין לוי ויו"ר הסתדרות הרופאים ליאוניד אידלמן צילום: עמית שעל

 

באותו דיון מתחו השופטים ביקורת על המדינה וביקשו ממנה להסביר מדוע מי שאינו רופא לא מורשה להתמודד במכרז לניהול וולפסון. "מה הבסיס החוקי לקבוע הוראה שפוגעת בחופש העיסוק?", שאל אז השופט מני מזוז. "אין בישראל הוראה שקובעת שמנכ"ל חייב להיות רופא. אם המדינה סבורה שיש הצדקה, שתתכבד ותקבע בחוק".

בתשובת המדינה, שתוצג היום בפני השופטים, נכתב כי המדיניות "ראויה ורבת־שנים", והיא "נטועה עמוק במתחם הסבירות, במסגרת שיקול הדעת של המדינה בכובעה כמעסיקה. לנוכח האמור, העותרת — אשר אינה בעלת רישיון רופא — אינה רשאית להתמודד במכרז לניהול בית החולים, ומניעה זו ודאי איננה מהווה פגיעה בלתי חוקתית בזכות יסוד שלה".

 

המדינה גם עונה בתשובתה על ביקורת שהשמיע מזוז בדיון הקודם על חולשת הדרג הניהולי במערכת הבריאות, שאותו הגדיר כ"עקב אכילס" של המערכת. "כמה מנהלי בתי חולים יש היום שסיימו קורס הכשרת מנהלי מערכות בריאות?", שאל. בתגובתה כתבה המדינה: "בשנים האחרונות ננקטו צעדים משמעותיים ביותר תוך השקעה של משאבים אשר נועדו לחזק את כישורי הניהול של רופאים במערכת הבריאות". לפי תשובת המדינה, מספר המתמחים במינהל רפואי נמצא בצמיחה: בעוד ב־2012 היו רק 11 מתמחים, ב־2015 מספר המתמחים עלה ל־27, עלייה של 145.5%.

 

לוונשטיין לוי, שמועמדתה נפסלה על ידי המדינה אף שזכתה לתמיכה רבה בתוך וולפסון, נשענת בבקשתה על סעיף בחוק פקודת בריאות העם שלפיו אין איסור על מינוי מנהל בית חולים שאינו רופא, כל עוד ימונה לצדו "מנהל רפואי שהוא רופא בעל רישיון, שייעץ בנושאים הרפואיים".

 

למרות הביקורת, יש לציין כי למדינה ולהסתדרות הרפואית ישנם טיעונים עקרוניים ומבוססים שקשה להתעלם מהם בנוגע לאפשרות שימונה מנהל בית חולים שאינו רופא. הרופאים טוענים כי לתפקיד סבוך ומורכב של מנהל בית חולים דרוש אדם עם רקע מקצועי, מישהו שידע לאשר תרופה או טיפול נכון ויקר בשעת חירום. קשה להתעלם מהטיעון הזה, כשלמעשה גם הסעיף שעליו נשענת לוונשטיין לוי בחוק תומך במידה מסוימת בטיעון זה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x