$
דעות

העלמתם מס בלי שידעתם? אתם לא לבד

רבים מאוד מאותם עשרות אלפים נגדם פועלת רשות המסים לאחרונה, הם אזרחים תמימים אשר נתקלים ברשות בפעם הראשונה ודווקא נגדם מופעל כוח בלתי פרופורציונאלי

קרן זרקו זמיר 14:0127.01.17
בשנה האחרונה ביצעה רשות המיסים כמה מהלכים מעוררי מחלוקת שמצביעים על העלאת הילוך באכיפה, לעתים באגרסיביות של ממש. הסכמי שיתוף מידע שחתמה הרשות אל מול רשויות מקבילות בארה"ב ובאירופה, הובילו כבר לקבלת מידע אודות 35,000 אזרחים ישראלים המחזיקים בחשבונות ונכסים בארה"ב.

 

במקביל, 14,000 אזרחים, ללא תיק ברשות המיסים, קיבלו טופס 5329 בדואר בדרישה למסור מידע על מקורות הכנסה, בעיקר על דירות וחשבונות בחו"ל. אלו לוו בסדרה של תיקוני חקיקה במסגרת חוק ההסדרים, אשר החמירה הן את דרישות המיסוי והן את דרישות הדיווח ביחס להיבטים רבים הנוגעים לפעילותם העסקית של תאגידים ואזרחים. וכל זאת, לצד ביטול נוהל גילוי מרצון בתום שנת 2016, ועמו נטילת האפשרות להצהיר על הכנסות שלא דווחו תוך קבלת חסינות מהליכים פליליים, כפי שהתאפשר בשנים האחרונות. 

משה אשר מנהל רשות המסים משה אשר מנהל רשות המסים צילום: עומר מסינגר

 

נראה כי רשות המיסים הולכת ומבססת את מעמדה כ"האח הגדול", הכל-יודע, והכל-יכול, בין אם זה בדרישת הסברים מאלפי אזרחים שכלל אינם מנהלים תיק במס הכנסה, ובין אם זה בקבלת מידע בנקאי אודות עשרות אלפי אזרחים אחרים המחזיקים חשבונות או רכוש בחו"ל. התחושה של רבבות ישראלים בשבועות האחרונים היא ללא ספק שאף אחד אינו חסין, ושהכל, ככל הנראה, גלוי וחשוף.

 

לכאורה, אנו נוהגים לחשוב על "מעלימי המס" כאוכלוסייה בעלת יכולת כלכלית משמעותית, אשר מסרבת, באמצעות תחבולות מסוגים שונים, לתת את חלקה למימון ההוצאות של המדינה אשר נועדו לטובת כלל אזרחיה.

 

אבל דווקא רבים מאוד מאותם עשרות אלפים נגדם פועלת רשות המיסים לאחרונה, אינם אותם "מעלימי מס" אשר פעלו בכוונה תחילה. רבים מן האזרחים אשר רשות המיסים מבקשת מהם לחשוף בפניה את הכנסותיהם ונכסיהם, הם אזרחים תמימים אשר נתקלים ברשות בפעם הראשונה. פעמים רבות מדובר בזוג מבוגר שמשכיר דירות שקיבל בירושה וכלל לא היה מודע לחובותיו, או מי שנישאו לאזרח ממדינה אחרת ולכן מחזיקים בה חשבון בנק או נכס, ודווקא כנגדם, מופעל כוח בלתי פרופורציונאלי המדגיש כמה קל לעתים להציב אדם במגרש הפלילי ולהפוך את חייו וחיי משפחתו על פיהם.

 

רשות המסים, על סמך קריטריונים פנימיים הידועים לה בלבד, ללא בקרה חיצונית כלשהי, נוטלת לעצמה את הזכות לדרוש חשיפה מלאה, בין אם מהאזרחים ישירות, ובין אם ממוסדות פיננסיים שלהם בחו"ל, מאחורי גבם. בקשת מידע או קבלת מידע באופן גורף שכזה, מעידה על אגרסיביות ומייצרת תחושה של ניסיון לדוג בכוח ובכל מחיר עבירות מס. והלוא כולנו יודעים, כי כשמחפשים מספיק, מוצאים גם במקום שאין.

 

אכיפה נבונה ומאבק כנגד העלמות מס הם חיוניים ולגיטימיים בכל חברה מתוקנת ובריאה, אך יצירת גל של פרנויה וחרדות בקרב עשרות אלפי אזרחים, באופן לא מבוקר ומבלי שברור מדוע, הוא גם לא הגיוני, וגם לא מאוזן. לרשות המיסים כוח וסמכות להטיל דרישות, באופן שאינו שקוף דיו, ושאינו כפוף למנגנוני פיקוח, ולאלפי אזרחים מנגד אין את היכולת או הידע, ולעתים קרובות גם לא את המשאבים הכלכליים, להיגרר לסאגה הדורשת מהם העסקת עורכי דין ורואי חשבון, במטרה לטהר את שמם או להגיע להסדרים, מבלי שאף אחד ישיב להם את שכר הטרחה או את האנרגיות שיוציאו בהתרוצצויות השונות. הקושי מתגבר כאשר מדובר באלפים שכלל אינם בעלי עסקים או שמעולם לא ניהלו תיק במס הכנסה, ושהמגרש הזה זר להם לחלוטין.

 

נדרשים מנגנונים מסודרים וברורים של פיקוח ובקרה על האופן והאמצעים הנבחרים על ידי רשות המיסים במהלכיה, ונדרש לאזן בין הכוחות של האזרח הפשוט אל מול רשות מדינית העשויה להטיל עליו 'אימה', כאשר העילה לכך אינה ברורה, ונעשית באופן כה גורף. הזכויות אינן שמורות לצד אחד בלבד, בדיוק כמו החובות, וגביית מס, על אף חשיבותה, אינה מטרת על העומדת מעל כל זכות יסוד או הגיון סביר.

 

הכותבת היא מומחית למיסוי פלילי, עבירות צווארון לבן והלבנת הון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x