$
דעות

סגירת חוות מזור - החלטה הרסנית שפוגעת בקדמה רפואית

הסגירה נעשתה בחופזה ועל גלי פופוליזם. התוצאה - כיום נותרו בחווה 1,400 קופים שנמצאים בסכנת חיים כי אין כסף לטפל בהם. וזה עוד לפני הפגיעה בתרומה החשובה של החווה למחקר הרפואי

ג'ון פיינברג 07:4427.01.17
לפני למעלה משנה נסגרה חוות מזור שעסקה בגידול קופים למטרות ניסויים. לכאורה ניצחון מוסרי גדול, סבלם של הקופים יפסק. ומי אכזרי דיו לרצות בסבל בעלי חיים, לא כל שכן קופים הדומים כל כך לנו בני האדם? אולם המציאות העגומה היא שסגירת החווה משמעה עיכוב משמעותי ביכולת לפתח תרופות שיצילו חיי אדם. למעשה סגירתה של החווה תעלה בחיי אדם. אין בכך ניצחון מוסרי.

 

הקידמה הטכנולוגית מאפשרת לבצע מגוון ניסויים במעבדות ללא בעלי חיים באמצעות שימוש ברקמות אנוש, אך הטכנולוגיה הזאת מוגבלת ולא יכולה לבחון טווח רחב של השפעות חומרים על הגוף, בוודאי שלא על איברים אחרים. לא ניתן לדעת אם תרופה שיכולה לסייע לכבד תשפיע על הלב, או על קרישות דם ללא בחינה על גוף חי. השימוש בבעלי חיים נעשה מחוסר ברירה, והוא אכן הוכיח את עצמו במגוון תרופות למחלות כמו סכרת, שיתוק ילדים, אבולה וסארס.

 

המתנגדים לניסויים בבעלי חיים טוענים כי לא ניתן להסיק מזן אחד של בעל חיים על זן אחר, ודאי שלא על בני אדם. העובדה היא שהגנים של בני האדם והגנים של עכברים דומים זה לזה ב-95%. כשמדובר בקופים, האחוזים כמובן גדולים הרבה יותר ומאפשרים לגלות יעילות של תרופות שיום אחד יצילו חיים של מיליונים.

קופים בחוות מזור קופים בחוות מזור צילום: דנה קופל

 

 

ישנם המתנגדים לניסויים המגיעים מהשדה המוסרי של הטבעונות וטוענים כי חייהם של בעלי החיים אינם שווים פחות מחיי בני האדם. טענה זו פגומה במהותה עבור כל מי שמחזיק במוסר קנטיאני. "אני חושב משמע אני קיים", התבונה והתודעה הם שמעניקים לנו את משמעות הקיום. אם אין מותר האדם על הבהמה, אין לאדם זכות להלחם אף בחיידקים על מנת לשרוד, אין לו זכות לבנות את ביתו שמזיז ממקומם בעלי חיים אחרים וגם לא לגדל בחלקתו ירקות ולמנוע מחרקים וממכרסמים לאכלם.

 

נוסף על הפגם הבסיסי בטיעון, יש לו גם פגם תועלתני. בזכות הניסויים בבעלי חיים ניצלים חייהם של מיליוני בני אדם (לעיתים גם בעלי חיים - גם הם זוכים לטיפולים רפואיים). בספירת הנפגעים מול אלו שחייהם ניצלים, גם אם נקבל את ההנחה המופרכת של שוויון בין האדם לחיה, יוצאת ידם של החוקרים על העליונה. הם מצילים חיים רבים הרבה יותר.

 

סגירתה של חוות מזור על ידי השר ארדן ובתמיכתו של היועמ"ש דאז יהודה וינשטיין נומקה בכך שהמדינה לא צריכה לעסוק ב"סחר בקופים". כלומר, ניתן אולי לגדל קופים עבור מחקר אבל אסור להרוויח כסף מהמסחר בקופים. מדובר בהבנה לוקה לחלוטין בכל הנוגע למהות הניסויים. לא כל המחקרים נעשים בארץ, אולם מחקר רפואי הוא תולדה של שיתופי פעולה בין לאומיים. שיתופי הפעולה הללו כוללים גם העברה של בעלי חיים לצרכי מחקר. העובדה היא שאם בישראל לא יחזיקו חווה כמו חוות מזור, החוקרים בישראל יצטרכו לייבא את החיות ממדינה אחרת. עתה, לאחר פעולתו של ארדן,ישראל נסוגה משמעותית מהסיוע למלחמה הקשה של המדענים במחלות ולטובת האנושות.

 

הנקודה האחרונה היא טכנית. סגירתה של חוות מזור נעשתה בחופזה ועל גלי פופוליזם. התוצאות של הפעולה הנמהרת ניכרות לעין כעת. למעשה הפעולה נגד מזור נעשתה בניגוד להמלצות הוועדות הפנימיות של המשרד להגנת הסביבה. הדרך שבה הצליח ח"כ ארדן להפסיק את פעולת החווה הייתה על ידי הכנסת סעיף לחוק הקיים האוסר על יצוא בעלי חיים למחקר. החווה לא יכלה להתקיים על בסיס אספקת קופים למספר הקטן של המעבדות בארץ העובדות עם קופים, וסגרה את שעריה. ההשלכות של ההחלטה הן הרסניות, חוסר התכנון מראש גרם לכך שהחווה הועברה לחל"צ (חברה לתועלת הציבור) שהוקמה לצורך הנושא ורכשה את החווה. הפעולה נעשתה בלי לקחת בחשבון את הזמן הדרוש להמשך יצוא הקופים הנותרים בחווה. תוצאת ההחלטה החפוזה היא מצב בו נותרו במזור 1,400 קופים ואין כסף לתחזק אותם. אם המדינה לא תתערב קיים חשש שהקופים ימותו ברעב או שיברחו מהחווה ויהפכו למין פולש בטבע הישראלי.

 

חוות מזור פעלה, למרות ההכפשות שספגה והדיסאינפורמציה שהופצה, בהתאם לסטנדרטים בין-לאומיים גבוהים ביותר. בדיקות המשרד לאיכות הסביבה שיבחו את התנאים במקום, את מצבן של החיות, ותנאי התחזוקה של המקום. החווה נסגרה בצעד פופוליסטי מבלי לראות את התרומה החשובה של המחקר הרפואי לבריאות הציבור. אף אחד לא רוצה להיות בצד שפוגע בבעלי חיים, אך אי אפשר להיגרר לטהרנות שכזו. המחיר של הקדמה הרפואית, של תרופות לסרטן, אלצהיימר, פרקינסון ומחלות מחרידות אחרות הוא ניסויים בבעלי חיים. אני מאמין שהקוד המוסרי עליו מושתתים החיים בישראל עדיין תומך במטרות אלו.

 

טוב יעשו אם יהפכו את ההחלטה לטובת החיים של כולנו.

 

הכותב הינו יו"ר הפורום הבין אוניברסיטאי לקידום הרפואה

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x