$
משפט

שקיפות פיננסית בין מדינות: האם אתה ערוך לזה?

רשות המסים קיבלה מידע לגבי עשרות אלפי אנשים שמחזיקים בנכסים בארה"ב. הסכמי שקיפות פיננסים בין מדינות הולכים ומתפשטים בעולם. הפתרונות לעבירות מס, בין אם נעשו בארץ בין אם התרחשו בחו"ל, הן רבות. מדריך

עו"ד ורו"ח טארק בשיר 13:1918.01.17

בימים האחרונים קיבלה רשות המס בישראל מידע אודות עשרות אלפי ישראלים מגופים פיננסים שונים בארה"ב. העברת המידע נעשתה במסגרת הסכם ה-fatca במסגרתו העבירה מדינת ישראל אף היא מידע אודות תושבי או אזרחי ארה"ב לרשויות המס האמריקאיות. על כן כל ישראלי שמחזיק בנכסים בחו"ל, ובפרט בארה"ב, לרבות ישראלי אשר גר בארה"ב או חזר ממנה לתת את הדעת על חדשות אלה ולפנות בהקדם להיוועצות.

 

הסכמי שקיפות פיננסים בין מדינות הולכים ומתפשטים בעולם ומסמנים מגמה עולמית להרחבת השקיפות הכלכלית וחילופי מידע בין רשויות המס. מדינות רבות השכילו להבין כי ככל שייעשו הסכמים עם מדינות שונות, הן יוכלו לפקח בצורה יעילה על כל אזרח וכתוצאה מכך על כספי המיסים שלו. אם בעבר ניתן היה להחזיק בעסקים ובנכסים בחו"ל בלי פיקוח של המדינה בה אתה אזרח, הרי שאפשרות זו הולכת ונעלמת. עובדה זו מחדדת את הצורך בטיפול מיידי לא רק לגבי השקעות בארה"ב.

 

ישראלים רבים שעוזבים את ישראל חושבים כי די בכך שינהלו רישומים התואמים את הכנסותיהם במדינה אליה עזבו, כדי להיפטר מחובת הדיווח בישראל. אך לא כך הם פני הדברים. חובת הדיווח קיימת תמיד באם המשקיע נחשב כתושב ישראל לאחר המעבר או לאחר החזרה לישראל, ואי דיווח מהווה עבירה בפני עצמה. על כל מי שעוזב את ישראל, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך, לדווח על הכנסותיו ועל נכסיו ברחבי העולם באם הוא נחשב כתושב ישראל לצרכי מס (למעט פטור לתושבים חוזרים ותיקים). לעתים יכול הוא לנהל רישומים במדינה אליה עבר ואף לשלם בה מס, אך גם רישומים אלה צריכים לעבור לרשויות המס בישראל.

 

העונשים בעבירות מס כבדים ויכולים להגיע אף לשנות מאסר רבות. בשנתיים האחרונות, מחמירים בתי המשפט עם הנאשמים וזאת כחלק מניסיון לבער את הנגע. מוכר לכולם סיפורו של הזמר קובי פרץ, ש הורשע בהעלמת מס על הכנסות בשיווי של 5 מיליון שקל וקיבל עונש של שנתיים מאסר וקנס בגובה 175 אלף שקל.

 

מהן האפשרויות העומדות בפני מי שלא דיווח על הכנסותיו ועל נכסיו?

 

כל הרישומים צריכים לעבור לרשויות המס בישראל כל הרישומים צריכים לעבור לרשויות המס בישראל

 

1. כופר

תשלום הכופר מהווה הקלה משמעותית בעונשו של עובר העבירה, במידה והיה מעדיף לפנות להליך הפלילי ובמידה ונמצא אשם. ההגיון העומד מאחורי תשלום כופר גורס כי אומנם בפנייתו של החשוד להליך זה הוא למעשה מודה בעבירת המס, אך הוא גם לוקח אחריות ומקל על העומס והדיונים שהיו נוצרים בהליך הפלילי הרגיל. על כן, מוחקים את הרישום הפלילי הבא בעקבות העבירות ומאלצים אותו לשלם סכום כסף גדול עבור פעולה זו.

 

לא כל אחד זכאי לפטור באמצעות תשלום כופר בלבד. ועדת הכופר שדנה בנושאי המיסוי מקבלת החלטות בהתאם לקריטריונים שונים וקובעת מי זכאי להליך הכופר ומי ימשיך להליך הפלילי. בין יתר השיקולים המנחים את הוועדה: הצורך בהרתעה באותו ענף, מידת מעורבותו של החשוד, גובה ההעלמות, בני משפחה התלויים בחשוד, הרשעות קודמות, עניין ציבורי ועוד.

 

2. גילוי מרצון

הליך הקיים ברשויות המס בישראל אשר נועד לעודד נישומים לדווח על עבירות מס שביצעו, לשלם את המס שהעלימו ובתמורה לכך רשות המס מתחייבת שלא לפתוח נגדם בהליך פלילי. בניגוד לתשלום הכופר, הליך גילוי מרצון אינו זמין תמיד ורשויות המס מחילות אותו לזמן מוגבל ולעתים אף לענפים מוגבלים.

 

להליך גילוי מרצון יש קריטריונים שרק העומדים בהם יוכלו לפנות אליו. ביניהם: פניה כנה של הנישום, קרי: פנה ביוזמתו של הנישום אשר לא נעשית בעקבות בדיקת או חקירת משטרה בעניינו. אין מידע קיים על עבירת המס והיא איננה נכללת בכתבי הגנה, תביעה, כתב אישום או הליך פלילי כלשהו.

 

לסיכום, עבירות מס עלולות להוביל את הנאשמים בהן לתוצאות לא רצויות ואף לעונשים כבדים. הפתרונות לעבירות מס, בין אם נעשו בארץ בין אם התרחשו בחו"ל, הן רבות. אם אתה רואה עצמך כמי שעלול להסתבך בעקבות עסקים או נכסים שלא דווחו לרשויות, פנה עוד היום לעורך דין העוסק בתחום והיוועץ עמו על האפשרות הטובה ביותר עבורך. סביר להניח כי התייעצות שכזו, תחסוך לך מאות אלפי שקלים ויותר בדרך הצגה נכונה ויעילה של חבויות המס והחיסיון שעומד לזכו עורכי דין.

 

עו"ד ורו"ח טארק בשיר עוסק בתחום המסים ושותף בפירמת RELOtax, המייעצת לישראלים בחו"ל או שהשבים לישראל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x