$
משפט

דנקנר לא ייכנס לכלא עד ההכרעה בערעורו

הפרקליטות הסכימה לבקשת נוחי דנקנר לעכב כניסתו לכלא עד שביהמ"ש העליון יכריע בערעור על הרשעתו בהרצת מניות אי.די.בי. להגשת הנימוקים לערעור הוא קיבל דחייה לפברואר

תומר גנון ונעמי צורף 06:4916.01.17

כניסתו לכלא של איש העסקים נוחי דנקנר תעוכב עד להכרעת בית המשפט העליון בערעור על הרשעתו בהרצת מניות אי.די.בי אחזקות. כך סיכמו סניגוריו של דנקנר עם הפרקליטות. שופט העליון יורם דנציגר נתן בשבוע שעבר תוקף להסכמות.

 

דנקנר היה אמור להגיש את הערעור עד יום חמישי הקרוב, לאחר שגזר הדין ניתן בתחילת חודש דצמבר. בשבוע שעבר הוא הגיש הודעה לעליון על כוונתו לערער על ההרשעה וגזר הדין — שנתיים מאסר בפועל. במקביל, ובמסגרת ההסכמות עם הפרקליטות על עיכוב ביצוע עונש המאסר, נקבע שהוא יגיש את הנימוקים לערעור בתחילת חודש פברואר (9.2). ישנם מקרים שבהם הפרקליטות מתנגדת לעיכוב ביצוע עונש המאסר עד הכרעה בערעור, אולם במקרה של דנקנר היא בחרה שלא לנהוג כך.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן

 

שטרום יגיש את נימוקי הערעור ביחד עם דנקנר

 

לפי הכרעת הדין בפרשה שניתנה בחודש יולי 2015, בסמוך להנפקה שבה גייסה אי.די.בי 321 מיליון שקל מהציבור, סיכמו ביניהם דנקנר ובנקאי ההשקעות איתי שטרום, שהאחרון יבצע רכישות בהיקפים גדולים של מניות אי.די.בי בבורסה באמצעות חברת ISP שבשליטתו, במטרה למנוע את המשך ירידת שער מניית החברה ולהעלותו, להגדיל את מחזורי המסחר ולהציג מצג של התעניינות במניה מצד קונים משמעותיים.

 

הרצת המניות בפועל, כך לפי הכרעת הדין, בוצעה באמצעות שורה של עסקאות מתואמות ועצמיות בהיקף של כ־42 מיליון שקל שביצע שותפו של שטרום — הברוקר שחתם על הסכם עד מדינה, עדי שלג. זאת בין חשבונות שבשליטתו לחשבונות של ISP. על שטרום, המיוצג על ידי עוה"ד נוית נגב ואיריס ניב־סבאג, נגזר עונש של שנת מאסר. הוא יגיש את נימוקי הערעור ביחד עם דנקנר, וגם בעניינו הגיעו הסנגוריות שלו להסכמה עם הפרקליטות על עיכוב ביצוע עונש המאסר.

 

דנקנר, המיוצג על ידי עוה"ד גיורא אדרת, יפעת מנור־נהרי, אפרת ברזילי ומיכל רוזן־עוזר, הורשע במסגרת הכרעת הדין בעבירות של השפעה בדרכי תרמית על שערי ניירות ערך, הנעה בדרכי תרמית לרכוש ניירות ערך, פרט מטעה בדיווח כדי להטעות משקיע סביר, פרט מטעה בתשקיף ואיסור הלבנת הון (פעולה ברכוש שמקורו בעבירה).

 

"דנקנר היה שקוע בניסיון להציל את החברה שבשליטתו, עד שהיה מוכן לקבל החלטות ביודעו שמדובר בפעילות הנוגדת את החוק", קבע השופט חאלד כבוב מהמחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב בהכרעת הדין שמבוססת על ראיות נסיבתיות רבות שאספו חוקרי רשות נייירות ערך. "מעורבותו של שטרום והאינטרס התרמיתי בפעולותיו נבעו מרצונו להשיג את קרבתו ואהדתו של דנקנר. המסכת הראייתית לא מותירה ספק — אני מרשיע את דנקנר בכל העבירות שיוחסו לו", קבע.

 

"נזק לאמון שיכול ציבור המשקיעים לתת בשוק ההון"

 

"מעשי הנאשמים היו מעשים מתוכננים היטב וקשים לחשיפה", כתב כבוב בגזר הדין שבו הטיל שנתיים מאסר על דנקנר ושנת מאסר על שטרום. כן הטיל כבוב קנס של 800 אלף שקל על דנקנר ו־500 אלף שקל על שטרום. "קשה לאמוד באופן מדויק את הנזק שנגרם למשקיעים מן הציבור שהוטעו והולכו שולל על ידי הנאשמים, בעצם הצגת תמונת המסחר המלאכותית שיצרו, אך אין זה קשה כלל ועיקר לקבוע שבמעשיהם פגעו הנאשמים בעקרון היסוד הבסיסי של שוק הון יעיל והגון. הנזק בעיקרו הוא נזק לאמון שיכול ציבור המשקיעים לתת בשוק ההון בישראל. במקרה זה אין מדובר בחברה איזוטרית וזניחה, אלא מדובר בחברת אחזקות ובבעל שליטה מהבולטים במשק בישראל, שהשפעתם על שוק ההון בישראל אינה מבוטלת כלל ועיקר".

 

כבוב הוסיף כי "הפרת האמון מצד דנקנר כלפי ציבור המשקיעים בשוק בישראל הנה משמעותית ובעלת משקל רב. זו נועדה להשיג יתרון כלכלי לנאשם של שימור שליטה ברווחי אשכול החברות שמצוי מתחת לחברת אי.די.בי, כאשר גם טיעון של רצון לשמר את השליטה בחברות אלה אינו יכול להצדיק את מעשיהם החמורים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x