$
דעות

מאתרוג בשכר של 55 אלף שקל - ללימון

הבורסה בת"א מעסיקה רק 250 עובדים, אבל הם יושבים בצומת המרכזי ובליבת העסקים של ישראל. לחיצה על השאלטר והפסקת המסחר תיצור מהומת אלוהים שתגרום נזק בכל המגזרים

גולן חזני 08:3215.01.17

בשנה הסוערת שעברה על הבורסה בתל אביב ניצת עימות בין המנכ"ל ליו"ר, המנכ"ל פרש עקב מחלה, היו"ר יזם ניסיון הדחה ומונה מנכ"ל חדש. אלא שכל אלה נראים רק כקדימון לקראת השבוע הסוער שמצפה לבורסה ושיאו בקרב בין ההנהלה לוועד. המנכ"ל הנכנס איתי בן זאב החליט לנקוט קו לוחמני נגד ועד העובדים, וביום הראשון לתפקיד עבר חדר חדר ועשה היכרות אישית עם כל אחד מהעובדים. ניסיון ההידברות שלו עם הוועד כשל. 

על פי רוב, כשמאבקי ועדים עולים לכותרות, מדובר בוועדים גדולים — נמל אשדוד, חברת החשמל, בנקים. הבורסה מעסיקה רק 250 עובדים, אבל הם יושבים בצומת המרכזי ובליבת העסקים של ישראל. לחיצה על השאלטר — המסחר מופסק, ותיווצר מהומת אלוהים שתגרום נזק בכל המגזרים. כולם מושקעים בשוק וההשלכות יהיו אף גלובליות.

 

הוועד נזהר מהשבתת המסחר עד היום, ולא רק בגלל ההשלכות של צעד כזה. הם עוצרים את עצמם גם נוכח תנאי העסקת העובדים, שעולים על כל מוסד אחר בשוק הישראלי, וחלקם נחשף כאן לראשונה.

 

עלות השכר הממוצעת של עובדי הבורסה היא 55 אלף שקל בחודש — פי שישה מהממוצע במשק. כ־20 עובדים, כלכלנים ואנשי מחשבים, מרוויחים שכר בעלות 120–100 אלף שקל בחודש. יש מזכירות ותיקות שעלות שכרן 60 אלף שקל בחודש. העובדים כולם זכאים לתוספת אוטומטית בשכר של קרוב ל־5% בשנה, וכן לבונוסים של 2.8 משכורות מינימום בשנה, גם אם הבורסה מפסידה.

 

אם המחזור הממוצע השנתי גבוה ממיליארד שקל ביום, הבונוס גבוה יותר. העובדים זכאים ליום הצהרה בשבוע, וכך למעשה לעבוד ארבעה ימים בשבוע בלבד. רובם הגדול מנצל זאת במשך רוב השנה. על שעות נוספות הם מקבלים תוספת של עד 280%. העובדים מקבלים השתתפות בשכר מטפלת של כ־800 שקל לחודש עד שהילד מגיע לגיל 9. לא ניתן לפטר עובד אלא אם גנב או מעל, לא ניתן לנייד עובדים ללא הסכמת הוועד או לבצע שינויים ארגוניים או מבניים כמו איחוד מחלקות. כל גיוס עובד ופרסום מכרז מחייבים את אישור הוועד. עם זאת, ההפרשות לפנסיה הן על חלק נמוך בהרבה מעלות השכר.

 

העובדים חוששים מהתייעלות שתכלול איחוד מחלקות, הוצאה לפנסיה של עובדים יקרים וגיוס זולים במקומם. אבל גם אם החששות מוצדקים, לא תהיה זו טעות להעריך שהמטרה האמיתית של הוועד היא להמשיך לנהל בפועל את הבורסה. על הדרך הצלחת המאבק תשמר את תנאי ההעסקה הנדירים של העובדים, שכרם יעלה והם יקבלו מניות בהפרטת הבורסה. במילים אחרות, הוועד רוצה הסכם לחמש שנים בתנאים משופרים מהתנאים - החלומיים - הנוכחיים.

 

התקפות ואיומים

לראשונה ניכרים בקיעים בתמיכת העובדים בוועד. ממחיש זאת היטב — וגם את הכוחניות של הוועד מול העובדים שאינם מיישרים קו — המקרה של מנהלת מרכז הכנסים בבורסה שירה רותם.

 

הוועד מורכב מארבעה חברים. יצחק לרנר מכהן כיו"ר הוועד ומסיים את עבודתו בבורסה רשמית בסוף החודש. הוא ימשיך לכהן בוועד כיועץ. החבר האגרסיבי ביותר הוא אורן לרנאו, מפעיל במחלקת המחשב, שמוביל את המהלכים.

 

כחלק מהעיצומים אסר הוועד בשבועות האחרונים על העובדים לעבוד שעות נוספות. רותם, שמקיימת אירועים במרכז הכנסים, החליטה לבצע שעות נוספות, לטענתה באישור הוועד. ב־21 בדצמבר היא קיבלה מכתב מאיים מהוועד שמזכיר לה שיש סכסוך עבודה בבורסה. "כדי למזער הפגיעה בפעילות הכנסים, שאת אמונה עליהם, תוך התחשבות בפניות שלך, אישר לך הוועד להישאר מעת לעת שעות נוספות ולטפל באירועים במרכז הכנסים", כתב לה הוועד. "צר לנו שבחרת להפר את הנחיות הוועד ולעבוד שעות נוספות אף שלא אושרו לך. בנוסף הפעלת עובדי חוץ במקום עובדי הבורסה המקיימים את הוראות הוועד ואף איימת על יו"ר הוועד בתביעה. התנהגות זו פוגעת קשות במאבק הארגוני של חברייך העובדים בתקופה קריטית. זו התנהגות כפוית טובה כלפי הוועד, שטיפל בנאמנות בבעיות הרבות שהפנית אליו לאורך שנים. אנו מקווים שלא ניאלץ להסיר הגנתנו ממך, אם בעתיד תרצה ההנהלה לצמצם עובדים, מדיניות שכבר עתה מוכרזת ורק בכלל הכוח הארגוני שלנו נמנעת לגבי עובדים קבועים". עוד צוין כי "שמענו שמועה כי מנכ"ל הבורסה הנכנס הביע תמיכתו במעשייך ובהיותך שוברת שביתה. הרינו להזכירך כי אתרוגים הופכים ללימונים ונזרקים לאחר שנסחטו עד תום, ודי לחכימא ברמיזא".

 

על המכתב החריף הזה ענתה רותם במכתב משלה, שבו טענה כי ביצעה את העבודות הנוספות באישור מלא של הוועד. רותם ציינה כי החליטה להישאר מתוך אחריות מקצועית, וכי "החל מאותו רגע פעלתם לפגוע בפעילות המרכז ובי אישית: יו"ר הוועד איים בתוקפנות עליי ועל עובד נוסף. למחרת הנחיתם את העובדים בבורסה שלא לתת שירותים למרכז הכנסים ולי באופן אישי, כולל מענה לטלפונים, ובכך הסתתם אותם נגדי. איני מוכנה להיות כלי משחק במאבק זה, שפוגע בבורסה ובתדמית שלנו, בבחינת 'כריתת הענף שעליו כולנו יושבים'. אינני מוכנה להתעמרות מצדכם תוך שימוש בהתקפות, צעקות ואיומים". האירוע ממחיש את מידת האגרסיביות של הוועד כשהוא מבקש להעביר מסר.

 

אל המערבולת הזו נכנס בן זאב, שגילו הצעיר יחסית (41) מהווה יתרון וחיסרון. מצד אחד אין לו שלדים בארון, אך מצד שני הוא נתפס כחסר ניסיון במאבקים מול ועדים, אם כי כמנהל חטיבת שוקי הון של בנק לאומי התנהל באופן שוטף מול ועד העובדים. בן זאב מתכוון שלא לשלם למי שלא יגיע לעבודה. המאבק צפוי להסלים ואולי להביא לשיבושים בפעילות הבורסה. נראה שבן זאב מעוניין לסגור את הנושא הבוער כבר בתחילת הקדנציה.

 

העובדים: "שורר כאוס"

מוועד העובדים נמסר: "הנהלת הבורסה מפזרת נתונים בניסיון להסיט את הדיון מהכאוס השורר מרגע שהוחלפה ההנהלה הקודמת. בשלוש השנים האחרונות עזבו את הבורסה יו"ר אחד, שלושה מנכ"לים, שלושה סמנכ"לי מחלקת מחשב, סמנכ"ל מחלקת כספים, סמנכ"ל מחלקת חברים ופיקוח, סמנכ"לית מסלקות, סמנכ"ל שיווק, סמנכ"לית מחלקת משאבי אנוש וסמנכ"לית המחלקה המשפטית. על היו"ר המכהן אמר המנכ"ל הפורש יוסי ביינארט שהוא חירב את הבורסה. על הבנקים, בעלי השליטה בבורסה, אמר יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר שהם מושכים דיבידנד שמן וסמוי של 2.5 מיליארד שקל בשנה.

 

"צר לנו שמנכ"ל הבורסה החדש בחר לפוצץ בתוך דקה את הישיבה שהתקיימה עם יו"ר ההסתדרות ועם ח"כ מיקי זוהר. אם היה המנכ"ל מקדיש למו"מ יותר מ־60 שניות, היה למד שדרישות העובדים מסתכמות בביטחון תעסוקתי ובשמירה על זכויותיהם המוקנות מתוקף הסכמים קיבוציים, כמקובל בהפרטות. נציגי העובדים ישמחו לשבת עם ההנהלה למו"מ בכל עת".

 

איתי בן זאב איתי בן זאב צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x