$
דעות

מה שהכלכלן הראשי באוצר לא מספר לנו, ולמה

יואל נווה מפרסם מדי חודש סקירה שעוסקת בנדל"ן, אבל את הנתונים החשובים באמת הוא משאיר בחוץ

אביב גוטר 09:1310.01.17

הכלכלן הראשי במשרד האוצר יואל נווה מפרסם מדי חודש סקירה שעוסקת בשוק הנדל"ן, ובכל פעם חוזרת אותה המנטרה - המשקיעים בדרך החוצה מהשוק. המשקיעים הם כבר מזמן האוכלוסייה היחידה שמעניינת את האוצר, וגם רוב המאמצים שמשקיע שר האוצר משה כחלון מיועדים להקטין את מעורבותם בשוק. שוב ושוב אנחנו שומעים על משקל המשקיעים מכלל עסקאות הרכישה החודש, איפה המשקיעים מעדיפים למכור ועל מלאי הדירות להשקעה שהולך ויורד. בסקירה האחרונה קיבלנו אפילו הצצה לרמת השכר הממוצעת למשקיע - 27.7 אלף שקל בחודש.

 

כמעט אף מילה על מחוסרי הדיור

 

אבל הנתונים היותר מעניינים הם אלה שהכלכלן בוחר שלא להציג. ומדובר באחד הבודדים שיש להם גישה למאגר המלא של רשות המסים, כך שכל הנתונים מונחים לפניו. מה למשל עם הנתונים על מחוסרי הדיור? האם הם מעדיפים דירות חדשות או יד שנייה? מהו הגיל הממוצע וההכנסה הממוצעת של הרוכשים? האם הם רוכשים בעיקר במרכז או בפריפריה? ואיך כל הנתונים האלה בהשוואה לשנים קודמות? מלבד התייחסות למספר העסקאות שבוצעו וההשוואה לנתון המקביל אשתקד, לא ניתן להסיק דבר על כל מי שאינו משקיע. ויותר מזה, האפשרות שהמשקיעים שכביכול נטשו את השוק בכלל חוזרים אליו בדלת האחורית אינה כל כך מופרכת - הם פשוט רושמים את הדירות על שמות ילדיהם ובני משפחתם. תופעת המשקיעים הסמויים אינה חדשה ויש מי שבחרו בה עוד לפני הצעדים שננקטו נגד משקיעים, פשוט משום ששיעור המימון שהבנקים מעניקים למחוסרי ולמשפרי דיור גבוה משמעותית משניתן למשקיעים.

 

לנווה יש את הכלים להציג את הנתונים האלה, אבל הוא בוחר לדווח דווקא שזוגות צעירים באזור באר שבע פנו לרכישת דירות יד שנייה ממשקיעים, וכי כ־60 אלף מהם ממתינים להגרלות מחיר למשתכן - תוכנית הדגל של משרד האוצר - באזורים שונים בארץ. את ההאטה בהיקף העסקאות מייחס הכלכלן הראשי, שוב, בעיקר ליציאת המשקיעים ולהמתנה למחיר למשתכן. לעובדה שגם לתוכנית 0% מע"מ של השר הקודם יאיר לפיד נרשמה המתנה ארוכה שאחריה הגיע בליץ רכישות אין כל התייחסות.

 

 צילום: עידו ארז

 

מה שנוח לכחלון

 

היקף העסקאות השנתי צפוי להיות נמוך מזה של 2015, שעמד על 120 אלף, כך שבהחלט אפשר לומר שמסתמנת האטה בשוק הדיור. אבל יכולה להיות לכך עוד סיבה, שאפשר לגבות בנתונים מאוד חזקים - והיא שפשוט קשה לרכוש דירה. מנתוני מכון אלרוב לחקר הנדל"ן באוניברסיטת תל אביב עולה כי ההון העצמי הדרוש לרכישת דירת 4 חדרים עלה בתוך שנה ב־175 אלף שקל, וההחזר החודשי על המשכנתא עלה בכ־1,000 שקל. במקביל, הריבית הממוצעת על המשכנתא זוחלת מעלה ונשמעים דיווחים על רוכשים שנעזרים ב"לווה תומך" - בדרך כלל אחד ההורים שמסייע בהחזר החודשי.

 

ייתכן ששוק הדיור הגיע לרוויה מסוימת, ייתכן שהמשקיעים בדרך החוצה וייתכן שעשרות אלפים ממתינים למחיר למשתכן, אבל בינתיים מחירי הדירות עלו בכמעט 9%. אז אולי הכלכלן בכלל מתמקד במה שנוח לכחלון ובוחר להתעלם מכל מה שעלול לאיים על המציאות שהוא מנסה לשקף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x