$
בארץ

החשב המלווה בהדסה מתפטר: "ביה"ח הפר את סמכויות הפיקוח"

זאת לאחר סכסוך מתוקשר בינו לבין רוטשטיין; זונטג וצוותו קיבלו 4.3 מיליון שקל, למרות שהתקשו למלא את תפקידם. החשכ"לית הסירה את ידיה מהפיקוח על הסכם ההבראה של ביה"ח

ספי קרופסקי 14:4902.01.17
החשב שמונה ללוות את הליך ההבראה בהדסה, רו"ח רז זונטג, הודיע היום (ב') על התפטרותו מהתפקיד לחשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו שמינתה אותו. להחלטתו קדם סכסוך מתוקשר ועקרוני בינו לבין הנהלת בית החולים והמנכ"ל פרופ' זאב רוטשטיין, והמצב לא אפשר לצדדים לעבוד ביחד. לצדו של זונטג ניצבה החשכ"לית. עבאדי בויאנג'ו בעצמה צפויה לעזוב את תפקידה החודש לאחר שש שנים בתפקיד.

 

במכתב ששיגר לחשבת הכללית ובה הודיע על החלטתו, כתב זונטג כי "במהלך השנה האחרונה ובמיוחד מאז חודש פברואר 2016, מועד כניסתו לתפקיד של מנכ"ל בית החולים, דיווחתי למזמין (כלומר לחשבת הכללית באוצר, ס"ק), על הפרות מהותיות, מתמשכות וגורפות של כל אחת מסמכויות הפיקוח הישירות שניתנו לי כחשב מלווה, כמתואר לעיל, על ידי מנכ"ל בית החולים ועל ידי דירקטוריון בית החולים".

 

זונטג מפרט בהמשך המכתב את שורת ההפרות שכללו לדבריו, בין השאר: "הפקעה מוחלטת של סמכויות החתימה והאישור הבלעדיות שניתנו לי כחשב מלווה בחשבונות הבנק של בית החולים...; "הדרתי המוחלטת מהישיבות שמקיים מנכ"ל בית החולים עם ספקים וזכאים של בית החולים; גיוס עובדים מעבר לשיא תקן כוח האדם באותו הסקטור או בתנאי העסקה שונים מהסכמי העבודה בכל סקטור, תוך התעלמות מוחלטת מסמכויות האישור שניתנו לי למהלכים אלו; ביצוע פרויקטי פיתוח, אשר בית החולים מחויב היה להביאם לאישורי בטרם יוצגו לדירקטוריון...; אי הזמנתי לישיבות שמקיים בית החולים עם האוניברסיטה העברית; הטלת מגבלות בלתי סבירות על חופש הפעולה שלי להתנהל באופן עצמאי מול עובדי בית החולים".

 

שכר אסטרונומי עבור תפקוד לקוי

 

זונטג וצוותו, שמונו לתפקיד ביולי 2014, קיבלו במהלך התקופה שכר של 4.3 מיליון שקל בשנה וזאת למרות שזו תקופה ארוכה הוא בקושי ממלא את תפקידו, בין אם הדבר נגרם באשמת בית החולים כפי שהוא טוען – ובין אם לא כך. הנהלת הדסה טענה מנגד לאורך הסכסוך המתוקשר בין הצדדים כי היא ממלאת את חלקה בהסכם ההבראה ומזמנת את החשב המלווה לישיבות, אולם הוא זה שמסרב להגיע.  

רוטשטיין ועבאדי בויאנג'ו רוטשטיין ועבאדי בויאנג'ו צילום: עמית שעל, עומר מסינגר

 

אתמול (א') פורסם ב"כלכליסט" כי מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הורה לחדש את אישור המינהל התקין לבית החולים הדסה, בניגוד לעמדת החשבת הכללית עבאדי־בויאנג'ו. באב"ד אימץ למעשה את עמדת משרד הבריאות ואגף התקציבים במשרדו לפיה הנהלת הדסה מקיימת את חלקה בהסכם ההבראה – ונתן אור ירוק לרשות התאגידים לחדש את האישור לשנת 2017. משמעות האישור היא שבית החולים עומד בשורה של סטנדרטים שנקבעו על פי רשם העמותות, וכך יוכל לקבל תקציבים מהמדינה.

 

החלטת באב"ד התקבלה למרות התנגדות נחרצת שהביעה החשבת הכללית. עבאדי־בויאנג'ו ניסתה למנוע את חידוש אישור המנהל התקין ושיגרה מכתב לרו"ח אילן דנה מרשות התאגידים בסוף החודש שעבר שבו כתבה כי "בחודשים האחרונים, וביתר שאת מאז כניסתו של פרופ' רוטשטיין לתפקיד מנכ"ל הדסה, מפר בית החולים באופן שיטתי ומכוון את הסכם ההבראה בכל הקשור בקיום התחייבויותיו כלפי המדינה והחשב המלווה, אשר אחראי מטעם המדינה על הפיקוח השוטף על עמידת בית החולים בהסכם. עצמאותו של החשב המלווה הוגבלה בצורה חמורה כך שאינו יכול לתת לאגף החשב הכללי תמונת מצב מהימנה לנעשה בבית החולים".

 

החשכ"לית מסירה את ידיה מהפיקוח על הסכם ההבראה בהדסה: "רוטשטיין משתמש בכספים כדי לתבוע את המדינה"

 

החשבת הכללית שיגרה במקביל למכתב ההתפטרות של זונטג מכתב נוסף לבאב"ד, שבו היא למעשה מסירה את ידי אגף החשב הכללי מהליך הפיקוח על הסכם ההבראה בבית החולים. במכתב החריף מזהירה עבאדי-בויאנג'ו כי התחזיות הכלכליות של המנכ"ל פרופ' רוטשטיין ל-2017 לא מתממשות וכי הדבר גורם ללחץ תזרימי עצום על בית החולים. "רוטשטיין, במקום לקחת אחריות על פעולותיו, ממהר להטיל על אחרים את האשם במצבו החמור של בית החולים וביניהם: המדינה, קופות החולים, החשב המלווה והחשבת הכללית. הוא אף תובע את המדינה, תוך שימוש בכספי הסכם ההבראה למימון הוצאות משפטיות מיותרות גם במאבקיו נגד המדינה בבתי המשפט וגם במאבקיו בחשב המלווה".

 

לדבריה, היא "סבורה כי אישור של המשך העברות כספים מהממשלה לבית החולים ללא עמידה בהסכמים וללא שקיפות של בית החולים כלפי המדינה, לא נופלות בחצרו של החשב הכללי באוצר, אלא מדובר בהחלטת מדיניות שמעוררת שאלות משפטיות לא פשוטות. לאור האמור לעיל, הריני להודיעך כי ככל שיידרש אישור אגף החשב הכללי להעברות כספים נוספות לבית החולים, הן תועברנה על ידנו לאישור הגורמים הרלוונטיים בממשלה האחראים לאישור העברות מסוג זה".

 

המשמעות היא שעבאדי בויאנג'ו אינה מתכוונת בשלב זה למנות חשב מלווה מטעמה או כלל, כאמור, להתעסק בנעשה בהדסה. בכך מעבירה החשבת הכללית את תפוח האדמה הלוהט הזה לידיו של מחליפה בתפקיד, רוני חזקיהו, שעמדתו בנושא עדיין אינה ידועה.

 

מהדסה נמסר בתגובה: "רז זונטג ייזכר בדברי הימים של הדסה כאיש שעשה כל שלאל ידו כדי לגרום לה נזקים ולנסות להביא לנפילתה. הסיבה היחידה בגללה הוא נפרד מחוזה של 4.3 מיליון שקל אינה קשורה לטענות המופרכות שהעלה במכתבו, אותן סתרנו יותר מפעם אחת, אלא סיום תפקידה של החשבת הכללית, מי שהייתה פטרונו ומי שבשמה פעל.

 

"רק לאחרונה פרסם משרד הבריאות, בשיתוף אגף התקציבים באוצר, דו''ח מקיף בו הם מעלים טענות קשות לגבי אמינותו ותפקודו של החשב המלווה, לרבות חוסר הסכמתו לענות לשאלות שלהם. בסיכום הדוח נכתב במפורש כי בניגוד לחשב המלווה ובניגוד לטענותיו, הנהלת הדסה הקפידה לשתף עימו פעולה באופן מלא. גם החלטת מנכ''ל האוצר, שי באב''ד, לתמוך בהמלצת רוב וועדת השלושה, בניגוד לעמדת החשכ''לית, ולאשר להדסה ניהול תקין, העמידה את החשכ״לית שוב בעמדה בלתי אפשרית כאשר היא והחשב המלווה מטעמה נמצאו לא אומרי אמת ומעלים טענות סרק רק כדי לפגוע בהדסה ע״י חנק של כל התשלומים שהמדינה היתה חייבת להעביר למרכז הרפואי. השארתה בדעת מיעוט לא השאירה לחשכלית ברירה והיא בחרה לגלגל הכל על החשב המלווה שהתפטר כאמור סוף סוף היום. החזית האחידה שהפגינו הגורמים המקצועיים בשני המשרדים- בריאות ואוצר, הם הבעת אי אמון גורף בשיקול דעתה של החשכ''לית.

 

"בניגוד לנתונים שמציגה החשבת הכללית במכתבה, שבמקרה הטוב מעידים על חוסר בקיאות ובמקרה הרע על ניסיון להטעות, הדסה מסכמת את השנה הטובה ביותר מאז נחתם הסכם ההבראה, עם צמיחה בכל המדדים. תפוסת בית החולים עומדת על כ-120%, חדרי הניתוח בתפוסה מלאה, נרשם שיא כל הזמנים בלידות ויתרת המזומנים לסוף השנה עומדת על 60 מיליון מיליון שקל, הדסה מצליחה בשנת מהפך לזכות באמון הציבור וקופות החולים, בשנת שיא כלכלית, להתחדש בטכנולוגיות מתקדמות, לגייס כוכבים ולהצליח במילוי המשימה הלאומית שלה, כל אלה על אף הניסיונות של החשב המלווה והחשבת הכללית להכשיל אותה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x