$
משפט

בלעדי לכלכליסט

חקירת בני שטיינמץ: הוטלו צווי עיקול על שתי וילות בארסוף

המשטרה הטילה עיקול על וילה בארסוף הרשומה על שמו של בני שטיינמץ וכן על וילה נוספת ביישוב שרשומה על שמו של אזרח צרפתי. במסגרת החקירה העיד ישראלי שעבד בגינאה כי העביר מעטפות עם מזומנים לגורמי שלטון במדינה

תומר גנון ונעמי צורף 07:0026.12.16

המשטרה הטילה צווי עיקול על שתי וילות ביישוב ארסוף, במסגרת החקירה שנפתחה בשבוע שעבר נגד המיליארדר בני שטיינמץ בחשד למתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר ולאשתו. שוויים של שני הנכסים יחד מוערך, לפי המשטרה, ביותר מ־190 מיליון שקל. הווילות נתפסו לצורכי חילוט (החרמה) אם יוגש בעתיד כתב אישום נגד  בני שטיינמץ והוא יורשע בביצוע העבירות.

 

חידת ליאון בואזיז

 

הנכס הראשון שעליו הוטל עיקול הוא וילה בנויה על שטח של 1.4 דונם ברחוב מול הים 21 בארסוף. הנכס שייך לשטיינמץ, על פי נסח הטאבו, והוא מתגורר בו. הווילה השנייה שעליה הוטל עיקול, ומשתרעת על שטח של 2 דונם, היא ברחוב אלמוג 8. על פי לשכת מקרקעין נתניה, הווילה רשומה מאז ספטמבר 2010 על שמו של אזרח צרפתי בשם ליאון בואזיז. לא ברור כיצד קשור הנכס לשטיינמץ, אולם עצם הטלת העיקול עליו במסגרת החקירה מלמד על הקשר שלו אליו לכאורה. זאת גם משום שהנכס מהווה כבטוחה לשחרורו בערבות של שטיינמץ.

 

על פי החשד בפרשה, שהתעורר במסגרת חקירה שמתנהלת גם בארה"ב, שוויץ וגינאה, חברת הכרייה BSGR של שטיינמץ שילמה שוחד של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר, לנאסנה קונטה, ולאשתו, ממאדי טור, בשנים 2006–2012. זאת בתמורה לקבלת זיכיונות לכריית ברזל במדינה האפריקאית שהניבו ל־BSGR רווח של מאות מיליוני דולרים. טור, אשת הנשיא לשעבר שמת, חתמה על הסדר עדת מדינה עם ה־FBI.

 

במקביל להקפאת הנכסים של שטיינמץ, המשטרה חקרה בשבוע שעבר באזהרה גם ישראלי שעבד בחברת תקשורת בגינאה, ועל פי החשד היה מעורב בהעברת כספי שוחד לבכירים בממשל. הישראלי, שהגיע בשבוע שעבר מאפריקה ושב אליה, חתום על הסדר מול הרשויות בארה"ב ובשווויץ שחוקרות גם הן את הפרשה. על פי העדות שהוא מסר לחוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה, הוא העביר בעבר מעטפות עם מזומנים לגורמים שונים בשלטון בגינאה, ובהם אשת הנשיא. ככל הידוע, אותו ישראלי לא קשר בעדותו באופן ודאי את מקור הכספים לשטיינמץ.

 

ערבות של 100 מיליון שקל

 

שטיינמץ עצמו, שנעצר בשבוע שעבר עם נשיא BSGR אשר אבידן, שוהה במעצר בית של שבועיים בביתו שבארסוף. מעצר הבית יסתיים ביום שני הבא. נאסר עליו לצאת מישראל למשך 180 יום. כחלק מתנאי השחרור בתנאים מגבילים, התחייב שטיינמץ להפקיד ערבות של 100 מיליון שקל - 50 מיליון שקל במזומן ו־50 מיליון שקל בנכסים.

 

בסוף השבוע העביר שטיינמץ סכום של 13.5 מיליון דולר (51.5 מיליון שקל) לחשבון הנהלת בתי המשפט, במסגרת תנאי השחרור שלו בערבות. על פי פרטי ההעברה הבנקאית, הכסף הגיע מחברת הנאמנות ATU הרשומה באיי הבתולה, מחשבון על שם CREDEO LIMITED.

 

 

 צילום: אוראל כהן

 

המשטרה סיכמה עם סניגורו של שטיינמץ, עו"ד יובל ששון, שהעיקול שהטילה על שתי הווילות ישמש בחלקו כערובה של 50 מיליון שקל להבטחת תנאי השחרור בערבות.

החשד נגד שטיינמץ התעורר לאחר שחברת BSGR של שטיינמץ קיבלה לידיה ב־2008 את השליטה במכרה סימאנדו בגינאה. BSGR השקיעה בפיתוחו כ־160 מיליון דולר, ובהמשך מכרה חלק מהזכויות בו בעסקה בשווי 2.5 מיליארד דולר לחברת הכרייה הברזילאית וייל (Vale), היצואנית הגדולה בעולם של רכיבים לייצור פלדה.

 

לפי החשד, גורמים שונים ב־BSGR, בהם נשיא החברה אבידן, וכן מתווכים אחרים מטעמה שאליהם הועברו כספים כ"דמי ייעוץ", העבירו את כספי השוחד לנשיא ולאשתו. זאת בתמורה לסיוע שהעניקו לכאורה לחברה של שטיינמץ לקבל את הזיכיונות לכריית ברזל.

 

מהחקירה בגינאה למשל עולה כי BSGR ניהלה באמצעות אבידן משא ומתן עם אשת הנשיא טור על חוזה עמלה שעל פיו בנוסף לתשלום של 2.5 מיליון דולר, שהיא כבר קיבלה, BSGR תשלם לה עוד 2.5 מיליון דולר במקרה שהזכויות על סימאנדו אכן יוענקו לה. BSGR הכחישה את הטענה, ואבידן טען בתצהיר שנתן במסגרת תביעה בינלאומית של BSGR נגד גינאה כי "מעולם לא חתמתי על שום חוזה עם אשתו של הנשיא לשעבר ואני לא מכיר שום מערכת יחסים חוזית שהיתה בין הגברת טור ל־BSGR. לא שילמתי לה מעולם שום סכום וגם לא אישרתי לאף אחד לעשות כן בשמי או בשם החברה".

 

טור הפלילה אזרח צרפתי בשם פטריק סילינס, שהיה יועץ של BSGR, בניסיון לשבש את החקירה. סילינס הוקלט על ידי טור כשהוא מבקש ממנה להשמיד מסמכים שונים המצביעים על קשר עסקי בינה ל־BSGR.

 

"קנוניה בינלאומית"

 

עו"ד ששון מסר כי "יש לנו ביטחון מוחלט בהוכחת חפותם של שטיינמץ ו־BSGR אשר נפלו קורבן לקנוניה בינלאומית שכל מטרתה הפקעת נכסיה של BSGR בניגוד לכללי המשפט הבינלאומי. אנו משתפים פעולה עם החקירה במטרה להביא למיצויה המהיר ולצורך זה דאגנו בשלב זה להעמיד כל ערבות ובטוחה שנדרשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x