$
דעות

למה לא לקבל את הצוללות חינם?

ראש הממשלה עדיין יכול לתבוע את "השליש החסר" מגרמניה לרכישת הצוללות אם ירצה בכך. הדבר עשוי למנוע בעיות רבות

אהרון מור 08:0109.12.16

לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה החליט לפתוח בחקירה משטרתית על רכישת הצוללות מגרמניה ולאחר שהוועדה לביקורת המדינה של הכנסת החליטה לדון בכך ומבקר המדינה הודיע כי ידון בנושא עם סיום חקירת המשטרה, יש מקום לשאול שאלות חדשות ובסיסיות יותר.

 

למה בכלל לשלם בעד הצוללות ולא לקבל אותן בחינם? למה שילמנו עד עכשיו בעד כל הספינות שקנינו מגרמניה במקום לקבל אותן בחינם? מדוע נמנע בנימין נתניהו מלתבוע את "השליש החסר" מגרמניה במשך כל השנים בהן כיהן כראש ממשלה וכשר האוצר, דבר שהיה מכסה את עלותן של כל הספינות שנרכשו? מהם השיקולים בהחלטתו של ראש הממשלה שלא לתבוע את המגיע לנו מגרמניה?

 

אם היינו מקבלים את הצוללות חינם כי ממשלת גרמניה לבדה הייתה משלמת עבורן, ייתכן ולא הייתה מתפתחת פרשה בעניין. מורכב וקשה יותר לגזור קופונים לאחר תשלום מלא של ממשלת גרמניה מאשר לגזור קופונים מתשלום של ממשלת ישראל.

 

אם היינו מקבלים את הצוללות בחינם גם לא היינו מסתכנים כעת עם חקירה אפשרית של הממשל האמריקאי שהסיוע הצבאי שלו שלם כנראה חלק מעלות הצוללות והספינות בעבר. "השליש החסר" נובע מהסכם השילומים עם גרמניה משנת 1952 בגין חובה של מזרח גרמניה לישראל שלא שולם עד היום הזה , ונאמד כיום ב-17 מיליארד דולר על פי פרסום של "כלכליסט". ראש הממשלה בנימין נתניהו לא יוכל לטעון כי לא ידע על "השליש החסר" מאחר וקבל תזכורת בנושא בתקשורת במאי 2015 והתזכורת הייתה לפני הדיון בצוללות במל"ל שהתקיים בדצמבר 2015 ולפני החתימה על מזכר ההבנות עם גרמניה על רכישת הצוללות בנובמבר 2016.

 

 

טקס קבלת ה וללת אחי רהב לבסיס חיל הים בחיפה (ארכיון) טקס קבלת ה וללת אחי רהב לבסיס חיל הים בחיפה (ארכיון) צילום: אלעד גרשגורן

 

נתניהו לא יוכל לטעון כי ישראל קיבלה את התמורה עבור "השליש החסר" בדרך אחרת, כמו למשל שתי הצוללות הראשונות אותן קבלה בחינם מגרמניה והמענקים על הספינות הקודמות. כי גם אם מחסירים מחובה של גרמניה לישראל את המענקים הללו, ממשלת גרמניה עדיין חייבת לישראל כארבעה עשר מיליארד דולר.

 

הוא לא יוכל לטעון כי הקצבאות שממשלת גרמניה החלה לשלם אחרי איחוד גרמניה לניצולי שואה בארץ ובעולם, המכונות "קרן סעיף 2" ומשולמות על ידי ועידת התביעות הן התמורה ל"שליש החסר". לטיעון זה אין כל בסיס משפטי מאחר ובהסכם השילומים הייתה הפרדה ברורה בין התשלום לממשלת ישראל על קליטת שארית הפליטה שהגיעה מאירופה, לבין הקצבאות שנועדו לניצולי השואה בארץ ובעולם. הסכם השילומים הוגדר בסכום נקוב וידוע, כמיליארד דולר, ולעומתן הקצבאות לא הוגבלו בתקרת סכום והן משולמות לניצולי השואה בארץ ובעולם כל עוד הם בחיים, תהיה ההוצאה התקציבית הגרמנית אשר תהיה.

 

נתניהו גם לא יוכל לטעון כי זה תפקידה של ועידת התביעות לדרוש את "השליש החסר" והיא זו שהתרשלה בכך מאחר והיא זו שמנהלת עם גרמניה מו"מ מתמשך על הצרכים של ניצולי השואה. ה"שליש החסר" נובע מהסכם בילטראלי בין ישראל וגרמניה ולכן רק ממשלת ישראל יכולה לתבוע בגינו.

 

הוא גם לא יוכל לטעון כי חבל על המאמץ לתבוע את "השליש החסר" כי גרמניה ממילא לא תסכים לתת אותו, כאשר גרמניה נותנת לישראל ביוזמתה ובלי שהתבקשה מענקים בהיקף של כ-3 מיליארד דולר, המהווים כ-17% מה"שליש החסר".

 

ראש הממשלה איננו יכול לטעון כי אסור להרגיז את גרמניה בתביעה של "השליש החסר" כי גרמניה תומכת בישראל מדינית ותורמת לביטחון ישראל גם בתחומים עלומים. כי הרי גרמניה כבר "זועמת" והביעה השנה סקפטיות לגבי היחסים עם ישראל בגלל מדיניות ההתנחלויות שלה.

 

 

 

אם כל אלה אינם שיקולים בהחלטתו של ראש הממשלה שלא לתבוע את המגיע לנו מגרמניה, מהם אם כן שיקוליו שלא לתבוע את המגיע לנו?

 

קבלת היתרה היום על "השליש החסר" תחסוך הגדלת חובותיה של ישראל במיליארדי דולרים שיוטלו על משלם המיסים הישראלי על רכישת ספינות וצוללות נוספות. היתרה יכולה לסייע לניצולי השואה בערוב ימיהם ולהיות מיועדת לפרויקטים אחרים - בהסכמתה של ממשלת גרמניה.

 

קבלת היתרה היום יכולה למנוע בעתיד פרשות כמו זו המתנהלת כיום ולסגור פרק זה בהיסטוריה של היחסים בין ישראל לגרמניה שהיה צריך כבר להיסגר מזמן. עדיין לא מאוחר מדי, מאחר ונחתם רק מזכר הבנות לרכישת הצוללות המצריך משא ומתן מפורט בהמשך. ראש הממשלה עדיין יכול לתבוע את "השליש החסר" מגרמניה אם ירצה בכך ויפה שעה אחת קודם.

 

הכותב הוא כלכלן, מומחה להשבת רכוש יהודי מתקופת השואה. שימש כמנהל אגף בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים וותיקים וכמנהל תחום באגף לקשרים בינלאומיים במשרד האוצר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x