$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עובדי המדינה: להקפיא את מכרז ביטוחי הרכב, המחירים גבוהים

הסתדרות עובדי המדינה שלחה מכתב לחשבת הכללית במשרד האוצר שבו היא דורשת להקפיא את המכרז שבמסגרתו מבוטחים 77 אלף רכבים. הסיבה: מחירי הפוליסות במכרז עשויים להיות גבוהים בעד 90% בהשוואה למחירים בשוק הפרטי

תומר הדר ורחלי בינדמן 08:0108.12.16

הסתדרות עובדי המדינה דורשת מהחשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו להקפיא את מכרז ביטוחי הרכב של עובדי המדינה ל־2017, כך עולה ממכתב ששלח השבוע יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקובי לחשבת הכללית. לטענת גורמים בהסתדרות, הסיבה לדרישת ההקפאה היא מחירי הביטוחים שמוצעים לעובדי המדינה הגבוהים בעשרות אחוזים בהשוואה למחירים שאותם הם יכולים לקבל אם יבטחו את רכביהם באמצעות סוכני ביטוח פרטיים.

 

מדוגמאות לעלויות ביטוחים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי עובד מדינה שמבטח פיז'ו 308 מודל 2016 דרך המדינה ישלם 15,905 שקל בשנה עבור ביטוח מקיף וחובה, בעוד אם הוא יעשה זאת דרך סוכן ביטוח פרטי שיבטח אותו באמצעות מגדל, הוא ישלם 11,400 שקל בשנה בלבד. אם הוא יבטח באופן זה מאזדה 6 מודל 2015 דרך המדינה, הוא ישלם 9,800 שקל בשנה, ואילו אצל סוכן פרטי הוא ישלם 6,500 שקל בשנה בלבד. על ביטוחה של הונדה סיוויק מודל 2016 דרך המדינה ישלם העובד 12,300 שקל בשנה בעוד ביטוח דרך סוכן פרטי יעלה לו 6,500 שקל בשנה. בנוסף, המדינה משתתפת במימון ביטוחים בעלות של עד 7,000 שקל בשנה - אם סכום הביטוח גבוה יותר, העובד משלם מכיסו את הפער.

 

מכרז ענק שמתפרסם כל שנה

 

המכרז לביטוח רכבי עובדי המדינה מתפרסם אחת לשנה והיקפו עומד על 322 מיליון שקל. החברות הזוכות מבטחות כ־77 אלף רכבים. בספטמבר האחרון הודיע משרד האוצר על זכייתן של שלוש חברות ביטוח במכרז: מגדל, הראל ואיילון.

 

למול טענות העובדים ניצבת הטענה של חברות הביטוח שלפיה חברת ביטוח לא יכולה להציע את המחירים הנמוכים ביותר לכל פרופילי הנהגים ולכל סוגי הרכבים, כי מטבע הדברים התמחור משתנה בין החברות, כך שבחלק מהמקרים אותה חברה תציע מחיר נמוך יותר בהשוואה לחברות אחרות ובחלק מהמקרים היא תציע מחיר גבוה יותר.

 

יו"ר הסתדרות, עובדי המדינה אריאל יעקובי יו"ר הסתדרות, עובדי המדינה אריאל יעקובי צילום: אביר סולטן

 

לטענת גורמים הקשורים למכרז, חברות גדולות ניגשו אליו, ואלו שזכו בו היו אלו שהציעו את התמחור הכולל הנמוך ביותר. כלומר, המקרים שבהם העובדים נדרשים לשלם יותר בהשוואה למחיר שאותו היו משלמים אילו היו מבטחים את רכביהם דרך סוכן פרטי, הם נקודתיים ומעטים בהשוואה להיקף הרכבים המבוטחים במסגרת המכרז.

עוד טוענים אותם גורמים כי חבילת ההטבות שהעניקו חברות הביטוח למדינה במסגרת המכרז כוללת כיסויים ביטוחים רחבים יותר בהשוואה לכיסויים שמוצעים על ידי הסוכנים הפרטיים, וכן היא כוללת גם השתתפות עצמית נמוכה.

 

האוצר: "המחיר הממוצע ירד"

 

מאגף החשב הכללי באוצר נמסר בתגובה כי "המחיר הממוצע של פוליסת ביטוח ב־2017 ירד בהשוואה ל־2016. מחיר הפוליסה הממוצע במסגרת המכרז נמוך ממחירה הממוצע של פוליסה בשוק הפרטי, והפוליסה מגלמת תנאים מיטיביים שאינם קיימים בביטוח הפרטי. כך, למשל, תעריפי ההשתתפות העצמית במסגרת המכרז נמוכים משמעותית מהממוצע בביטוח פרטי. כמו כן, במקרה של גניבה או טוטאל לוס, יתרת תשלום הפוליסה מוחזרת למבוטח, בניגוד למקובל בביטוח פרטי. בנוסף, ניתן לבטח את הרכב בביטוח "חדש תמורת ישן" בעלות נמוכה משמעותית מזו שמוצעת בשוק הפרטי.

 

 

עם זאת, ישנם כמה דגמים שעבורם ניתן לקבל מחיר פוליסה נמוך יותר בשוק הפרטי. במקרים אלו המדינה מאפשרת לכל עובד לבטח את רכבו שלא באמצעות המכרז ולקבל החזר כספי לפי זכאותו".

 

העובדים מתנגדים גם למכרז הסלולר

 

הדרישה של יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקובי להקפיא את מכרז ביטוחי הרכב היא לא הפעם הראשונה שבה הוא יוצא נגד החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו בשל מחירים גבוהים. בסוף חודש נובמבר יעקובי ביקש מכל עובדי המדינה לא לשתף פעולה עם מכרז החשכ"לית לאספקת 100 אלף מכשירי סלולר לעובדי המדינה, שבו זכתה פלאפון בחודש יולי האחרון. יעקובי כתב לעובדים כי "החשכ"לית פרסמה הליך שמוגדר על ידי עובדים רבים כקלוקל ולא משתלם. ההסתדרות פועלת כדי למצוא הליך של התקשרות חלופית שייתן מענה לכל הקלקולים".

 

עופר לוי, שמונה על ידי יעקובי לעמוד בראש הוועדה הפנימית של ההסתדרות לאיתור תנאים טובים יותר, אמר ל"כלכליסט" כי "בגולן טלקום משלמים על קו 29 שקל בחודש בעוד שעובדי המדינה נדרשים לשלם 32.5 שקל בחודש". לוי ציין כי "קיבלנו כבר מספר הצעות חלופיות. נכון לעכשיו, פרטנר הציעה לנו את העסקה הטובה ביותר, אך טרם סיימנו לבדוק את המחירים מול שאר החברות". לוי הוסיף כי ממה שידוע לו, הרוב המוחלט של עובדי המדינה טרם חידש את חוזה הסלולר שלו במסגרת המכרז של החשכ"לית.

 

מעבר להפרשי השקלים הבודדים, עובדי המדינה מאשימים את המדינה בכך שהמכרז מספק להם מכשירים פשוטים במחירים לא אטרקטיביים בעוד שהדרגים הבכירים זוכים לקבל מכשירים מתקדמים במחירים נמוכים.

 

ממשרד האוצר נמסר: "אגף החשב הכללי פעל להשגת התנאים הטובים ביותר לעובדי המדינה במסגרת מכרז הסלולר. המחירים שהושגו משקפים מחיר מופחת לצד חבילת שירותים נלווים שלא מקבלים בהכרח כשקונים מוצר דומה במקום אחר. אין הבדל בחבילת השירותים שמקבלים עובדים זוטרים ביחס לעובדים בכירים. הההבדל היחיד קיים רק בסוג המכשיר".

אלירן מלכי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x