$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שותפות לווייתן תמכור גז לתחנת כוח חדשה בדרום ב־2.25 מיליארד דולר

שותפות הגז צפויה לחתום על החוזה עם תחנת הכוח החדשה של אור אנרגיות לקראת סוף השנה. השותפות מנסה לזרז חתימה על כמה שיותר חוזים כדי להשלים את מקורות המימון לפיתוח לווייתן

ליאור גוטמן 06:5429.11.16
שותפות הגז לווייתן מנהלת בימים האחרונים משא ומתן מתקדם, כזה שעשוי להבשיל לחתימה כבר עד סוף 2016, למכירת גז טבעי ממאגר לווייתן לתחנת הכוח החדשה של אור אנרגיות שתוקם בדרום, כך נודע ל"כלכליסט".

אור אנרגיות עתידה להיות תחנה אחות (ללא קשר משפטי) של דליה אנרגיות. זו מפעילה כבר כשנתיים את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל שמפעילה שתי טורבינות המפיקות כ־900 מגה־ואט. התחנה של דליה ממוקמת בקרבת העיר קריית מלאכי, לא רחוק מהמקום שבו תוקם תחנת הכוח החדשה אור. האחזקות המוערכות בתחנת הכוח החדשה הן כ־45% משקי הקיבוצים, סיגמא אפסילון ופרטיים 25% וקרנות המורים 20% והשאר משקיעים פרטיים.

 

התחנה החדשה שתקנה את הגז קטנה יותר מזו של דליה אנרגיות וההספק המשוער שלה הוא כ־650 עד 700 מגה־ואט ועם טורבינה בודדת מסדרת H CLASS כלומר עם ניצול אנרגיה גבוה של מעל ל־60%. הבחירה בטורבינה בודדת תאפשר למנהל המערכת העתידי להפעיל את תחנת הכוח כתחליף לאחת קיימת של חברת החשמל, שהיא פחות יעילה ויותר מזהמת.

 

 

על פי ההערכות התחנה החדשה תרכוש כ־0.7 עד 0.8 מיליארד מ"ק גז לשנה ולאורך 15 שנה עם נקודת יציאה על 50% מהכמות בשנה השביעית. עלות החוזה נאמדת על פי ההערכות במשק האנרגיה בטווח שבין 1.75 ל־2.25 מיליארד דולר לכל תקופת החוזה, תלוי בצריכת הגז בפועל. לצדדים תהיה אפשרות להגדיל את הכמות ביחס לייצור בפועל כאשר מימוש החוזה כולו מותנה בקבלת כלל האישורים להקמת תחנת הכוח.

 

מה שמיוחד בעסקה הנוכחית הוא העובדה שרכישת הגז נעשית כאשר תחנת הכוח עדיין על הנייר ונמצאת בשלבי התארגנות.

 

עד היום רוב עסקאות הגז התקיימו לאחר שהתקבל אישור עקרוני להקמת תחנת הכוח, כאשר זו החדשה עוד נמצאת בשלבים של סקרי היתכנות משלימים מול חברת החשמל כדי לוודא האם בכלל ניתן להוליך משם את החשמל שמתכננים לייצר.

 

גורמים שמכירים את העסקה החדשה מסבירים שההסכם החדש נולד לאחר גיבוש מתווה הגז הממשלתי מה שקיבע מחיר תקרה לעסקאות הגז בשיעור של 4.7 דולר ליחידת אנרגיה, מחיר נמוך יחסית שלא ברור אם הוא ישאר יציב בעוד כמה שנים ולאחר שמאגר לוויתן יפותח, אז יוסרו הגבלות המחיר שיש בשוק.

 

שנית, שותפות לוויתן מקוששת בחודשים האחרונים חוזים רבים ככל שניתן כדי להשלים את מקורות המימון שלה לפיתוח לווייתן. רק השבוע דיווחו דלק קידוחים ואבנר על סגירת החלק שלהן לפיתוח השלב הראשון למאגר שנאמד בכ־3.8 מיליארד דולר, מתוכו חלקה של דלק יגיע עד ל־1.75 מיליארד דולר. מי שעוד לא השלימו את כלל מקורות המימון שלהן הן רציו שמחזיקה שם 15% ונובל שמחזיקה 40%.

 

מדליה אנרגיות, דלק קידוחים ואבנר סירבו להתייחס לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x