$
בארץ

מעט מעל הצפי: מדד חודש אוקטובר עלה בשיעור של 0.2%

הצפי עמד על עלייה של 0.1%; מדד מחירי הדיור עלה ב-1.3% בחודשים אוגוסט-ספטמבר, אך נתון זה מתבסס על דיווחי עסקאות מועטים בשל תקופת החגים; בסיכום שנתי מדובר בעלייה של 8.5%

עמרי מילמן 18:2915.11.16

מדד המחירים לצרכן באוקטובר עלה ב-0.2%, כך פירסמה הערב (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, זאת בניגוד לציפיות בשוק ההון לעלייה במדד של0.1%. מדד מחירי הדיור השלים בחודשים אוגוסט-ספטמבר עלייה שנתית של 8.5%.

 

 

 

עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: פירות טריים - ב-4%, הלבשה והנעלה - ב-3.9% ושירותי חינוך - ב-0.7%. הירידה העיקרית נרשמה בסעיף תרבות ובידור עם מינוס 0.7%.

 

כאשר חגי תשרי נופלים על חודש אוקטובר, מדד המחירים לצרכן בחודש זה הוא באופן מסורתי מעט גבוה יותר מהממוצע בחודשים שלפניו. מתחילת השנה עומד מדד המחירים לצרכן על 0.2% וברור שגם עתה בנק ישראל עוד רחוק מאוד מלעמוד ביעד האינפלציה שנקבע לו - 1%-3%.  

 

בחינת המדד ב-12 החודשים האחרונים מראה כי הוא עדיין שלילי ועומד על מינוס 0.3%.

 

אתר בנייה (ארכיון) אתר בנייה (ארכיון) צילום: טל אזולאי

 

מדד מחירי הדיור לחודשים אוגוסט-בספטמבר עלה ב-1.3% לעומת החודשיים הקודמים והשלים בכך עלייה של 8.5% ב-12 חודשים. אולם בלמ"ס מדגישים כי מאחר שבחודש אוקטובר חלו חגי תשרי, הדבר השאיר מעט ימי עבודה בהם ניתן היה לדווח על עסקאות לרשות המסים. לפיכך רק כחצי מהיקף העסקאות המדווח בחודש רגיל דווח כעת. בכל מקרה ניתן לדווח עד 50 יום מהעסקה, כך שמדובר בנתון לא סופי.

 

למרות המדד הנמוך מתחילת השנה, השאלה הגדולה היא מה יקרה בשנה הבאה. אם מחירי הסחורות והאנרגיה יתחילו לעלות – לדוגמה אם סעודיה תצליח לשכנע בימים הקרובים את מדינות אופ"ק לקצץ בתפוקת הנפט שלהן ומחיר חבית נפט יטפס למעלה – אז הציפיות לאינפלציה גבוהה יותר יעלו בהתאם וככל הנראה גם יתממשו.

 

לכך צריך להוסיף שהמשק הישראלי נמצא כבר בתעסוקה מלאה, וגם לדברי בנק ישראל עצמו יש לא מעט ענפים בהם מעסיקים מדווחים על קושי למצוא עובדים מיומנים, בעיקר בתעשייה. מצב זה עשוי להוביל להעלאות שכר, שבתורן יגרמו גם להעלאת הביקוש למוצרים במשק ולהעלאת המחירים מצד היצרנים - כדי לכסות על הגידול בהוצאות השכר - ומכאן שקצרה הדרך לעלייה באינפלציה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x